Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Din 27 martie se instituie stare de urgență, alegerile anticipate vor avea loc pe 3 aprilie, iar Bill Gates a început (din nou???) distrugerea în masă a populației

26 martie 2021 820
Articole
Colaj: Stopfals.md

Și în luna martie pandemia de COVID-19 a rămas principala temă a dezinformărilor. La fel și situația de pe arena politică din R. Moldova. Astfel, unele site-uri au anunțat că începând cu 27 martie, în țară se instituie stare de urgență, iar alegerile anticipate vor avea loc pe 3 aprilie. Un alt site care promovează informații false a anunțat că o dată cu vaccinarea, moldovenilor le sunt introduse cipuri în braț. Ca și în alte cazuri, acestea sunt dezinformări, iar autorii nu au decât un scop: să acumuleze vizualizări și să creeze panică în societate.

 

Fals: „Din 27 martie se instituie stare de urgență în R. Moldova”

„Lockdown! Din 27 martie Moldova închide toate hotarele terestre și rutele aeriene”, a scris site-ul Ro.portal-news-24h.xyz. În text se afirmă că „Parlamentul a votat instituirea unui Lockdown pe termen de 2 luni de zile din data de 27 martie. La fel, activitatea agenților economici va fi suspendată, iar angajații vor primi 75% din salariu”. Această informație este falsă. Până în acest moment, Parlamentul R. Moldova nu a adoptat nicio hotărâre privind instituirea stării de urgență. Conform ofițerei de presă de la Poliția de Frontieră, Raisa Novițchi, chiar dacă va fi instituită stare de urgență, se pot impune condiții suplimentare de traversare a frontierei de stat, dar nicidecum nu se vor închide frontierele.

Fals: „Maia Sandu ordonă confiscarea averii lui Plahotniuc de peste un miliard!”

Același site a mai titrat: „Ultima oră! Maia Sandu ordonă confiscarea averii lui Plahotniuc de peste un miliard”. Textul anunță că „în cadrul unui flashmob organizat astăzi în fața sediului Autorității Naționale de Integritate (ANI), Maia Sandu cere inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a lui Plahotniuc”. Și în acest caz, informația este falsă, iar președintele R. Moldova nu poate ordona confiscarea averilor, chiar dacă acestea sunt dobândite ilegal. Flashmobul despre care este vorba a fost organizat în 2018 când Maia Sandu nu era președinte. De când a fost învestită în funcție, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

Fals: „Alegerile anticipate vor avea loc la 3 aprilie

Exploatând situația politică din R. Moldova, site-ul Todayactual.site a anunțat că „alegerile anticipate vor avea loc la 3 aprilie”, cu trimitere la Curtea Constituțională. Informația este falsă. În realitate, potrivit Codului Electoral, alegerile anticipate se desfășoară nu mai târziu de 3 luni de la dizolvarea Parlamentului. Până în prezent, Parlamentul R. Moldova nu a fost dizolvat și nici nu a fost anunțată data alegerilor anticipate.

Fals: „Aleksei Navalnîi și-a pus capăt zilelor în celulă

Același site dubios a titrat că opozantul rus Aleksei Navalnîi s-ar fi sinucis. În realitate, Alexei Navalnîi, un critic al președintelui rus Putin, a fost condamnat, în februarie 2021, la doi ani și jumătate de detenție pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare din 2014. În prezent el se află într-o închisoare din Federația Rusă.

Dezinformări despre vaccinare și Bill Gates

Tot Todayactual.site a scris că „Bill Gates ar fi declarat că a început distrugerea în masă a populației, iar acesta este al III-lea război mondial”. Autorii îl numesc pe Gates „conducătorul lumii și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19”, și afirmă că el fi declarat că „vom scăpa de virus după ce va muri un număr stabilit de persoane”. Informația din acest text este una falsă și nu are nicio acoperire factologică.

Iar site-ul Jurnalstiri.site afirmă că „peste 5000 de moldoveni s-au vaccinat: Cipul introdus în venele brațului îți încarcă telefonul”. În text se spune că „vaccinul anti-Covid19 dezvoltat de firma farmaceutică Pfizer vine cu un micro-cip care este inclus în braț și pentru care va trebui să cumperi un abonament lunar ce costă 250 sau 1000 de lei”. Informația este falsă și absurdă, iar cei care o distribuie nu fac decât să alimenteze scepticismul persoanelor care cred că pandemia a fost creată pentru a impune vaccinarea cu cipuri pentru a controla omenirea.

În toate cazurile de mai sus știrile nu pot fi citite până nu sunt distribuite pe Facebook.

ATENŢIE:

Ro.portal-news-24h.xyz, Jurnalstiri.site, Todayactual.site sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

 

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Vă îndemnăm să nu accesați aceste site-uri și să nu distribuiți informațiile false virale în mediul online.

 

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

26 martie 2021 820

Relevant

Comments 0