Portalul care te protejează
de falsuri

Deputatul socialist Bogdat Țîrdea publică texte extremiste și falsuri despre războiul din Ucraina, calificând agresiunea Rusiei ca „operațiuni de eliberare”

25 februarie 2022 14724
Articole
Sursa: Agora.md

Odată cu atacul Federației Ruse asupra Ucrainei, spațiul informațional din regiune este intoxicat cu știri false și cu mesaje propagandistice care induc că operațiunea militară este, de fapt, o acțiune de demilitarizare. Aceleași mesaje sunt promovate activ de site-urile cu politică editorială pro-Kremlin, dar și de deputatul socialist în Parlamentul Republicii Moldova Bogdat Țîrdea. Portalul Stopfals.md a monitorizat postările acestuia pe rețelele sociale la 24 februarie 2022. Deputatul socialist publică sau ripostează cu mesaje de instigare la ură, îndreptățind agresiunea militară a Federației Ruse, pe care o califică drept „operațiune de eliberare” sau „de instaurare a păcii”.

UPDATE: 10.03.2022

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale Emil Gaitur precizează într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md că PCCOCS analizează publicațiile de pe rețelele de socializare ale deputatului  BECS, Bogdat Țîrdea.

Redistribuiri cu mesaje extremiste: Kievul va fi eliberat de fasciști”

La 24 februarie, în ziua când Federația Rusă a atacat mai multe regiuni din Ucraina, Bogdat Țîrdea a fost foarte activ pe canalul său de Telegram, la care sunt abonate peste 3200 de persoane. Toate informațiile publicate joi au fost în limba rusă, iar deputatul numește atacurile armate „operațiuni de eliberare” și recunoaște independența așa-ziselor „republici populare” Donețk și Luhansk, așa cum a făcut președintele Rusiei Vladimir Putin: „Войска ДНР и ЛНР начали наступательную операцию по освобождению всей территории Республик” (în traducere: „Trupele RPD și RPL au lansat o operațiune ofensivă pentru eliberarea întregului teritoriu al Republicilor”). „Президент Путин начал операцию по принуждению Украины к миру. Корабли и самолёты Черноморского Флота успешно решают боевые задачи в Черном и Азовских морях (în traducere: „Președintele Putin a lansat o operațiune pentru a forța Ucraina la pace. Navele și aeronavele Flotei Mării Negre rezolvă cu succes misiuni de luptă în Marea Neagră și Azov”), a continuat Țîrdea.

Deputatul care îndreptățește războiul și schimbarea fortață a conducerii Ucrainei

În aceeași zi, deputatul socialist a redistribuit mesajele de pe Telegram ale lui Oleg Țariov, considerat favoritul Moscovei la conducerea Ucrainei în cazul schimbării forțate a administrației: „Я на Украине. Киев будет свободен от фашистов!” (în traducere: „Sunt în Ucraina. Kievul va fi eliberat de fasciști”), dar și un video cu amenințările lui Vladimir Putin, pe care l-a însoțit cu comentariul „Предупреждение всем, кто вздумает помешать России” (în traducere: „Un avertisment pentru oricine va încerca să împiedice Rusia”).

Țîrdea a mai redistribuit știri ale autorităților autoproclamatei RPL, în care se afirmă că Venezuela l-ar susține pe Putin, un video în care apare fostul deputat Ilia Kiva, care îl acuză pe președintele Ucrainei Volodymir Zelensky că din cauza lui azi în Ucraina se varsă sânge. Socialistul a mai publicat și comentarii care justifică războiul: „В целом, мы сейчас живем в исторический момент, когда меняется весь окружающий нас мир. Такова эпоха перемен и смены миропорядка... Антироссия на территории Украины должна быть ликвидирована” (în traducere: „În general, acum trăim într-un moment istoric când întreaga lume din jurul nostru se schimbă. Aceasta este epoca schimbărilor în ordinea mondială... Anti-Rusia de pe teritoriul Ucrainei trebuie eliminată”) sau: „Украинские нацики понесли сокрушительные потери” (în traducere: „Naziștii ucraineni au suferit pierderi zdrobitoare”). După preluarea de către trupele ruse a controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl, socialistul a comentat sarcastic: „При всем желании, шантажировать ядерными провокациями у Украины не получится” (în traducere: „Cu toată dorința, Ucraina nu va putea șantaja cu provocări nucleare”).

Cutia de rezonanță a mesajelor propagandistice

Deputatul BECS Bogdan Țîrdea promovează intens pe canalul său de Telegram mesajele propagandistice ale unor oficiali ruși, cum ar fi Maria Zaharova, șefa Departamentului de informare și presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, sau Veaceslav Nikonov, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale. În aceste mesaje sunt luați în derâdere NATO și statele occidentale, iar acțiunile Rusiei – justificate. Iată un citat din răspunul lui Nikonov la întrebarea unui jurnalist: „Стратегическая цель на Украине была сформулирована давно: нам нужна мирная, свободная, суверенная Украина, которая находится в дружественных отношениях с Россией. Не больше, но и не меньше. Для этого будет сделано абсолютно все необходимое. Мы будем настаивать, чтобы там к власти пришло правительство, которое будет выступать за конструктивные отношения с нашей страной. Это и в интересах Украины как государства. В Киеве в последний год находились 3 тысячи американских дипломатов, которые ей руководили. Этого больше не будет. Украина будет передана народу Украины, избавлена от внешнего управления и превращена в свободную суверенную демократическую страну, дружественную России” (în traducere: „Scopul strategic în Ucraina a fost formulat cu mult timp în urmă: avem nevoie de o Ucraină pașnică, liberă, suverană, care să fie în relații amicale cu Rusia. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Pentru asta se va face absolut tot ce este necesar. Vom insista ca acolo să vină la putere un guvern care să aibă relații constructive cu țara noastră. Acest lucru este, de asemenea, în interesul Ucrainei ca stat. La Kiev, anul trecut, au fost 3 mii de diplomați americani care au condus-o. Nu se va mai întâmpla. Ucraina va fi transmisă poporului ucrainean, eliberată de administrația externă și transformată într-o țară liberă, suverană, democratică, prietenoasă Rusiei”).

Mesaje despre refugiații ucraineni: „Este posibilă o creștere a banditismului, jafurilor...”

În comentariile sale, Țîrdea induce panică și îi etichetează pe refugiați ucraineni. „Важная информация для жителей Молдовы. Ввиду активных событий на Украине в республику массово начинают прибывать беженцы. Среди них есть и большое количество криминальных элементов из боевых украинских отрядов Азов, Нацгвардии и т.д. Эти типажи очень опасны! ВАЖНО! Передайте родным и близким, чтобы были максимально внимательны! Возможен рост бандитизма, грабежей и т.д. Также возможен рост автомобильных краж” (în traducere: „Informații importante pentru locuitorii Moldovei. Având în vedere evenimentele din Ucraina, refugiații încep să sosească masiv în țara noastră. Printre ei sunt și multe elemente criminale din detașamentele ucrainene de luptă Azov, Garda Națională etc. Ei sunt foarte periculoși! IMPORTANT! Transmiteți-le apropiaților să fie cât mai atenți! Este posibilă o creștere a banditismului, jafurilor etc. Este posibilă și o creștere a furturilor de mașini”).

Președintele Comisiei securitate națională: „Sunt comentarii care duc la radicalizarea societății”

Lilian Carp, președintele  Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, îi îndeamnă pe politicieni, indiferent din ce partid fac parte, să fie atenți la mesajele pe care le promovează în această perioadă. „Trebuie să ne abținem de la comentarii care duc la radicalizarea societății, deoarece avem nevoie de unitate. Acum să ne concentrăm pe rezolvarea crizei refugiaților”, spune Lilian Carp.

În opinia lui Iulian Groza, director executiv la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, numit recent membru al Consiliului Suprem de Securitate, consideră că autoritățile trebuie să întreprindă acțiuni prompte de combatere a propagandei în spațiul nostru informațional. „Rusia întreprinde o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei. Din păcate, regiunea noastră este expusă la acțiuni de agresiune hibridă, în special prin intermediul activităților de dezinformare propagate de sursele media audiovizuale și online finanțate de statul rus. Astfel, în special în condițiile stării de urgență, autoritățile competente trebuie să monitorizeze îndeaproape și să întreprindă acțiuni prompte de limitare și combatere a activităților de dezinformare și propagandă în spațiul informațional și online al Republicii Moldova”, a comentat expertul.

Precizăm că informațiile distribuite de deputatul Bogdat Țîrdea contravin declarațiilor colegului său, secretarului executiv al Partidului socialiștilor și vicepreședintelui Parlamentului Vlad Batrîncea. În contextul declarării stării de urgență, Batrîncea a declarat: „Este momentul pentru a face apel solidar la calm. Este momentul pentru ca noi, întreg Parlamentul, să facem tot posibilul ca panica și frica de mâine să dispară”.

Mariana Colun

Stopfals.md

 

25 februarie 2022 14724

Relevant

Comments 0