Portalul care te protejează de falsuri

PROFIL DE PROPAGANDIST // Tudor Șoilița: Falsuri și narațiuni propagandistice despre atragerea R. Moldova în război, scenariul ucrainean și fraudarea alegerilor

14 iulie 2024 9795
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Un tânăr pe nume Tudor Șoilița promovează falsuri și narațiuni propagandistice rusești despre fraudarea alegerilor, soldați ucraineni care „se plimbă” în Republica Moldova, atragerea R. Moldova în război, repetarea „scenariului ucrainean”, interzicerea Zilei Victoriei, impunerea cetățenilor de „a se declara români”, închiderea televiziunilor și „instalarea memorialelor Germaniei fasciste”. Tudor este activ pe TikTok, Facebook, Instagram și Telegram, unde în ultimele luni a publicat zeci de videouri cu mesaje anti-UE și anti-guvernamentale, acumulând sute de mii de vizualizări, inclusiv prin sponsorizări pe pagini anonime de Facebook. În acest articol vom explica care sunt falsurile și narațiunile promovate și de ce acestea nu corespund realității, care este legătura lui Tudor Șoilița cu așa-numitul activist Veaceslav Valico și cum narațiunile false ale propagandei de la Kremlin trec ca un fir roșu prin conținutul videourilor sale.

Activ pe cele mai populare rețele de socializare

Tudor Șoilița este prezent pe cele mai populare platforme de social media în Republica Moldova. Videourile sale ating zeci și sute de mii de vizualizări pe TikTok, unde și-a deschis două conturi: Tudor Șoilița și Tudor News.

ACTUALIZARE 12.08.2024 Ambele conturi de TikTok ale lui Tudor Șoilița au fost șterse ca urmare a publicării prezentului articol. Tânărul însă și-a creat un alt canal de pe care continuă să-și promoveze narațiunile.

Acesta are un cont și o pagină de Facebook, două canale de Telegram (Tudor Șoilița și ULTIMA FRONTIERA | ПОСЛЕДНИЙ РУБЕЖ), dar și un cont de Instagram. Pe toate aceste platforme, tânărul manipulează opinia publică prin falsuri și narațiuni care se aliniază propagandei ruse.

Pe lângă paginile pe care și le-a asumat sub nume propriu, videourile în care apare Tudor Șoilița sunt promovate intens cu plată pe alte pagini de Facebook. Următoarele capturi de ecran, de exemplu, arată postări sponsorizate pe pagina Simple Overkill (n. r. – ștearsă între timp de Facebook), care au acumulat un număr impresionant de vizualizări, reacții, distribuiri și comentarii.

Notă: Simple Overkill este pagina de Facebook pe care a apărut și a fost promovat cu plată falsul despre venirea în Moldova a migranților ilegali din Polonia. Tot aici a apărut și falsul despre recrutarea moldovenilor în Legiunea străină franceză. În prezent, pagina nu există, fiind ștearsă de Facebook ca urmare a falsurilor distribuite pe ea.

ACTUALIZARE 12.08.24 Videouri în care Tudor Șoilița promovează narațiuni false continuă să fie sponsorizate de pe pagini anonime de Facebook. Bunăoară, pe pagina Simple Over câteva dintre aceste videouri au acumulat mii de reacții și sute de comentarii și distribuiri.

Narațiunile privind „atragerea R. Moldova în război” și repetarea „scenariului ucrainean”

Tudor News, așa cum se numește unul dintre conturile de TikTok ale lui Tudor Șoilița, promovează narațiunea potrivit căreia R. Moldova este „atrasă în război” de actuala guvernare. Într-un video postat la 25 aprilie, tânărul prezintă un vox pe care l-a făcut în stradă și în care insinuează că președinta Maia Sandu ar vrea să ne atragă în război. „Care este atitudinea dumneavoastră față de faptul că președinta Sandu vrea să ne atragă într-un conflict militar cu Ucraina?”, întreabă Tudor intervievații. Videoul a adunat peste 82 de mii de vizualizări, fiind preluat și promovat cu plată pe fosta pagină Simple Overkill, unde adunase peste 270 de mii de vizualizări.

Tânărul a reluat narațiunea într-un alt video publicat pe contul Tudor News la 8 mai, completând-o cu narațiunea despre „repetarea soartei Ucrainei”. „Gruparea PAS sunt niște fanatici ideologici ai regimului fascist care provoacă lumea, organizând antrenamente militare în preajma Zilei Victoriei. Ba soldații ucraineni fac exerciții militare, ba soldați americani cu tehnică militară fac exerciții, am ajuns la concluzia că Sandu vrea din răsputeri să ne implice într-un conflict militar pentru a nu pierde controlul asupra statului. Sandu, vrei ca Moldova să repete soarta Ucrainei?”, întreabă acesta. Videoul a adunat peste 44 de mii de vizualizări.

La 26 mai, pe Tudor News a apărut un alt video în care se afirmă că „Maia Sandu încearcă să facă tot posibilul ca R. Moldova să repete soarta Ucrainei”. Și acest video a acumulat un număr mare de interacțiuni: peste 113 mii de afișări și 730 de comentarii. Ideea se repetă și într-un video publicat pe 1 iulie.

„Pe calea Ucrainei” sau „atragerea R. Moldova în război” de către Occident și guvernarea pro-UE sunt unele dintre narațiunile preferate ale propagandei Kremlinului, despre care Stopfals.md a scris de mai multe ori (aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici).

De altfel, Tudor Șoilița obișnuiește să folosească termeni identici pe care îi utilizează reprezentanții Ministerului de Externe al Rusiei și politicienii din R. Moldova, sprijiniți de regimul de la Kremlin (Ilan Șor, Alexei Lungu, Evghenia Guțul, Igor Dodon ș. a.), atunci când se referă la guvernarea pro-europeană a R. Moldova: „gruparea PAS” (aici și aici), „dictatura grupării PAS” (aici și aici) sau „fanatici ideologici ai regimului fascist”. Tânărul mai acuză autoritățile din R. Moldova de „provocări” și că „încearcă să dezbine societatea”, deși nu prezintă nicio dovadă în acest sens în niciunul dintre videourile sale.

Notă: Tudor Șoilița obișnuiește să-și publice videourile pe majoritatea conturilor sale de social media. Pentru a nu îngreuna articolul, am decis să arătăm exemple de falsuri de pe TikTok, unde a adunat mai multe afișări și comentarii.

FALS: Polițiștii și soldații ucraineni „se plimbă” în R. Moldova

Un fals care a acumulat peste 460 de mii de vizualizări pe canalul de TikTok Tudor Șoilița este cel potrivit căruia polițiștii și soldații ucraineni „se plimbă” în Republica Moldova. În filmulețul publicat pe 10 aprilie, tânărul arată câteva persoane în uniformă militară și spune că „Poliția ucraineană și soldații ucraineni se plimbă pe teritoriul R. Moldova, la Ungheni. Îmi fac griji ce se va întâmpla mai departe și care este scopul”. A doua zi, videoul a fost publicat pe aceeași pagină de Facebook Simple Overkill, unde a adunat peste 42 de mii de afișări.

De fapt, polițiștii vizați au venit la Ungheni pentru un training. Poliția de Frontieră a menționat la 11 aprilie că „în perioada 6-13 aprilie, la sediul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, municipiul Ungheni, se desfășoară un curs de instruire specializat în combaterea traficului ilicit de arme, muniții și explozivi, organizat de Agenția FRONTEX și formatorii Poliției de Frontieră, cu participarea reprezentanților autorităților de frontieră, Poliție și Vamă din Ucraina - se arăta în comunicatul Poliției de Frontieră.

FALS: Regimul Maiei Sandu a închis televiziunile pentru că adresau întrebări incomode „grupării PAS”

Într-un video publicat la 26 aprilie, tânărul a afirmat că „regimul Maiei Sandu a decis să închidă televiziunile incomode pentru că pun întrebări incomode grupării PAS”.

De fapt, în decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune – Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. CSE și-a justificat decizia prin faptul că posturile TV au fost monitorizate și sancționate de către Consiliul Audiovizualului pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. În dispoziție s-a menționat că aceste posturi de televiziune au fost sub controlul persoanelor fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale. În octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”. Totodată, o decizie din martie 2024 a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a lăsat fără acte permisive o companie ce deține postul TV Canal 5 „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

FALS: Panglica bicoloră nu promovează războiul și este un simbol al victoriei din 45

Un alt fals promovat pe contul Tudor News a devenit viral, acumulând peste 213 mii de vizualizări. Într-un video publicat pe 30 aprilie, tânărul acuza autoritățile de faptul că intimidează cetățenii care își comemorează rudele căzute în cel de-Al Doilea Război Mondial și că „panglica bicoloră nu promovează războiul, dar este o simbolică parte a victoriei din 1945”.

Într-un articol anterior, portalul Stopfals.md scria că de fapt, panglica bicoloră sau „panglica Sf. Gheorghe” a apărut în a doua jumătate a secolului XVIII, cu aproape 200 de ani înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. În Imperiul Țarist, panglica bicoloră negru-galben, ulterior negru-oranj, era atașată Ordinului Sf. Gheorghe, instituit de Împărăteasa Ekaterina II și acordat ofițerilor armatei imperiale pentru merite deosebite pe câmpul de luptă. După revoluția bolșevică din 1917, ordinul a fost anulat. Panglicile bicolore au reapărut pe scară largă abia în anul 2005, fiind ulterior promovate de Rusia ca un simbol al victoriei în „Marele război pentru apărarea Patriei”, cum este denumit Al Doilea Război Mondial în Rusia și în alte câteva țări din fosta URSS. În anul 2014, panglica Sf. Gheorghe a devenit și un simbol al așa-ziselor republici separatiste din estul Ucrainei. Acum, aceasta reprezintă un simbol al agresiunii rusești în Ucraina și este purtată de militarii ruși în contextul războiului din țara vecină. În aprilie 2022, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe, utilizată drept semn distinctiv al armatei ruse în războiul din Ucraina.

De altfel, Tudor Șoilița a sfidat legea, purtând panglica de 9 mai și publicând o fotografie ca dovadă.

Accent pe narațiunea „fraudării alegerilor”: Petiție online și „experimentul” din Suedia

La fel ca reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și cei ai blocului politic „Victorie”, Tudor Șoilița promovează intens narațiunea că autoritățile vor să fraudeze alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, în special prin intermediul votului prin corespondență. Tânărul și-a pus la scop promovarea cât mai activă a acestei idei, prin zeci de videouri la această temă publicate pe toate conturile sale de social media (exemple aici, aici, aici, aici, aici și aici).

Într-un video plasat pe 23 mai pe TikTok, Tudor arată că s-a deplasat în Suedia și a „demonstrat” cum se pot frauda voturile prin corespondență. Tânărul spune că a scos la imprimantă obișnuită buletine de vot similare cu cele care vor fi eliberate de Comisia Electorală Centrală (CEC) în turul doi al alegerilor, că a votat pentru diferite persoane de mai multe ori și că a expediat scrisorile la CEC, „ca să demonstreze tuturor cum funcționează votul prin corespondență”. Tudor insinuează că nu există vreun control al votului prin corespondență și că în locul tău poate vota oricine. Videoul cu „experimentul” a fost promovat cu plată și pe pagina de Facebook Simple Overkill, unde a adunat peste 380 de mii de vizualizări.

Afirmațiile sunt false. Ca să participe la alegeri prin corespondență, cetățenii R. Moldova din Canada, SUA, Irlanda, Islanda, Suedia și Norvegia vor trebui să se înregistreze pe pagina web a CEC cel târziu cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Identitatea acestora va fi verificată digital și fizic. Ulterior, alegătorii vor primi plicuri pe care le va fi indicat numele și prenumele. În interior va fi un alt plic depersonalizat în care vor fi introduse buletinele de vot pentru a fi asigurat secretul votului. De asemenea, cetățenii vor primi buletinele de vot și autocolante cu inscripția „Votat”, instrucțiunea și timbre pre-plătite autocolante pentru returul plicurilor cu buletinele de vot. Într-un articol anterior, portalul Stopfals.md arăta că este exclusă votarea de către persoane străine în locul cetățenilor R. Moldova.

Pentru a promova ideea de fraudare a alegerilor, la sfârșitul lunii mai, Tudor Șoilița a lansat o petiție pentru anularea Legii privind votul prin corespondență. Acțiunea a fost promovată cu plată pe mai multe pagini anonime de Facebook, printre care și Simple Overkill.

Tânărul a anunțat despre lansarea petiției într-o conferință de presă la agenția IPN (transmisă și de privesc.eu), care a făcut și o știre cu declarațiile sale (în română, rusă și engleză). Știrea a fost preluată de site-uri ca point.md și noi.md. În mai puțin de o lună și jumătate de la lansare, petiția a depășit numărul scontat de 50.000 de semnături.

Patru falsuri și o speculație în mai puțin de un minut

Tudor Șoilița a rostit patru falsuri și o speculație într-un video publicat pe 6 mai pe același canal de TikTok Tudor News, unde afirmă că „Sandu ne interzice să sărbătorim 9 mai, Ziua Victoriei”, „Sandu și toată gruparea PAS promovează marșurile LGBT în societate și în instituțiile de învățământ” și acuză autoritățile de „instalarea memorialelor Germaniei fasciste în țara noastră” și „impunerea societății de a se declara români”. Tudor mai acuză guvernarea de „dezbinarea bisericii și a religiilor între ai noștri și ai voștri”. Unele dintre aceste afirmații se regăsesc și într-un video publicat pe 28 aprilie.

În realitate, afirmația despre instalarea memorialelor Germaniei fasciste în R. Moldova este o invenție. În același timp, nu există nici o decizie, un proiect de lege sau o declarație oficială a reprezentanților guvernării care să promoveze ideea sau să prevadă obligarea sau impunerea cetățenilor „să se declare români”. „Românizarea” este una dintre narațiunile preferate ale regimului de la Kremlin și ale politicienilor sprijiniți de Moscova. Data de 9 mai 2024 a rămas, la fel ca până acum, zi oficială de odihnă în Republica Moldova, iar toți cei care au vrut să participe la evenimente dedicate Zilei Victoriei au avut toată libertatea de a o face, în centrul Chișinăului mărșăluind nestingherit mii de oameni. Deși unii reprezentanți PAS (n. r. – partidul de guvernare) au participat la Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBTQ+ pe 16 iunie, nu există nicio dovadă despre promovarea evenimentului „în societate și în instituțiile de învățământ” de către PAS și președinta Maia Sandu. Nici șefa statului și nici formațiunea politică nu s-au referit în niciun fel la marșul LGBTQ+, organizat de Centrul de Informații GENDERDOC-M pentru a promova egalitatea indiferent de orientarea sexuală.

Acuzația despre „dezbinarea bisericii și a religiilor între ai noștri și ai voștri” este cel puțin speculativă, având în vedere că nici Maia Sandu, și nici reprezentanții guvernării nu au luat partea niciunui cult religios și niciunei Mitropolii care activează în R. Moldova. „Biserica este în slujba enoriașilor săi și este separată de stat. Ne dorim ca toată lumea să fie unită de aceeași misiune comună în beneficiul tuturor cetățenilor noștri, care astăzi înseamnă pace și integrare europeană”, a declarat anterior pentru Stopfals.md purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan. Acum două luni, șefa statului s-a întâlnit în aceeași zi cu capii mitropoliilor Moldovei și al Basarabiei, accentuând în ambele cazuri „importanța unității, a empatiei și a faptelor bune”.

Interviuri cu promotori ai dezinformării

În puținele interviuri publicate de conturile lui Tudor Șoilița apar persoane publice care au fost vizate în articole ale portalului Stopfals.md, cum ar fi fruntașul partidului „Renaștere” și deputatul Alexandr Nesterovschi, deputata BCS, Diana Caraman, și moderatoarea Nina Dimoglo, fosta candidată la parlamentare a Partidului Șor și cea care în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din noiembrie 2023 a făcut publicitate electorală ascunsă pentru formațiunea pro-rusă Renaștere. Cu Nesterovschi (un activ promotor al dezinformării, care a apărut în mai multe materiale ale portalului nostru aici, aici, aici și aici) tânărul a vorbit pe tema votului prin corespondență și a posibilității fraudării alegerilor, într-un video publicat pe 10 iulie. Două zile mai târziu, Tudor Șoilița a publicat un video în care abordează același subiect cu deputata comunistă Diana Caraman (vizată în câteva articole ale Stopfals.md aici, aici și aici). Cu Nina Dimoglo, candidata  (care a apărut în două articole ale Stopfals.md) tânărul a vorbit despre „libertatea de opinie”, într-un video publicat pe 30 iunie. Tudor Șoilița a anunțat și o discuție cu deputatul socialist Bogdan Țîrdea, vizat în numeroase articole ale portalului nostru (exemple aici, aici și aici).

Expert: „Afirmațiile se înscriu în narațiunile promovate de Kremlin”

Expertul în securitate, Ion Tăbârță, consideră că afirmațiile promovate de Tudor Șoilița se înscriu în narațiunile propagandei de la Kremlin. „În mod evident narațiunea că „antrenamentele militare ale soldaților NATO sunt organizate în R. Moldova pentru că Maia Sandu vrea să ne implice într-un conflict militar și pentru că guvernarea vrea ca Moldova să repete soarta Ucrainei” este una falsă. Aceasta se înscrie într-o narațiune de bază a propagandei și dezinformării rusești, că, de fapt, Republica Moldova ar merge pe scenariul ucrainean, că actuala conducere a țării noastre este o unealtă în mâinile occidentalilor, în mâinile NATO și tot ce face actuala conducere a țării noastre este străin de interesele cetățenilor”, afirmă expertul. Potrivit lui Ion Tăbârță, astfel de narațiuni urmăresc să decredibilizeze actuala conducere pro-europeană a R. Moldova, să creeze sperietori în rândurile cetățenilor, dar totodată, să decredibilizeze procesul de creștere a capacităților de apărare a R. Moldova.

Cine este Tudor Șoilița

Născut în 1992, Tudor Șoilița este din municipiul Ungheni și a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pe locul 50 în lista electorală a fostului partid Șor (în prezent declarat neconstituțional). El și-a publicat atunci declarația de avere, indicând că este de profesie „tehnician” și că deține funcția de „manager” la întreprinderea individuală „Șoilița Iana”. Pe Facebook, Tudor indică faptul că este căsătorit.

La aproape trei ani de când a candidat la alegeri pe lista fostului partid Șor, Șoilița distribuie unele postări ale oligarhului fugar, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare.

Videourile trase la indigo și legăturile cu așa-zisul activist Veaceslav Valico

Conținutul și forma videourilor publicate de Tudor Șoilița sunt similare cu videourile publicate de așa-numitul activist Veaceslav Valico, fostă persoană afiliată oligarhului fugar Veaceslav Platon și care, la fel, promovează activ în mediul online videouri cu conținut similar ale celor publicate de Tudor Șoilița. Stilul de filmare și editare al videourilor este similar: ambii preferă să-și filmeze discursurile cu ajutorul unui selfie stick în parcuri sau zone verzi și să adauge text în partea de sus și de jos a videourilor.

Similare sunt și metodele de promovare a conținutului, care includ postări sponsorizate pe pagini anonime de Facebook. La fel ca videourile în care apare Șoilița, și videourile lui Valico erau promovate cu plată pe fosta pagină Simple Overkill.

Un alt exemplu este pagina Tinki Vinki, pe care Valico a sponsorizat zilele trecute încă un filmuleț.

Similitudinea dintre cei doi se exprimă și prin faptul că Șoilița distribuie uneori videourile publicate de Valico.

De asemenea, ambii promovează narațiunile propagandei ruse de „atragere a R. Moldova în război” de către NATO și Occident și de control total al guvernării pro-europene de către UE și SUA. Recent, Stopfals.md a arătat că Valico a publicat un video pe TikTok și pe o pagina anonimă de Facebook Bună judecată (n. r. – ștearsă deja), unde a declarat că Parlamentul și alte instituții ale statului sunt controlate de mercenari străini.

De multe ori, aceste pagini de Facebook sunt șterse de însăși rețeaua de socializare, ca urmare a raportării acestora de către portalul Stopfals.md, entitate independentă de fact-checking care are un parteneriat cu Meta, compania care deține, printre altele, Facebook și Instagram.

 

Mihai Avasiloaie, Mariana Colun

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

14 iulie 2024 9795

Relevant

Comments 0