Falsuri recente
Pe parcursul lunii mai, pe rețelele sociale au fost distribuite intens știri false pe cele mai diverse subiecte, începând cu dezinformările deja frecvente despre accidente rutiere, până la minciunile despre moartea unor personalități sau, mai nou, surpări de clădiri în urma ploilor din Chișinău. Totodată, în mai, lista de site-uri de știri false completată de Stopfals.md s-a mărit cu trei site-uri noi.
„Potop la Chișinău, din cauza apei s-au risipit 4 clădiri, 100 pierduți prin ruine”
Ploaia din după amiaza zilei de 30 mai 2019 le-a mai oferit un motiv creatorilor de știri false să sperie internauții. Astfel, site-ul de știri false Portal-de-stiri.site a titrat că „Din cauza apei, în Chișinău s-au risipit 4 clădiri, iar 287 de oameni sunt răniți și încă 100 pierduți prin ruine”. Aceasta este o dezinformare. Chiar dacă unele străzi din Chișinău într-adevăr au fost inundate în urma ploii, nu au fost clădiri surpate și nici persoane rănite sau „pierdute prin ruine”.
„Accidente rutiere îngrozitoare, cadavre pe asfalt…”
Pe parcursul lunii mai, portalul Newsmd24.com, site creat recent, a „anunțat” despre două accidente rutiere groaznice. În una din știrile false se spune că „Un autocar Moldova-Italia s-a ciocnit cu un tir”, accident soldat cu „28 de persoane grav rănite și 5 morți”. În conținutul știri se vorbește despre cu totul altceva: viscol și ninsori abundente în mai multe țări europene. În altă știre falsă se vorbește despre un accident rutier care s-ar fi produs la Chișinău: „Accident îngrozitor, în capitală: cadavre pe asfalt, mașini răsturnate…”. Din fericire, astfel de accidente nu au avut loc, iar aceste dezinformări au fost publicate doar pentru vizualizări.
„Maestrul Gheorghe Urschi a decedat”
În timp ce majoritatea surselor media de la noi a relatat recent că actorul Gheorghe Urschi a participat la votare pentru Parlamentul European la 26 mai 2019, site-ul de știri false Aziacasa.info, în aceeași zi, a scris că renumitul actor a murit pe patul de spital. Știrea falsă a fost distribuită rapid de unii internați creduli, dar la scurt timp a fost ștearsă.
În toate cazurile de mai sus, informațiile nu pot fi accesate până nu sunt distribuite pe Facebook.
Newsmd24.com a fost creat în martie 2019 pe un server din Federația Rusă, iar prima știre pe acest site datează cu 24 aprilie 2019. Whois.domaintools.com nu deține date despre persoane sau companii care au înregistrat această resurse web.
Site-ul Aziacasa.info a fost creat la sfârșitul anului 2018, dar reînregistrat ianuarie 2019 pe un server din SUA, iar Portal-de-stiri.site a fost creat în martie 2019 pe un server din Federația Rusă. La fel, nu sunt accesibile date despre persoane sau companii care le-au înregistrat.
Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:
La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
Nici o instituție media credibilă nu a informat despre aceste inccidente;
Titlurile afectează emoțional și induc panică;
Nu este citată vreo sursă sau se face trimitere la surse anonime;
Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
Imaginile care însoțesc aceste informații nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.
ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:
Portal-de-stiri.site, Newsmd24.com și Aziacasa.info, sunt site-uri de știri false. Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!
Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.
LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE
Rodica Malic
Stopfals.md
Relevant
Comments 0