Portalul care te protejează de falsuri

„Matrioșka” în acțiune? O nouă campanie de dezinformare a luat amploare pe internet. Ținta predilectă: Maia Sandu

20 mai 2025 170
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

O nouă strategie de dezinformare și manipulare se conturează tot mai clar în mediul online, în special pe Telegram. Metoda constă în difuzarea anonimă de videoclipuri și postări cu informații false care imită identitatea unor instituții media internaționale și organizații de presă consacrate. Tactica pare a fi parte din rețeaua rusă de dezinformare cunoscută sub numele de Matrioșka, descrisă recent într-o investigație The Insider. Stopfals.md a contactat mai multe instituții internaționale, logourile cărora au fost folosite abuziv în videoclipuri. Ele au negat autenticitatea materialelor, contribuind totodată la demontarea falsurilor răspândite.

Maia Sandu, vizată în falsuri cu iubite, vile și conturi bancare peste hotare

Postările cu informații false au fost publicate în perioada aprilie-mai 2024, în general, de surse rusești. Redactate în special în engleză și rusă, acestea o vizează în mod direct pe președinta Maia Sandu și sistemul democratic din Republica Moldova. Multe dintre ele sunt reciclate, reluând falsuri demontate anterior. Un exemplu este postarea de pe Telegram care pretinde că Maia Sandu ar avea o iubită cu active de 24 de milioane de dolari, inclusiv o vilă pe o insulă din Emiratele Arabe Unite și un complex imobiliar la București. Afirmațiile au apărut și pe alte site-uri.

Postarea falsă citează cea mai importantă companie de televiziune britanică, BBC, care ar face trimitere la o anchetă a rețelei de investigație Bellingcat. Verificările realizate de Stopfals.md nu au identificat însă niciun astfel de articol sau referință pe canalele oficiale ale BBC sau Bellingcat.

Un alt fals, diseminat pe mai multe canale de Telegram, face referire la un presupus clasament publicat de revista de specialitate Out privind cele mai influente politiciene lesbiene, clasament în care ar figura și Maia Sandu. În realitate, revista nu a publicat niciodată o astfel de listă.

O altă dezinformare la fel utilizează logoul și alte elemente de identitate ale Bellingcat. Falsul pretinde că rude ale Maiei Sandu ar deține peste 18 companii offshore înregistrate în România, cu un capital total de 540 de milioane de euro — bani care ar proveni din fraude comise în Moldova. Dezinformarea a fost promovată pe mai multe canale de Telegram (aici, aici și aici), pe Instagram, pe Facebook, precum și pe rețeaua X.

Falsul a fost distribuit activ de președintele Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, un susținător activ al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta a fost protagonistul a câtorva articole ale portalului nostru.

Contactați de Stopfals.md, reprezentanții Bellingcat au dezmințit categoric aceste informații. „Acestea fac parte dintr-o campanie de lungă durată, în care numele și imaginea Bellingcat au fost utilizate abuziv, inclusiv prin citate false și voci generate cu ajutorul tehnologiei deepfake. Avem de-a face cu un număr uriaș de astfel de postări”, a declarat Eliot Higgins, directorul Bellingcat Productions.

Cea mai recentă invenție a apărut luni, 19 mai, pe aceleași câteva canale de Telegram, dar și pe Facebook și X. În postări se afirmă că Maia Sandu deținea o casă de 15.000.000 de dolari în Los Angeles, care a ars. Postările conțin un video atribuit în mod fraudulos redacției Los Angeles Times, care în realitate nu l-a publicat. Acest fals, dar și altele enumerate în acest articol, au apărut pe Гражданин, un canal de Telegram dedicat publicului din R. Moldova, vizat în mai multe materiale ale Stopfals.md.

Precizăm că, în cele mai dese cazuri, dezinformările au apărut pe aceleași canale de Telegram.

Atacurile la imaginea și viața personală a Maiei Sandu nu sunt o noutate. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019, unele site-uri și persoane afiliate oligarhului Vlad Plahotniuc au distribuit dezinformarea că Maia Sandu ar fi lesbiană, iar ca „dovadă” au publicat o imagine cu două femei sărutându-se. În 2022, o fostă angajată din Poliție a depus un autodenunț în care a recunoscut că a înscenat secvența din această imagine, la solicitarea fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, în prezent fugar la Londra. În contextul alegerilor prezidențiale din 2024, o altă „știre” falsă a pretins că Maia Sandu ar fi fost diagnosticată cu „schizofrenie și atacuri de panică”. Portalul nostru a demontat acest fals după ce a contactat clinica din Viena menționată în postare, care a negat orice legătură cu cazul.

Dezinformări privind corupția și libertatea de exprimare

O altă manipulare recentă implică utilizarea logo-ului organizației internaționale Reporteri fără Frontiere (RSF). Astfel, în câteva postări de pe Telegram se afirmăRSF ar fi transmis Parlamentului European un raport în care afirmă că nivelul cenzurii în R. Moldova este „mai mare decât în Ucraina”.

RSF a dezmințit această informație pentru Stopfals.md, precizând că adesea a fost  ținta unor campanii de dezinformare organizate de Kremlin. „Aceste acțiuni fac parte din operațiunile DoppelGanger, Matrioșka și Portal Kombat, prin care identitatea RSF este furată pentru a manipula opinia publică”, ne-a spus Antoine Bernard, director pentru Advocacy și Asistență în cadrul RSF.

Acesta mai precizează că organizația a depus plângeri penale, iar în Franța a fost deschisă o anchetă a parchetului care este în desfășurare privind aceste scheme. De altfel, RSF a publicat în luna martie și un comunicat în care atenționa că „începând cu luna iulie 2024, a fost ținta unei campanii de dezinformare care promovează agenda Rusiei”.

Reamintim că R. Moldova a înregistrat progrese remarcabile la capitolul libertății presei. Potrivit clasamentului RSF, țara a urcat de pe locurile 89-91 în perioada 2019–2021, pe locurile 40 în 2022, 28 în 2023, 31 în 2024 și 35 în 2025 - cel mai bun rezultat din regiune, fiind clasată mai sus decât multe state membre UE.

În același registru se înscrie și utilizarea frauduloasă a logoului publicației The Economist într-un videoclip care ar prezenta un clasament al celor mai corupți politicieni din Europa de Est, în fruntea căruia ar fi Maia Sandu, Ilie Bolojan, președintele interimar al României, și Andrzej Duda, președintele Poloniei. The Economist nu a publicat vreodată un asemenea clasament.

Un alt fals folosește imaginea operatorului american de divertisment Enews, susținând că vedete de la Hollywood urmau să vină în Moldova înainte de alegerile parlamentare pentru a o susține pe Maia Sandu. Vizita de 42 de milioane de dolari, spun autorii falsului, n-ar mai fi avut loc din cauza retragerii finanțării USAID. Nici Enews nu a publicat vreodată o astfel de informație.

Matrioșka în acțiune

Aceste tipare de manipulare seamănă izbitor cu cele descrise de The Insider, care a documentat recent prima mare campanie Matrioșka îndreptată împotriva Republicii Moldova. Potrivit sursei, pe platformele X (fosta Twitter) și Bluesky circulă videoclipuri ce imită conținutul unor media internaționale sau instituții academice, care susțin că Maia Sandu a câștigat alegerile prin manipulare și desfășoară represalii împotriva opoziției.

Campania de dezinformare Matrioșka este îndreptată, în mare parte, către publicul de peste hotarele Republicii Moldova. Informațiile false sunt publicate de obicei în rusă și engleză, dar și în alte limbi străine ca poloneza sau portugheza.

 

Dana Ciobanu, Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

20 mai 2025 170

Relevant

Comments 0