Portalul care te protejează
de falsuri

Cum Maia Sandu (NU) l-a lăudat pe activistul Pavel Grigorciuc

27 martie 2019 857
Articole
Colaj

Altercația în care a fost implicat deputatul Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sîrbu, a constituit, pentru mai multe instituții media, un prilej de a publica informații manipulatoare sau chiar false. În mai multe știri, liderii Blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) au fost prezentați ca susținători ai actului de violență comis de activistul Pavel Grigorciuc asupra lui Sergiu Sîrbu.

„Maia Sandu laudă acțiunile extremiste ale recidivistului Grigorciuc, care i-a provocat lui Sîrbu o comoție cerebrală”, scrie site-ul Actual.md, care citează un alt site, Telegraph.md. Acestă știre a fost preluată și de site-ul Voceabasarabiei.md.

„Cu doar jumate de an în urmă, lidera PAS Maia Sandu lăuda acțiunile violente pe care le înfăptuiesc membrii Antifa, Pavel Grigorciuc fiind unul din fruntașii acestei mișcări extremiste (fondată de fostul deputat Grigore Peterenco) – în video de mai jos vedeți aceste declarații” – scriu autorii știrii și inserează un fragment din emisiunea Adevărul Live din data de 29 octombrie 2018. În acel fragment, Maia Sandu spune: „Noi nu suntem ca ei și nu facem așa. Am văzut niște oameni curajoși, care au mers acolo la miting și au încercat să-și spună punctul lor de vedere în raport cu Partidul Democrat”. În secvența video publicată de Telegraph.md și Actual.md au fost inserate imagini video din momentul în care Pavel Grigorciuc se certa cu polițiștii și striga: „Noi avem dreptul să strigăm: Jos Plahotniuc!”, dar și fotografii cu Pavel Grigorciuc îmbrăcat într-un hanorac cu semnul nazismului sau în care acesta fuma.

Declarații scoase din context

De fapt, în acea declarație, care a fost scoasă din context și preluată încă în octombrie 2018 de site-ul Telegraph.md, Maia Sandu nu a rostit numele lui Pavel Grigorciuc. Iată declarația originală, făcută în cadrul emisiunii Adevărul Live:

Moderator: Eram curios. De ce Dvs. n-ați încercat să organizați un antiprotest pe durata manifestației Partidului Democrat, precum a făcut Ilan Șor la ultima manifestație, de Ziua Independenței, dacă nu greșesc, când primarul de Orhei, Ilan Șor, a venit în piață și a organizat un….

Maia Sandu: Pe 26 august.

Moderator: Și Dvs, opoziția, spuneați atunci că Ilan Șor ar fi pus acest scenariu la cale…

Maia Sandu: Scenariul a fost pus la cale de către Plahotniuc…

Moderator: Exact.

Maia Sandu: Plahotniuc l-a rugat pe unul din simbolurile corupției în R. Moldova, în mijlocul unei mase de oameni foarte supărate pe corupție, pe bună dreptate, încercând să provoace violențe. Oamenii din piață au fost suficient de înțelepți ca să nu se lase provocați. Dar, noi nu suntem ca ei.

Moderator: Și întrebarea era: de ce nu ați procedat la fel?

Maia Sandu: Noi nu suntem ca ei. Noi nu facem așa. Am văzut niște oameni curajoși, care au mers acolo la miting, au încercat să-și spună punctul lor de vedere în raport cu Partidul Democrat. Au fost oameni curajoși care au fost acolo cu petiția lansată de ACUM, petiție prin care colectăm semnături ca să sensibilizăm instituțiile europene să investigheze aspecte ale furtului miliardului care s-au întâmplat cu contribuția companiilor sau băncilor înregistrate pe teritoriul Uniunii Europene și au fost oameni care au semnat. Au fost oameni aduși acolo de Partidul Democrat cărora nu le-a fost frică să semneze. Oamenilor nu trebuie să le fie frică să semneze, pentru că aceste semnături nu vor ajunge la Partidul Democrat. Aceste semnături vor ajunge la instituțiile europene și nimeni nu îi va putea trăda sau pedepsi, așa cum se întâmplă cu semnăturile transmise la instituțiile publice”.

Nici în întrebările anterioare, dar nici în cea care a urmat, Maia Sandu nu a rostit numele lui Pavel Grigorciuc, așa cum se scrie în știre.

Cu referire la incidentul în care a fost implicat deputatul Sergiu Sîrbu și activistul Pavel Grigorciuc, PAS a venit cu o reacție, la solicitarea ProFact Moldova.

Reacția PAS: „Regretăm ceea ce i s-a întâmplat deputatului Sîrbu, orice violență e condamnabilă, fie la adresa unui deputat, fie la adresa unor protestatari sau deținuți politici. Pe de altă parte, înțelegem obsesia bolnăvicioasă a PD-lui față de blocul ACUM. ACUM este începutul sfârșitului lor. Aceste falsuri au drept scop să distragă atenția de la setul de inițiative legislative ale blocului ACUM de a scoate țara din captivitate oligarhică”.

Într-o altă știre publicată de portalul Today.md despre incident, se menționează că liderul PPDA, Andrei Năstase „justifică agresiunea recidivistului Grigorciuc față de democratul Sergiu Sîrbu”. „Ne-am abrutizat de sărăcie, de teama zilei de mâine. Nu mai avem răbdare, nu mai înțelegem nimic din această viață. Violența naște violență!”, a postat Năstase pe Facebook, incitând deschis la violență”, scrie portalul.

În această știre, jurnaliștii au făcut referire la un mesaj de pe Facebook postat de copreședintele Blocului ACUM la 21 martie 2019, însoțit de un link la emisiunea Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, acolo unde a fost invitat. Jurnaliștii de la Today.md nu au publicat însă mesajul integral postat de Andrei Năstase, în care acesta menționat că „de peste 10 ani promovez non-violența. Așa voi face mereu”.

Vedeți, mai jos, mesajul integral postat de Andrei Năstase la subiect:

„Violența...

Ne-am abrutizat de sărăcie, de teama zilei de mâine.

Nu mai avem răbdare, nu mai înțelegem nimic din această viață.

Oamenii se sinucid, conflictele din familii sunt din ce în ce mai dese, divorțurile mai multe, familii destrămate și mai multe.

Copiii noștri cresc și se dezvoltă în familii destrămate, dezorganizate, iar ei simt aceste lucruri cu infinită violență.

Ne enervăm din orice, nu mai știm să zâmbim, nu mai știm să dăruim, să facem voluntariat.

Cei 10 ani de violență ai regimului Plahotniuc ne-au transformat în supraviețuitori. Iar supraviețuirea, în sine, este violentă.

Multă poliție, infinit de multe sancțiuni, foarte puține recompense de la viață. Iar cele de la Plahotniuc nu sunt recompense firești, naturale, ci daruri otrăvite.

Violența naște violență! Respectul...respect, iar liniștea...liniște!

Moldova nu este o țară normală, este un lagăr în care bucata de pâine dezumanizează! Din astfel de lagăre, scapă cine poate!

Violența regimului naște violență!

Iată cum s-a ajuns ca un deputat PD să fie pocnit în centrul orașului.

Oamenii s-au săturat, nu mai suportă aroganța și violența regimului.

Este prea mult, prea violent, prea trist și prea dureros. Așa nu se mai poate!

De peste 10 ani promovez non-violența. Așa voi face mereu”.

 

ProFact Moldova

27 martie 2019 857

Relevant

Comments 0