Portalul care te protejează
de falsuri

Cine investește și cine își face PR

15 ianuarie 2019 1576
Articole
Igor Dodon la inaugurarea Centrului sportiv și de recreere din Taraclia.

Sursa: President.md

Demnitarilor de stat și politicienilor din Republica Moldova le place să-și atribuie meritele pentru realizarea unor proiecte sociale, cum ar fi reabilitarea drumurilor, construcția sau renovarea unor instituții medicale, de învățământ sau de agrement, chiar dacă aceste proiecte sunt realizate din bani publici sau prin contribuția unor donatori internaționali. Deseori, acești demnitari nici nu menționează cine sunt donatorii, cum face Președintele Igor Dodon atunci când e vorba de suportul oferit de Uniunea Europeană.

La 28 decembrie 2018, pe site-ul oficial al Președinției Republicii Moldova a fost publicat comunicatul de presă „Șeful statului a participat la ceremonia de inaugurare a unui Centru sportiv și de recreere din Taraclia”, în care se menționează că Igor Dodon „a subliniat că centrul respectiv a fost renovat cu surse financiare din bugetul local și cu suportul Fundației de Binefacere „Din Suflet”, patronată de Prima Doamnă a țării”. Aceeași afirmație a fost postată de I. Dodon și pe pagina sa din rețeaua de socializare Facebook.

Din ce surse a fost renovat Centrul sportiv din Taraclia

Portalul Stopfals.md a solicitat informații de la conducerea Consiliului raional Taraclia privind donatorii care au finanțat lucrările de renovare a Centrului sportiv și de recreere. Timp de două zile, Chiril Tatarlî, președintele raionului, nu a răspuns la telefon. Într-un final, când a răspuns apelului și a ascultat întrebarea, Tatarlî a spus că nu poate vorbi deoarece este în ședință, precizând că va reveni mai târziu, însă nu a revenit și nici nu a mai răspuns la apelurile noastre ulterioare. Stopfals.md a expediat și o solicitare de informații la Fundația „Din Suflet”, la care însă nu ni s-a oferit un răspuns.

În schimb, am primit un răspuns de la Oficiul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, în care sunt indicate instituțiile care au contribuit la renovarea acestui edificiu. „Bugetul pentru renovarea și modernizarea Centrului sportiv și de recreere de tip închis din orașul Taraclia este de 4.202.115 lei, fiind acoperit de: 3.601.000 lei de bugetul Consiliului Raional Taraclia; 601.115 lei de programul „Susţinerea Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD”, se spune în răspunsul expediat de PNUD portalului Stopfals.md.

Astfel, în condițiile în care toate costurile au fost acoperite de Consiliul Raional Taraclia și proiectul SARD, finanțat de UE, nu este clar în ce anume a constat contribuția Fundației „Din Suflet” a Galinei Dodon. Reamintim că Președintele R. Moldova a menționat în mod special „suportul” fundației patronată de soția sa, însă nu a spus niciun cuvânt despre contribuția europeană la modernizarea centrului sportiv din Taraclia.

Nu este prima dată când președintele Igor Dodon se laudă cu donații care nu sunt confirmate. În februarie 2017, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a spus că a donat peste o sută de mii de lei pentru grădiniţa din localitatea sa de baştină – satul Sadova, raionul Călăraşi. Primarul de Sadova însă l-a contrazis, menționând că nici Igor Dodon, nici alți investitori apropiați acestuia nu au donat bani sau bunuri grădiniței din localitate și că instituția preșcolară a fost renovată atât din bani publici, cât și cu ajutorul oferit de Guvernul României.

Investițiile europene sunt trecute cu vederea

Programul „Susţinerea Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia” (SARD) este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Pe parcursul anilor 2016-2018, în modernizarea acestei regiuni Programul a investit 7.377.233 dolari SUA. În total, 30 de antreprenori începători și cu experiență din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au beneficiat de granturi în valoare de la 8.600 până la 18.500 euro fiecare, precum și de asistență tehnică și mentorat pentru crearea noilor afaceri sau dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. În regiune au fost create 250 de locuri de muncă, 41 de localități și-au îmbunătățit infrastructura socială: au fost reparate drumuri locale, școli, grădinițe, centre sportive și sociale, case de cultură, au fost modernizate și extinse sisteme de iluminare publică, servicii de gestionare a deșeurilor, sisteme de sanitație și de alimentare cu apă, 46 de localități au fost implicate în servicii de salubrizare, au fost dezvoltate 7 servicii intercomunitare de gestionare a deșeurilor etc. După trei ani de implementare a Programului SARD, peste 38.800 de persoane beneficiază de drumuri și căi de acces reconstruite cu sprijinul UE în satele Cioc-Maidan, Cazaclia, Baurci, Ferapontievca, Tomai și orașul Comrat. Datorită aceluiași program, circa 12.730 de copii beneficiază de condiții mai bune de educație, după reabilitarea grădinițelor din satele Cealîc, Balabanu, Budăi, Albota de Sus, Beșalma, Avdarma și orașul Taraclia.

În pofida faptului că locuitorii din autonomia găgăuză sunt beneficiari direcți ai suportului oferit de Uniunea Europeană, autoritățile de aici, la fel ca și Președintele Dodon, evită să menționeze expres contribuția europeană la dezvoltarea regiunii. Astfel, în discursurile și rapoartele sale, bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, preferă să descrie detaliat investițiile din Federația Rusă și Turcia, însă trece cu vederea sau menționează doar în treacăt despre contribuția UE la dezvoltarea regiunii, cu toate, potrivit datelor din 2016-2017, volumul investițiilor europene au depășit de 2,5 ori volumul investițiilor rusești. În discursul său la Forumul Internațional de Investiții „Invest Gagauzia 2018” de la sfârșitul anului trecut, Irina Vlah le-a mulțumit mai multor donatori străini care au investit în modernizarea acestei regiuni în 2018, și din nou contribuția UE a fost menționată doar sumar.

Mihail Sirkeli, directorul executiv al Asociației Obștești ”Piligrim Demo” din autonomia găgăuză, consideră că demnitarii își atribuie intenționat anumite merite și jonglează cu datele despre investițiile străine în funcție de anumite preferințe geopolitice, deoarece nu are cine le cere socoteală. „Ei își fac PR din contul acestor investiții pentru că nu există opoziție și nici jurnaliști care ar scoate la iveală toate neregulile care se comit, ar verifica faptelor și ar dezminți declarațiile care nu corespund adevărului”, a specificat Mihail Sirkeli.  

Lilia Zaharia

Stopfals.md

15 ianuarie 2019 1576

Relevant

Comments 0