Portalul care te protejează de falsuri

PROFIL DE PROPAGANDIST // Veaceslav Valico: fost politician, „activist civic” și promotor al propagandei Kremlinului

19 iulie 2024 8622
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Veaceslav Valico, un „activist civic” cunoscut în mediul politic, publică frecvent pe rețelele sociale videouri în care abordează subiecte precum un eventual „război în Moldova”, un „scenariu ucrainean” și alte teme inspirate de narațiuni pro-Kremlin. Aceste videouri au început să fie distribuite activ după declanșarea de către Rusia a războiului amplu împotriva Ucrainei. Valico este un fost politician, candidat de două ori la funcția de deputat, are afilieri cu omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, cu Partidul „Șor” (declarat neconstituţional prin decizia Curţii Constituţionale) și Partidul Democrat. I-am accesat conținutul de pe rețelele sociale și am verificat tezele pe care le distribuie. Vi le prezentăm în cele ce urmează.

„Măcel sângeros” în Moldova, „scenariu ucrainean”, „hainul Occident colectiv”

Printre subiectele predilecte promovate des de Valico se numără și „războiul care se va abate peste Moldova” (în original: «надвигающаяся война в Молдове»). Acesta practic reiterează toate narațiunile lansate de Kremlin. Valico își răspândește tezele pe rețelele sociale. Bunăoară, pe  Facebook el are câteva conturi. La fel, are conturi pe TikTok și Telegram, dar și un canal pe Youtube. Unele videouri de pe TikTok au devenit virale, acumulând și peste un milion de vizualizări.

În unul din videourile publicate pe TikTok la 6 martie 2023, Valico a spus că autoritățile moldovenești „pun la cale un măcel sângeros” (în original: «готовят кровавую бойню»). „Suntem atrași în război, lucru sugerat de toate acțiunile acestor autorități descreierate. Cei de la guvernare doar vorbesc despre pace și liniște, dar, de fapt, pregătesc țara de un măcel sângeros” (în original: «Нас втягивают в войну. Это видно по всем действиям этой безумной власти. Они только говорят о мире и спокойствии, а сами готовят страну к кровавой бойне»). Într-un alt video, publicat la 4 ianuarie 2024, Valico afirma că pentru R. Moldova este pregătit „scenariul ucrainean” (în original: «украинский сценарий»). Acesta a mai menţionat că în cadrul referendumului privind aderarea la UE „moldovenii vor fi antrenaţi, prin minciună, într-un măcel sângeros” (în original: «молдаван обманом втянут в кровавую бойню»): „Ca rezultat al tuturor acestor acţiuni, conform planurilor neofasciştilor, toamna în Moldova se va desfăşura un referendum în cadrul căruia vor încerca să ne convingă, pe noi, moldovenii, prin minciună şi manipulare, să acceptăm participarea la un măcel sângeros” (în original: «Итогом всего этого, по плану неофашистов, в Молдове осенью пройдёт референдум, на котором нас, молдаван, обманом и манипуляциями захотят заставить согласиться участвовать в кровавой бойне»).

Valico răspândeşte frecvent şi o altă naraţiune a Kremlinului, potrivit căreia de toate s-ar face vinovat Occidentul colectiv. În unul din filmuleţe, la 4 martie 2024, el insinua următoarele: „Occidentul colectiv, adică neofasciștii, nu vor să se instaureze pacea în Ucraina, ei fac eforturi pentru ca acest conflict să continue și să nu-și piardă din intensitate” (în original: «коллективный Запад, те самые неофашисты не хотят наступления мира в Украине и прилагают все усилия, для того чтобы конфликт продолжался и не ослабевал»). El a mai publicat şi alte numeroase videouri în care se referea la „teroarea din Moldova la 9 mai” (în original: «террор в Молдове на 9 мая») pe care ar fi pregătit-o autorităţile, dar care nu a mai avut loc, la planurile Occidentului „de a nimici Ucraina” (în original: «уничтожить Украину»), la „lipsa libertății de exprimare în Moldova” (în original: об «отсутствии свободы слова в Молдове»), precum şi la multe alte subiecte.

Jurnaliştii portalului Stopfals.md au demontat, în repetate rânduri, falsurile despre „atragerea Moldovei în război”. În filmuleţele sale Valico nu spune nimic nou, practic repetând declarațiile făcute anterior de Kremlin și de politicienii şi instituţiile media pro-Kremlin. Scopul principal al acestor naraţiuni este discreditarea cursului proeuropean al Republicii Moldova, dar şi discreditarea Occidentului în general, prin orice mijloace. Vom aminti că oficialii ruşi au declarat frecvent că „Moldova este împinsă spre scenariul ucreainean” (în original: «Молдову ведут по украинскому сценарию») şi „este atrasă în război” (în original: «втягивают в войну»). 

La „scenariul ucreainean” în R. Moldova s-a referit și propagandista din Ucraina Diana Pancenko, care în ţara sa a fost inclusă în lista trădătorilor, fiind dată în urmărire de organele de anchetă. Într-un video realizat ea anticipase că războiul în R. Moldova ar putea începe în primăvara lui 2024. În R. Moldova, teza în cauză era distribuită activ şi de către Nicolai Kostîrkin, care a fost redactorul portalului Gagauznews.md, blocat în R. Moldova pentru incitare la ură și promovarea războiului.

Videourile lui Valico sunt promovate contra plată de pe pagini anonime de Facebook

Înregistrările realizate de Veaceslav Valico au fost şi continuă să fie promovate contra plată, în calitate de publicitate, de pe unele pagini anonime de Facebook, inclusiv de pe pagina „Simple Overkill”.

Vom nota că pe aceeași pagină au fost distribuite falsuri despre pretinsa expediere în R. Moldova a unor migranţi ilegali din Polonia şi despre presupusa recrutare a moldovenilor în Legiunea străină franceză. Până la urmă, din cauza raportărilor, pagina a fost lichidată, iar Valico a notificat Facebook că nu ar avea nicio legătură cu ea. Pe aceeași pagină erau publicate şi promovate contra cost și videourile realizate de Tudor Şoiliţa, un alt „activist” care distribuie frecvent naraţiuni pro-Kremlin. De curând, reporterii Stopfals.md au scris că videourile lui Tudor Șoilița par trase la indigo cu cele ale lui Veaceslav Valico și au drept scop răspândirea falsurilor la aceleași subiecte.

ACTUALIZARE 12.08.24 Videouri cu speculații și narațiuni false, în care apare Veaceslav Valico, continuă să fie promovate cu plată pe pagini anonime de Facebook. Un exemplu este pagina Simple Over (aici, aici și aici), unde videourile ajung să aibă sute de mii de vizualizării și mii de reacții.

Ex-politician, minciuni despre relațiile cu Șor, candidat cu Platon în calitate de persoană de încredere

Veaceslav Valico este cunoscut în calitate de activist civic, însă are legături strânse cu politicul. În 2014, a candidat la funcția de deputat pe listele Blocului electoral „Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală” fiind membru al Partidului Social-Democrat. În 2019, la 9 iunie, încă înainte ca Partidul Democrat să fie debarcat de la putere, iar Vladimir Plahotniuc să părăsească în secret țara, Valico a ținut un discurs de pe scenă unde se afla alături de membrii PDM, criticându-l pe președintele de atunci Igor Dodon, cerând demisia acestuia și afirmând că „doar PDM, în frunte cu președintele acestuia Vladimir Plahotniuc, stă la straja țării noastre” (în original: «только ДПМ во главе с её председателем Владимиром Плахотнюком встала на защиту нашей страны») (56:30).

La 11 iulie 2021, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, Valico a participat în calitate de candidat independent. Atunci jurnaliștii au remarcat că acesta nu a trecut nimic în declarația sa despre venituri și avere: nici o locuință, niciun automobil și nici chiar venituri. La rândul său, Valico a comentat că „așa este imaginea unei persoane care luptă contra sistemului” (în original: «так выглядит человек, который борется с системой»). La fel, în cadrul dezbaterilor electorale, jurnaliștii au pus demonstrat un fragment din interviul oferit de Valico în 2014 pentru postul rusesc de televiziune „Россия 1”. În intervenția sa, el se poziționa în calitate de vinificator și relata cât de prost stau lucrurile la capitolul livrarea vinurilor moldovenești în Rusia, asta deși Valico nu era vinificator. Întrebat de ce a fost prezentat în reportaj în această calitate el a evitat să ofere un răspuns. Tot atunci au apărut informații că persoana de încredere a lui Valico a devenit Veaceslav Platon, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul privind furtul celor 800 de miln. de lei din „Banca de Economii” şi care ulterior a părăsit țara din cauza unei noi acuzații despre corupere activă și escrocherie. În iulie 2021, Valico a anunțat despre crearea Partidului Politic „Frontul Popular de Rezistență”.

În iunie 2022, Veaceslav Valco s-a declarat organizatorul concertului cu intrare liberă planificat la Chișinău pentru 19 iunie, la care a fost invitat inclusiv interpretul rus Morgenstern. De altfel, în aceeași zi Partidul „Șor” intenționa să desfășoare în Piața Marii Adunări Naționale un protest antiguvernare. Atunci, cunoscutul vlogger Andrei Bolocan a înregistrat o adresare video către rapperul Morgenstern, în care și-a expus suspiciunile vizavi de organizator, sugerând că acel concert ar avea legături cu mitingul Partidului „Șor”. Într-un final, concertul a fost anulat, iar Morgenstern a renunțat să evolueze la acel eveniment. Este curios faptul că în calitate de sponsor al concertului Valico a indicat-o pe o membră a diasporei moldoveneşti din Canada, tânăra Victoria Șapa. Mai târziu, în noiembrie 2023, Șapa a candidat la localele de la Bălți din partea Partidului „Șansă”, formațiune afiliată lui Șor.

În iunie 2023, Valico a făcut anunţul despre crearea unei noi formațiuni politice – Partidul Oportunității și Dezvoltării (POD), însă doar peste două luni a comunicat că se retrage din politică.

La 9 mai 2024, Valico a venit la Complexul Memorial „Eternitate” de la Chișinău purtând panglica Sf. Gheorghe, interzisă în R. Moldova, la fel ca şi simbolurile Z și V, folosite de trupele rusești în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

19 iulie 2024 8622

Relevant

Comments 0