Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 1-12 APRILIE 2019

13 aprilie 2019 4296
Articole
Colaj

Dacă până nu demult „creatorii” de știri false anunțau publicul despre anumite facilități la obținerea cetățeniei române, în ultimul timp apar tot mai multe „știri” despre  faptul că cetățenii țării noastre nu vor mai putea obține cetățenia statului român, iar cei care o au, vor rămâne fără ea. Pe lângă aceste informații, internauții din țara noastră mai sunt „informați” periodic și despre accidente rutiere, feroviare sau aviatice grave unde au avut de suferit cetățeni moldoveni.

Mesaj fals #1, #2 și #3: Din 1 mai 2019 România nu mai oferă cetățenii Moldovenilor / Mii de moldoveni vor rămâne fără cetățenia romană / Românii nu mai pot circula liber în străinătate

La începutul lunii aprilie, mai mulți internauți au distribuit o „știre” apărută pe site-ul de știri false Portal-news.info în care se spunea că „De pe data de 1 mai 2019, România nu mai oferă cetățenii Moldovenilor. Anunț făcut de președintele Klaus Iohannis astăzi într-un comunicat de presă, președintele României a decis să stopeze temporar acordarea cetățeniilor românești pentru moldoveni, din cauza că numărul prevăzut la începutul acestei „privilegii” a întrecut orice limită”.

În aceeași perioadă, un alt site de știri false Jurnal-stiri.site, a publicat o informație în care se spune că „mii de moldoveni vor rămâne fără cetățenia română” și că există „un nou proiect de lege” în acest sens. Cu toate că titlul anunță despre aceasta, în știre se relatează despre alt subiect, despre gemenii care „au fost vânduți de părinții lor cu 20 de mii de euro pentru a-și plăti creditul”.

Tot la început de aprilie, site-ul Stiri-de-urgenta.info a titrat că „românii nu mai pot circula liber în străinătate” și că „din 20 iulie, cetățenii care dețin pașapoarte românești vor putea merge în UE pe termen scurt, adică 90 de zile de aflare timp de 6 luni”. Toate trei știri sunt false, astfel de informații nu au fost anunțate de autorități și nici nu au fost mediatizate de instituții media credibile de la noi sau din România. În toate cazurile, informațiile nu pot fi accesate până nu sunt distribuite pe Facebook.

Mesaj fals #4: Autobuzul de pe ruta Moscova - Chișinău s-a ciocnit cu un TIR

Recent, site-ul Register-news-24h.info a anunțat despre „Un accident teribil” care s-a produs pe un drum din Ciuvașia: „În urma coliziunii dintre un autobuz și un TIR, și-au pierdut viața cel puțin 16 persoane, toți moldoveni, iar 7 au fost răniți, a comunicat departamentul regional pentru situații de urgență. Autobuzul de pe ruta Moscova - Chișinău care se îndrepta spre Chișinău. Ca și în cazurile de mai sus, și această informație este falsă. Atât titlul, cât și conținutul textului conțin greșeli gramaticale.

Antecedente

Anterior, site-ul Portal-News.info a mai distribuit știri false, printre care și cea despre un accident feroviar grav pe traseul Chișinău-Odessa, iar site-ul Stiri-de-urgenta.info a scris despre decesul artistului din România, Ionuț Dolănescu.

Site-ul Jurnal-stiri.site a fost creat în ianuarie 2019 pe un server din Franța. Instrumentul online de verificare a locației serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Nici o instituție media credibilă nu a informat despre aceste accidente;

Titlurile afectează emoțional și induc panică;

Nu este citată vreo sursă sau se face trimitere la surse anonime;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Imaginile care însoțesc aceste informații nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Portal-News.info, Stiri-de-urgenta.info, Register-news-24h.info (despre care am pomenit și în alte ediții ale Cronicii) și Jurnal-stiri.site, sunt site-uri de știri false. Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Rodica Malic

Stopfals.md

 

13 aprilie 2019 4296

Relevant

Comments 0