Portalul care te protejează de falsuri

Dezinformarea Kremlinului pe Facebook: Meta confirmă informații la care Stopfals.md a atras atenția în ultimele luni

16 august 2024 5102
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Ultimul raport Meta (compania care deține Facebook și Instagram) confirmă aspecte la care Stopfals.md a atras atenția în ultimele luni, și anume că există o abundență de pagini și conturi de Facebook cu „comportament neautentic”, promotoare de narațiuni false și informații în interesul regimului de la Kremlin. În raport, Meta anunță că a șters 43 de conturi și 85 de pagini în al doilea trimestru al anului 2024, care ținteau în special Republica Moldova și Ucraina, dar și pe ucrainenii care locuiesc în Europa.

Această rețea de pagini și conturi, coordonată din Rusia, a cheltuit în această perioadă 35.000$ pentru promovarea de conținut.

captură „Meta’s Adversarial Threat Report, Second Quarter 2024”

Cu referire la R. Moldova, se menționează că acest conținut era îndreptat spre criticarea guvernării, promovarea politicienilor pro-ruși și a unei petiții (pe Open Petition) pentru anularea votului prin corespondență în alegeri. Stopfals.md a scris despre această petiție online, inițiată și promovată intens de Tudor Șoilița, candidat al ex-partidului Șor la parlamentarele din 2021 și promotor al dezinformării și a narațiunilor Kremlinului pe social media.

captură „Meta’s Adversarial Threat Report, Second Quarter 2024”

Tot cu referire la R. Moldova, se precizează că paginile „neautentice” erau folosite pentru promovarea videourilor de pe TikTok ale unor indivizi care ar colabora cu GRU (Direcția Principală de Informații a Federației Ruse), făcându-se trimitere la Veaceslav Valico și implicarea sa în operațiunea de desenare a graffiti-urilor reprezentând Steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris. Și activitatea propagandistică a lui Valico a fost documentată într-un material Stopfals.md, inclusiv din perspectiva promovării cu plată pe pagini anonime de Facebook a videourilor de TikTok cu conținut propagandistic (pe lângă Valico, și Șoilița apare în videouri similare, sponosorizate pe pagini anonime de Facebook).

captură „Meta’s Adversarial Threat Report, Second Quarter 2024”

 

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Citește și: Ilan Șor și blocul „Victorie”, promovați cu zeci de mii de euro lunar pe pagini anonime de Facebook

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

16 august 2024 5102

Relevant

Comments 0