Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Franța va exporta deținuți în Moldova

22 mai 2025 121
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Mai multe canale de Telegram și site-ul Молдавские Ведомости au publicat săptămâna trecută un articol în care anunță că, pentru a rezolva problema suprapopulării închisorilor, Franța intenționează să trimită deținuți în închisorile din Europa de Est, inclusiv Moldova, și că însuși președintele Emmanuel Macron a susținut această idee. Informația este falsă. Președintele Franței într-adevăr a spus că, dacă va fi nevoie, țara sa va lua în chirie spații în penitenciarele din alte state, însă nu s-a referit la nici o zonă concretă.

La 18 mai, site-ul publicației Молдавские Ведомости a plasat un articol cu titlul „Franța va exporta deținuți în Moldova?”, în care se spune: „Franța examinează la modul serios posibilitatea de a trimite deținuții străini din închisorile sale suprapopulate în penitenciarele Europei de Est. (...) Anterior, președintele Emmanuel Macron a susținut această idee. (...) Dacă Moldova va accepta să devină izolatorul Europei, asta înseamnă că decizia deja este luată nu la Chișinău, ci în staffurile globaliștilor”. Autorul a comentat, de asemenea: „Globaliștii nu se mai ascund. Ei nu au nevoie de Moldova, ci de un teritoriu care poate fi condus de la distanță și care este gata să tacă în schimbul granturilor și imitației apartenenței la «familia europeană»” (în original: «Франция всерьез рассматривает возможность отправлять иностранных заключенных из своих переполненных тюрем в пенитенциары Восточной Европы. (...) Ранее идею поддержал президент Эммануэль Макрон. (...) Если Молдова соглашается стать европейским изолятором, значит, решение уже принято не в Кишиневе, а в штабах глобалистов»).

Același mesaj a fost transmis și pe câteva canale de Telegram (aici și aici).

Macron nu s-a referit la Moldova

Deși nu se precizează, așa cum ar trebui, când și unde autoritățile franceze „examinează la modul serios” această idee, documentarea noastră a arătat că afirmația se bazează pe discuția avută la 13 mai de președintele Emmanuel Macron cu mai mulți jurnaliști într-un studiou al televiziunii TF1.

El a fost întrebat de ce Franța nu închiriază spațiile libere de detenție existente în unele țări europene, pentru a rezolva temporar problema suprapopulării închisorilor: „În unele țări există locuri libere în închisori. Vă spun două exemple, nu mă duc la capătul pământului: în Spania și în Olanda, de asemenea, în Germania. Sunt țări, Estonia, de exemplu, care dau în chirie locuri în închisori către alte țări. De ce Dvs., așteptând să construiți 10.000 de locuri de detenție sau mai mult, de cât avem nevoie, de ce nu promiteți aici că veți închiria spații de detenție în Spania sau Germania?” – a fost întrebarea. „Da, vom închiria spații de detenție acolo unde ele sunt disponibile”, a răspuns Macron, fără să precizeze o locație concretă. Respectiv, în discuție s-a pus închirierea de spații penitenciare disponibile, și nu orice fel de spații în oricare țară.

Închisorile din Republica Moldova sunt suprapopulate

Chiar dacă s-ar ajunge la închirierea spațiilor penitenciare din R. Moldova, aceasta nu ar avea ce oferi, întrucât închisorile de aici sunt deja suprapopulate, situație care se menține de ani buni. Ultimele rapoarte ale Consiliului Europei SPACE I, pentru anii 2022 și 2023 privind popularea închisorilor, arată că R. Moldova se clasează în grupul statelor cu un nivel foarte înalt al ratei populației în penitenciare, care este cu peste 25% mai mare decât media europeană (pag.4). Astfel, R. Moldova se află în top 5 țări din Europa cu cea mai înaltă rată de deținuți raportat la 100 000 de locuitori.

De asemenea, Consiliul pentru Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a notat în ultimul său raport, pentru anul 2024, suprapopularea și condițiile inadecvate din penitenciare drept probleme persistente (pag. 22): „În majoritatea instituțiilor vizitate membrii Consiliului au identificat spații de trai suprapopulate. Iar multe dintre acestea nu respectă standardul CPT de 4 metri pătrați per persoană. Unicele penitenciare în care această problemă nu este evidentă sunt: Penitenciarul nr. 10 Goian pentru minori și tineri și Penitenciarul nr. 7 Rusca pentru femei. În restul instituțiilor această problemă persistă la diferite nivele de complexitate”.

Și Comisia Europeană, în raportul său din 2023 privind deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei la UE, a calificat condițiile din penitenciare drept inadecvate : „Condițiile de detenție din închisori depășesc capacitatea prevăzută și trebuie îmbunătățite. Problemele legate de supraaglomerare, accesul inadecvat la tratament medical și lipsa raportării sau investigațiilor privind potențialele rele tratamente și violență rămân în mare parte neabordate” (pag. 6).

Surse cunoscute pentru dezinformare

Молдавские Ведомости este o publicație tipărită, care are și versiune online, cu o politică editorială anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia. În octombrie 2023, site-ul publicației a fost blocat la ordinul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova, pe motiv că ar răspândi informații false sau care pot să genereze „tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului vecin Ucraina”. La fel ca alte platforme online blocate de SIS pentru dezinformare, Молдавские Ведомости s-a relansat la o altă adresă web și continuă să publice conținut dezinformator. Stopfals.md a dezmințit de mai multe ori falsuri publicate de Молдавские Ведомости.

De asemenea, majoritatea canalelor de Telegram care au distribuit falsul au fost vizate în materiale ale portalului nostru.

Și Franța a fost, în repetate rânduri, ținta dezinformărilor propagandei ruse.

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

22 mai 2025 121

Relevant

Comments 0