Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de știri false: un vaccin împotriva COVID-19 a ucis sute de mii de oameni, iar școlile se închid din 15 septembrie

15 septembrie 2020 968
Articole, COVID-19
Colaj

În ultimele două săptămâni, site-urile de știri false au continuat să exploateze subiectul vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru diseminarea dezinformărilor. Un site a publicat o știre falsă că pacienții care s-au vaccinat împotriva COVID-19 au murit, iar altul – că  Rusia va dona României două milioane de vaccinuri, asta în contextul în care încă nici nu există un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Odată cu începutul anului de studii, un alt site a dezinformat că școlile vor fi închise începând cu 15 septembrie și toată lumea va reveni la studiile on-line.

FALS: Pacienții vaccinați împotriva COVID -19 au decedat

„Pacienții care au fost vaccinați împotriva COVID - 19 au decedat” a titrat site-ul de falsuri Ziarulmoldovei.site. Autorii falsului scriu că „din 240.000 de persoane din întreaga lume care au fost vaccinate, doar 3.000 au supraviețuit, restul pacienților au decedat”. Articolul promovează teorii ale conspirației și afirmații speculative că „tot ce se face este o programă mondială de reducere a numărului populației”, iar „autoritățile încearcă să ascundă asta cu orice preț”. Dezinformarea abundă în greșeli gramaticale și de logică. Până în acest moment, un vaccin împotriva COVID-19, aprobat oficial de OMS, încă nu există. Toate datele din acest articol sunt false.

FALS: Școlile vor fi închise începând cu 15 septembrie și se va reveni la învățământul on-line

Același site de falsuri a dezinformat că „școlile și grădinițele se închid din nou după ce au fost identificate 8 cazuri de îmbolnăvire a copiilor cu noul Coronavirus”. Într-un alt articol, site-ul anunța că „școlile vor fi închise începând cu 15 septembrie și toată lumea va reveni la învățarea on-line”. În primul text sunt atribuite citate false ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, iar în cel de-al doilea se face referire la declarația unei învățătoare și a unui părinte cărora, chipurile, li s-a păstrat anonimatul. Ca și în cazurile precedente, informația este falsă. Până la data de 15 septembrie 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a emis niciun ordin prin care să anunțe despre închiderea școlilor și grădinițelor. Începând cu data de 1 septembrie, procesul educațional în instituțiile de învățământ a fost reluat și se desfășoară în fiecare instituție individual după unul din cele șapte modele propuse de ministerul Educației. Peste 90% dintre instituțiile educaționale au optat pentru prezența fizică la studii.

FALS: Rusia va dona României 2 milione de vaccinuri împotriva COVID -19

Site-ul de falsuri Jurnalstiri.site a dezinformat că „șeful Federației Ruse a anunțat că va dona 2 milione de vaccinuri pentru Romania”. Site-ul atribuie citate false președintelui României, Klaus Iohannis, care ar fi „anunțat că acest vaccin ne este de mare folos și de la 1 septembrie vom începe vaccinarea populației obligatorie începând cu copiii de până la 7 ani”. În realitate, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că România este parte din Uniunea Europeană (UE) și încheie precontracte cu entități din UE. Vaccinarea împotriva COVID-19 nu poate începe, deoarece până în acest moment nu a fost aprobată eficiența a nici unui vaccin.

FALS: Igor Dodon a decedat, iar Galina Dodon este în stare gravă, după un accident

Site-ul de știri false Bn-news-romania.info a anunțat într-un articol că „șeful statului, Igor Dodon, a decedat, iar soția acestuia a fost transportată în stare gravă la spital, după ce familia prezidențială a fost implicată într-un accident de circulație produs în Turcia”. Pentru a oferi credibilitate și pentru a acumula accesări, articolul este însoțit de un colaj cu Igor Dodon și o mașină grav avariată. Informația cu referire la accident este falsă.

FALS: Alexei Navalnîi a murit

Site-ul Actual-news.site a scris că politicianul rus Alexei Navalnîi „a murit pe patul de spital în Germania, unde a fost internat la terapie intensiva”. În articol nu este citată vreo sursă oficială și nicio instituție media credibilă nu a publicat articole pe această temă. Informația este falsă. În seara de 7 septembrie 2020, Clinica „Charite” din Berlin, unde este internat politicianul Alexei Navalnîi, a anunțat că opozantul rus a ieșit din comă, a fost detubat, respiră de sine stătător și răspunde la stimuli verbali.

În toate cazurile de mai sus știrile nu pot fi citite până nu sunt distribuite pe Facebook.

ATENŢIE:

Actual-news.site, Bn-news-romania.info, Jurnalstiri.site, Ziarulmoldovei.site, sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

15 septembrie 2020 968

Relevant

Comments 0