Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de știri false: alegerile prezidențiale 2020 au fost anulate, Igor Dodon rămâne președinte în următorii patru ani, iar Maia Sandu are COVID-19

16 octombrie 2020 965
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Cu cât ne apropiem mai mult de ziua alegerilor prezidențiale, dezinformările referitoare la acest scrutin se amplifică. Numai în ultimele două săptămâni, au fost distribuite știri false care anunțau că „alegerile prezidențiale au fost amânate”, „Igor Dodon rămâne președinte încă patru ani” sau că „lidera PAS, Maia Sandu, a leșinat și are COVID-19”. Dezinformările au fost distribuite intens pe rețelele sociale, acumulând multe aprecieri și comentarii. 

FALS: Alegerile prezidențiale au fost amânate și vor avea lor la 14 martie 2021

Bn-news-romania.info a dezinformat că „alegerile prezidențiale au fost amânate, iar noua dată a alegerilor este 14 martie 2021”. Autorii falsului afirmă că „așa-zisa amânare a alegerilor prezidențiale ar fi din cauza situației legate de răspândirea COVID-19”. Aceștia au atribuit această decizie lui Igor Dodon. Articolul abundă de greșeli ortografice și de punctuație. În realitate, I. Dodon nu a făcut asemenea afirmații și nici nu are competențe de a lua astfel de decizii. Conform legii, alegerile prezidențiale pot fi amânate numai în cazul decretării de către Parlament a stării de urgență pe întreg teritoriul țării. Alegerile prezidențiale nu au fost amânate, ele se vor desfășura pe întreg teritoriul R. Moldova la 1 noiembrie 2020.

Alt site, același mesaj. Site-ul de falsuri Ziarulmoldovei.site a anunțat că: „alegerile se anulează din cauza pandemiei! Igor Dodon rămâne președinte încă 4 ani!” În textul plin de greșeli gramaticale și de stil se menționează că decizia a fost luată deaorece „situația epidemiologică din țara noastră se înrăutățește pe zi ce trece, astfel alegerile preconizate pentru 1 noiembrie vor fi anulate și vor avea loc în anul 2024 ”. Ca și în cazul precedent, informația este falsă. Alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și referendumurile nu pot anulate, ci doar amânate și asta doar în cazul decretării de către Parlament a stării de urgentă pe întreg teritoriul țării, așa cum prevede legea 212 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război.

FALS: Maia Sandu s-a îmbolnăvit de COVID-19

Același site de falsuri Ziarulmoldovei.site a mai publicat o dezinformare, fiind vizată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. În text e menționat că „Maia Sandu a leșinat pe stradă, iar doctorii declară că s-a îmbolnăvit de COVID-19”. Este un fals care a fost dezmințit și de comunicatoarea PAS, Aurica Jardan.

FALS: Piața centrală se închide pe un termen nedeterminat

O altă dezinformare a fost distribuită de Jurnalstiri.site. Site-ul de falsuri a titrat: „Piața centrală se închide pe un termen nedeterminat”, iar în text se spune că decizia a fost luată de „Comisia municipală privind situațiile excepționale în legătură cu gradul de alertă „Cod Roșu” și anunțată de către  primarul Ion Ceban”. Într-adevăr, de la 1 octombrie 2020, în mun. Chișinău, dar și în alte raioane a fost instituită starea de urgență în sănătate publică, însă afirmația că „Piața Centrală se închide pe un termen nedeterminat” este falsă. Directorul interimar al Î.M. „Piaţa Centrală”, Ion Pîntea a confirmat pentru portalul Stopfals.md că piața lucrează în regim obișnuit.

FALS: Fiecare pensionar va primi gratuit câte 10 pâini pe lună

Și site-ul de falsuri Portal-news-24h.xyz, la fel, a dezinformat pe seama unor subiecte sociale și sensibile. Atribuindu-i lui Igor Dodon o declarație pe care acesta n-a făcut-o, acest site a anunțat că „de la 1 noiembrie fiecare pensionar care are pensia mai mică ce 3.000 de lei va primi câte 10 pâini pe lună gratis”. Igor Dodon nu a făcut asemenea afirmații și nici nu are competențe de a lua decizii de acest fel.

FALS: Un copil de 5 ani a murit după ce a fost tras într-o gaură de canalizare

„Tragedie în Chișinău! Un copil de 5 ani a fost tras de șuvoaiele de apă într-o gaură de canalizare”, a dezinformat Site-24h-news.site. Textul face referire la ploile abundente din 8 octombrie, în rezultatul cărora mai multe străzi din capitală au fost inundate, iar pe strada Albișoara apa a ajuns până la brâu. La scurt timp, pe rețelele de socializare au fost distribuite poze cu străzile inundate, iar autorii de falsuri au profitat, preluând imaginile și inventând știri false. Aceștia au scris că „un copil a căzut într-o gură de canalizare, iar din cauza inundațiilor din localitate, a fost dus de șuvoaie. Băiețelul a murit, iar trupul neînsuflețit a fost găsit ulterior de salvatori”. Această informație este falsă, un astfel de incident nu s-a întâmplat. Informația nu a fost confirmată de nicio sursă oficială, totodată nicio instituție media credibilă nu a relatat despre un asemenea caz.

FALS: 14 copiii au murit într-un accident rutier

Tot în luna octombrie, pe rețelele sociale a reapărut o dezinformare veche de un an, publicată de site-ul de falsuri Bn-news-romania.info: „Microbuz școlar implicat într-un accident, la Cahul - 14 copii au decedat, alți 7 transportați la spital în stare critică”. Deși este falsă, știrea este virală pe Facebook, iar cei care au distribuit-o s-au întrebat dacă este adevărat. În realitate, un asemenea accident rutier nu a existat la Cahul, iar poza de însoțire a articolului este un colaj trucat, fotografiile fiind preluate din Romania. Această știre falsă a fost publicată prima dată în mediul online din România, în octombrie 2019, doar că pentru internauții din România autorii falsului au schimbat denumirea localității, menționând că accidentul s-a întâmplat la Arad.

În toate cazurile, internauții pot citi informația de pe aceste site-uri obscure numai dacă distribuie conținutul pe Facebook.

ATENŢIE:

Bn-news-romania.info, Jurnalstiri.site, Ziarulmoldovei.site, Site-24h-news.site și Portal-news-24h.xyz sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

 

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

16 octombrie 2020 965

Relevant

Comments 0