Portalul care te protejează de falsuri

Continuă speculațiile privind „interdicțiile pentru cinci ani și amenzile uriașe” aplicate miilor de cetățeni ai R. Moldova, după aderarea României la spațiul Schengen

10 mai 2024 2770
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

După aderarea României la spațiul Schengen, mii de cetățeni ai Republicii Moldova care au depășit regimul de aflare în Uniunea Europeană sunt persecutați, li se aplică interdicția de a călători în spațiul comunitar pentru cinci ani și amenzi uriașe. Aceste informații, distribuite într-un live pe Facebook de către președintele Partidului Politic „Democraţia Acasă”, Vasile Costiuc, sunt speculative. Autoritățile române susțin că aplică pedepse în conformitate cu legea și în funcție de gravitatea încălcărilor.

„Mii și mii de moldoveni, astăzi, reîntorcându-se acasă de la muncă de peste hotare, unde au mers cu pașapoarte biometrice, primesc interdicție pentru cinci ani și amenzi uriașe. Este o problemă uriașă pentru perspectivele noastre europene. Noi suntem persecutați la ieșire. Moldovenii se tem să se întoarcă acasă. Dacă anterior moldovenii încălcau regimul de ședere în UE, la vama Ungariei moldovenii plăteau o amendă, veneau acasă și își făceau pașaport nou și mergeau din nou fără nicio problemă. Moldovenii cu pașaport nou nu au probleme nici în Germania, nici în Austria, nici în Cehia, nimeni nu verifică, decât dacă nu sunt migranți din afara Europei. Chiar dacă un moldovean de-al nostru a încălcat și a venit acasă și și-a făcut alt pașaport, România nu mai permite să intre cu pașaport nou în cadrul Schengen. Mulți dintre ei nu se mai pot întoarce la muncă peste hotare. Legea spune că celor care încalcă regimul de ședere sau li se aplică amendă, sau li se pune interdicție. Românii pun și interdicție, și amendă, ca să mărească taxele ilegale. E un act de corupție”, spune Vasile Costiuc într-un video postat pe 16 aprilie pe Facebook, care a adunat până acum circa 300.000 de vizualizări și circa 3.000 de comentarii.

Ce spune legea

Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași precizează că, odată cu aderarea României la spațiul Schengen, „cetățenii Republicii Moldova sunt autorizați să intre și să rămână pe teritoriul statelor Schengen pentru o perioadă de maxim 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de ședere”. În situațiile în care cetățenii Republicii Moldova depășesc acest termen de ședere, legislația României, care este armonizată cu legislația Schengen, prevede că este sancționată contravențional neîndeplinirea obligației de a părăsi teritoriul României după data la care încetează dreptul de ședere în România, spun autoritățile române. Astfel, legea prevede că, în cazul contravenției, amenda se aplică diferit pentru gravitate diferită: de la 400 la 700 RON, în cazul unei șederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 600 la 1.000 RON, în cazul unei șederi de până la 60 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 800 la 1.200 RON, în cazul unei șederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de ședere, potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Reprezentanții instituției precizează că suma amenzii poate varia, în funcție de cauzele care au stat la baza săvârșirii contravenției.

Durata interdicției de asemenea variază, după cum urmează:

  • de la șase luni la un an, în cazul unei șederii ilegale de la 30 de zile la un an pentru străinii care nu au părăsit teritoriul României la expirarea dreptului de ședere conferit prin viză, în cazul unei șederii ilegale de la 90 de zile la un an pentru străinii care au fost titulari ai unui permis de ședere temporară sau în cazul unei șederi ilegale de până la 90 de zile pentru străinii care prezintă risc de sustragere de la executarea voluntară a obligației de returnare;
  • de la un an la doi ani, în cazul unei șederi ilegale de la un an la doi ani;
  • de la doi la trei ani, în cazul unei șederi ilegale de la doi la trei ani;
  • de la trei la patru ani, în cazul unei șederi ilegale de peste trei ani.

Interdicțiile de intrare stabilite de autoritățile române sau de autoritățile celorlalte state membre Schengen sunt valabile pe întreg spațiul Schengen.

Costiuc trunchiază informațiile reale

Reprezentanții Poliției de Frontieră Iași dezmint că autoritățile române ar aplica interdicția de a intra timp de cinci ani pe teritoriul spațiului Schengen: „Poliția de Frontieră Română nu aplică măsura interzicerii intrării pe o perioadă de cinci ani pentru cetățenii Republicii Moldova care au depășit termenul de ședere în spațiul Schengen, dar dacă sunt state membre Schengen care au introdus în SIS (Sistemul de Informații Schengen - n. r.) alerte privind refuzul intrării (inclusiv pentru o perioadă de cinci ani), colegii noștri pun în aplicare măsurile dispuse de statele membre Schengen”.

Afirmațiile lui Costiuc despre aplicarea ambelor pedepse este doar parțial adevărată, spun reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Ei admit că unor cetățeni ai Republicii Moldova care au depășit termenul de ședere în spațiul Schengen li se aplică și sancțiune contravențională, și măsura interzicerii intrării în spațiul Schengen pentru o anumită perioadă de timp, dar precizează că ambele măsuri li se aplică doar celor are depășesc termenul de ședere cu mai mult de 30 de zile, iar celor care nu depășesc termenul de ședere cu mai mult de 30 de zile li se aplică doar amendă contravențională.

Ministerul de Externe precizează că cetățenii R. Moldova nu pot să muncească în spațiul Schengen fără permis de ședere

Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova au menționat că liberalizarea regimului de vize presupune dreptul cetățeanului Republicii Moldova de a călători fără viză în spațiul UE pentru o perioadă de până la 90 de zile în decursul a 180 de zile, călătoria având drept scop turismul, afacerile, vizitele private, studiile de scurtă durată, tratamentul medical, seminarele sau conferințele etc. Totodată, regimul facilitat de intrare în zona UE nu presupune și dreptul la muncă, studii de lungă durată, reîntregirea familiei sau alte scopuri care depășesc termenul de 90 de zile, subliniază MAE. „În acest sens cetățeanul Republicii Moldova va obține actul justificativ (contract de muncă, dovada înmatriculării la instituția de învățământ, avizul/acceptul statului primitor vizând reîntregirea familiei sau altele), care va servi drept temei pentru obținerea vizei de lungă ședere, precum și a permisului de ședere respectiv”, se mai arată în răspunsul MAE.

Stopfals.md a scris în luna aprilie curent și despre speculațiile privind „deportările în masă” a cetățenilor R. Moldova după aderarea României la spațiul Schengen, care au fost distribuite pe TikTok. Autoritățile române au dezmințit informațiile respective.

COMPLETARE 11.05.2024. Vasile Costiuc nu este singurul politician care speculează pe acest subiect. Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova și ex-premierul Vlad Filat a declarat la 7 mai, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că „foarte mulți cetățeni ai noștri, care au depășit limita legală de ședere în baza pașaportului moldovenesc în spațiul european, primesc la ieșirea din România spre Republica Moldova deport, interdicție, interzicere de a intra în spațiul european 2 sau 5 ani, depinde de la caz la caz”.

Vom preciza că Stopfals.md a scris și despre folosirea eronată a termenului „deport”.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

10 mai 2024 2770

Relevant

Comments 0