Portalul care te protejează
de falsuri

Deputatul Vladimir Odnostalco a mințit despre numărul de persoane asigurate în anul 2022

5 ianuarie 2023 1875
Articole, Gândește critic!

Vladimir Odnostalco, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat la o emisiune de la postul de televiziune NTV Moldova că prim-ministra Natalia Gavrilița a mințit atunci când a declarat că numărul locurilor de muncă s-a mărit, deoarece datele Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) ar arăta micșorarea numărului de contribuabili la fondul social. Informațiile sunt false. Potrivit datelor oficiale, numărul de contribuabili la fondul social s-a mărit în anul trecut. Mai mult, potrivit CNAS, deputatul a solicitat informații despre numărul de contribuabili și le-a primit, cu toate acestea a operat cu date false, dezinformând opinia publică în mod deliberat.

«Рабочие места как результат увеличились? Нет, не увеличились. Госпожа премьер сказала следующее: что у нас плюс 36.000 рабочих мест, но я повторюсь, возьмите пожалуйста данные с Кассы соцстрахования. Там уменьшение количества плательщиков в фонд социального страхования. Вот это есть лакмусовая бумажка в реальности что происходит» (în traducere: „Numărul de locuri de muncă s-a mărit? Nu, nu s-a mărit. Doamna prim-ministră a declarat că avem plus 36.000 de locuri de muncă. Repet, luați vă rog datele de la CNAS. Acestea arată micșorarea numărului de contribuabili la fondul asigurărilor sociale. Asta este foaia de turnesol a ceea ce se întâmplă în realitate”), a declarat Vladimir Odnostalco la începutul lunii noiembrie, în emisiunea «Главный вопрос» de la postul de televiziune NTV Moldova. O secvență din această emisiune a fost distribuită pe pagina de Facebook a politicianului, iar postarea a adunat peste 3,4 mii de vizualizări, peste 350 de reacții și mai multe comentarii critice la adresa guvernării, unele injurioase sau care incită la ură.

Datele CNAS îl contrazic pe Odnostalco

Statisticile oficiale arată cu totul alt tablou. Potrivit unui răspuns oficial, oferit portalului Stopfals.md de directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale Elena Țîbîrnă, în ultimul an numărul de contribuabili la fondul de asigurări a crescut. Dacă în ianuarie 2021 erau înregistrate 716.656 de persoane asigurate, în ianuarie 2022 numărul acestora a crescut la 731.040. În septembrie 2021 erau asigurate 778.332 de persoane, iar în aceeași lună din 2022, numărul persoanelor asigurate era de 781.293.

Directoarea CNAS a mai precizat că declararea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi a persoanelor asigurate se efectuează prin prezentarea dării de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate.

Deputatul a mințit în mod deliberat?

Mai mult decât atât, potrivit Elenei Țîbîrnă, deputatul solicitase anterior informația respectivă de la CNAS și cunoștea că numărul de contribuabili nu s-a micșorat în ultimul an, ci dimpotrivă, s-a mărit: „Totodată comunicăm, că la solicitarea domnului Vladimir Odnostalco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, din luna octombrie curent, Casa Naţională de Asigurări Sociale a prezentat informaţia privind numărul persoanelor asigurate totalizată pentru luna august 2021 şi luna august 2022, respectiv, 774.169 de persoane asigurate şi 778.752 de persoane asigurate”. Altfel spus, Odnostalco cunoștea situația reală, cu toate acestea a transmis informații false la emisiunea televizată la care a participat.

Portalul Stopfals.md i-a solicitat deputatului să explice de ce a prezentat informații eronate, atât timp cât CNAS îi oferise anterior date reale despre numărul majorat de persoane asigurate pentru anul 2022. Odnostalco nu a răspuns la apelurile telefonice, dar a trimis un mesaj în care a promis că va răspunde. Până la momentul publicării, răspunsul nu a venit.

Cine este Vladimir Odnostalco

Deputatul Vladimir Odnostalco a fost ales în anul 2021 pe listele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Este membru al Comisiei  parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Este cunoscut pentru declarații speculative făcute anterior, inclusiv narative de justificare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Numele lui Odnostalco a figurat și în așa-numitul dosar „Bahamas”, fiind vorba de o schemă de spălare de bani sau de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor. În acest context, Odnostalco a fost și în vizorul Autorității Naționale de Integritate care nu a constatat încălcări.

În aprilie 2022, Odnostalco a fost invitatul emisiunii „Соловьев LIVE” a propagandistului rus Vladimir Soloviov, în cadrul căreia a transmis mai multe falsuri despre refugiații ucraineni din Republica Moldova. Una din dezinformări este că copiii refugiaților ucraineni sunt agresivi, iar profesorii moldoveni au început să se plângă pe ei, alegații dezmințite de portalul Stopfals.md.

Tot în aprilie 2022, deputatul a postat pe canalul său de Telegram zeci de mesaje ale propagandei pro-Kremlin despre masacrul din Bucha, unde cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Odnostalco a distribuit postări că atacurile ar fi fost înscenate de ucraineni pentru a cere mai mult armament de la NATO, dezinformări demontate de Stopfals.md.

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

5 ianuarie 2023 1875

Relevant

Comments 0