Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: „UE își închide definitiv frontierele pe doi ani de zile”, iar „economia țării va fi susținută din banii retrași din conturile oamenilor”

7 mai 2020 2154
Articole, COVID-19
Colaj

În timp ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat blocarea site-urilor care publică știri false despre COVID-19, pe rețelele sociale continuă să fie distribuite știri false lansate de platforme obscure, altele decât cele incluse în listele SIS. În luna aprilie, unele titluri de știri false anunțau că „trei țări din UE își închid definitiv hotarele pentru următorii doi ani”, „victimele accidentelor rutiere ar fi trecute în lista celor care au decedat de COVID-19”, iar „economia țării va fi susținută din banii retrași din conturile oamenilor”. Toate aceste afirmații sunt dezinformări care au scopul de a aduna vizualizări și a amplifica panica.

La 29 aprilie, 1 mai și 7 mai, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dat noi indicații executorii furnizorilor de rețele și servicii acces la internet să sisteze accesul a încă trei site-uri care publică știri false: moldvesti0.wordpress.com, moldoinfo.wordpress.com și moldnovosti.wordpress.com. Astfel, până acum, SIS a anunțat, prin mai multe comunicate de presă, blocarea pe durata stării de urgență a 59 de site-uri care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID- 19.

FALS: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile

Pandemia globală de COVID-19, continuă să fie motiv de inspirație pentru creatorii de știri false. Site-ul de falsuri Jadorputereadragostei.blogspot.com a titrat: Oficial: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile”. În text se spune că statele membre ale Uniunii Europene au decis să interzică timp de 2 ani de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar, a anunţat cancelarul german Angela Merkel”. Din text se înțelege că această decizie ar fi motivată de dorința de a evita răspândirea noului coronavirus. Aceste informații sunt false. Până în prezent, niciun stat al blocului comunitar nu a anunțat o asemenea decizie, cu excepția perioadei stării de urgență.

FALS: „Victimele accidentelor rutiere ar fi trecute în lista celor care au decedat de COVID-19”

Site-ul Ziarulmoldovei.site a publicat articolul „Mărturie: Soțul meu a decedat în accident! Pe mine m-au impus să scriu că de СоvidI9”, în care sunt descrise detaliile unui accident rutier, în care ar fi decedat un bărbat. În text sunt înserate declarațiile soției victimei care spune că deși bărbatul a murit în accident, ea ar fi fost impusă să declare că el a decedat de COVID-19: „M-au pus să semnez cauza decesului. Acolo nu scria nimic despre accident, acolo scria Соvid19. Am refuzat să semnez, însă mi-au spus că așa trebuie, dacă vreau să-mi permită să-l iau acasă. În articol nu este indicat locul producerii accidentului, iar informația nu este confirmată de nicio autoritate. Totodată, nicio altă instituție media credibilă nu a relatat despre aceste „accident”, ceea ce confirmă că este vorba de un fals. Articolul a fost publicat pe 4 mai, iar în doar trei zile, a fost accesat de peste 1.000 de ori, fiind distribuit intens pe rețelele sociale, inclusiv de peste 900 de ori într-un grup cu profil religios.

Același site a publicat la 6 mai un alt articol, cu același mesaj că oamenii internați în spitale cu alte boli sunt înregistrați de medici că ar avea COVID-19. În textul întitulat „Disperare! Am stat în spital cu apendicită, iar ei mi-au scris în cartela medicală COVIDI9”, se povestește despre o femeia care a chemat ambulanța, deoarece acuza dureri în burtă și „mi-au spus îndată că e apendicita și trebuie operație. Când a venit timpul să fiu externată, mi-au adus o foaie pe care era scris: ,,pacient соvid19” și au zis că dacă nu semnez, va trebui să achit operația și zilele care am stat în spital chiar dacă am poliță de asigurare. Nici în acest articol nu sunt prezentate detalii despre localitatea sau spitalul unde a fost internată „pacienta”, iar un asemenea caz nu a fost raportat de instituțiile media credibile. În ambele cazuri, atât titlul, cât și conținutul textului conțin multe greșeli gramaticale. Articolele nu pot fi citite, dacă nu sunt distribuite pe Facebook.

Un alt fals a fost distribuit de site-ul Moldoinfo.wordpress.com care anunța Igor Dodon: Vom fi nevoiți să înghețăm toate conturile bancare, trebuie de undeva să luăm bani. Cu trimitere la președintele R. Moldova, în text se spune că suntem nevoiți să recurgem la o asemenea metodă pentru a menține economia țării, iar banii pe care îi vom retrage din conturile oamenilor vor merge către reparația drumurilor, a unor clădiri...”. Aceasta este o informație falsă, iar autoritățile nu au anunțat despre o asemenea decizie. Articolul a fost publicat pe data de 1 mai și a fost distribuit pe rețelele sociale, inclusiv de moldovenii din diasporă. În aceeași zi, SIS a anunțat că site-ul Moldoinfo.wordpress.com urmează a fi blocat. La data de 7 mai, site-ul nu putea fi accesat.

Site-uri de știri false găzduite pe servere de peste hotare

Potrivit, Iplocation.net, instrument online de verificare a locației serverelor resurselor web, site-ul Ziarulmoldovei.site este găzduit pe un server din Polonia, iar Jadorputereadragostei.blogspot.com și Moldoinfo.wordpress.com – pe servere din SUA.

Anterior, Stopfals.md a scris că site-urile din lista prezentată de SIS sunt găzduite pe platforme din afara R. Moldova, ulterior, acest lucru a fost confirmat si de SIS, care a precizat că administratorii nu pot fi sancționați, deoarece site-urile sunt înregistrate pe nume fictive.

ATENŢIE: 

Ziarulmoldovei.site, Jadorputereadragostei.blogspot.com, Moldoinfo.wordpress.com sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri de maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

 

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

7 mai 2020 2154

Relevant

Comments 0