Falsuri recente
În ultimele zile, pe rețelele de socializare și pe unele site-uri circulă o informație precum că persoane fără adăpost și migranți din Franța ar putea să se mute în Republica Moldova pe durata Jocurilor Olimpice, care vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august, la Paris. Propagandistul rus Vladimir Soloviov s-a referit și el la acest subiect. Informația este falsă și a fost dezmințită de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Falsurile despre migranții din Europa sunt o narațiune a Kremlinului, răspândită de mai mulți ani în scopuri propagandistice.
„Persoane fără adăpost din Franța ar putea ajunge în Moldova pe durata Jocurilor Olimpice”
O serie de site-uri și canale de Telegram au scris că persoane fără adăpost și migranți din Franța ar putea să se mute în Moldova în perioada Jocurilor Olimpice. Aceștia ar urma să fie cazați în mai multe hoteluri din Chișinău, Vadul lui Vodă și Bălți.
„Autoritățile franceze și primăria orașului Paris negociază cu diplomați din diferite țări europene pentru a stabili unde ar putea fi găzduite persoanele fără adăpost și cele marginalizate pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc între 26 iulie și 11 august. Autoritățile moldovenești s-au oferit să găzduiască persoanele fără adăpost din Franța în mai multe hoteluri din Chișinău, precum și în pensiuni din Vadul lui Vodă și Bălți" (în original: «Французские власти и мэрия Парижа ведут переговоры с дипломатами из разных стран Европы на тему, где могут оказаться бездомные и маргиналы на время проведения летних Олимпийских Игр 2024, которые состоятся с 26 июля по 11 августа. Власти Молдовы предложили разместить французских бездомных в нескольких кишиневских гостиницах, а также в гостевых домах Вадул-луй-Водэ и Бельцах»), se menționează pe site-ul PRAVDA Moldova.
„Moldova, în particular, și-a exprimat disponibilitatea de a primi aproximativ 1500 de francezi aflați în dificultate, cazându-i în hoteluri din Chișinău, precum și în pensiuni din Vadul lui Vodă și Bălți" (în original: «Молдова, в частности, выразила готовность принять около 1500 нуждающихся французов, разместив их в гостиницах Кишинёва, а также в гостевых домах в Вадул-луй-Водэ и Бельцах»), scrie canalul de Telegram Țargrad.
Faptul că „persoanele fără adăpost din Franța ar putea ajunge în Moldova pentru Jocurile Olimpice” este menționat și pe canalele de Telegram Гагаузская Республика, Молдавия сегодня, Правда Гагаузии, Gagauznews — Новости Гагаузии, Гражданин, Мисливец Егор, 50 оттенков правды/лжи și pe canalul propagandistului de la Kremlin, Vladimir Soloviev, care a distribuit postarea de pe canalul КЛИНЦЕВИЧ. Doar pe acest canal, falsul a fost văzut de peste 245 de mii de persoane.
Mai multe postări la acest subiect am găsit și pe Facebook (aici, aici, aici, aici și aici).
Pe Tiktok, internautul investor_na_fure a publicat o înregistrare video în care spune că „Oameni fără adăpost din Paris sunt trimiși în Moldova” (în original: «бездомные из Франции могут оказаться в Молдове на время Олимпиады»). Autorul folosește apoi un limbaj vulgar pentru a spune că „vagabonzii din Paris” ar urma să fie cazați în R. Moldova în camere de hotel, camere prezidențiale sau poate chiar vor fi cazați în Codri. Acest videoclip a fost distribuit de cel puțin 3500 de utilizatori, iar peste 500 l-au salvat. Informații similare au fost distribuite și de alți utilizatori Tiktok.
Republica Moldova nu va accepta migranți din Franța
Am transmis Ministerului Afacerilor Externe (MAE) publicațiile în care se menționează că Moldova va accepta migranți din Franța. Într-un comentariu pentru Stopfals.md, MAE a declarat că această informație nu este adevărată. „Ministerul Afacerilor Externe neagă categoric autenticitatea acestei publicații, este un fals”, se spune în răspunsul serviciului de presă al ministerului. MAE a adăugat că Franța n-a avut nicio discuție cu Republica Moldova pe această temă.
Persoanele fără adăpost și migranții sunt strămutați din Paris în alte regiuni ale Franței
De fapt, autoritățile franceze obișnuiesc că strămute migranți, persoane fără adăpost și solicitanți de azil din Paris în provinciile Franței. Pe 28 martie, în cadrul emisiunii „Complément d'enquête” de la France 2, Amélie Oudéa-Castéra, ministrul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice, a declarat că aceste măsuri nu au legătură cu viitorul eveniment sportiv: „În Franța, se iau decizii în fiecare săptămână în ce privește această chestiune sensibilă, complexă, delicată privind cazarea de urgență [a migranților] și nu are nicio legătură cu Jocurile Olimpice”. Ministrul a adăugat că „politica de cazare de urgență are ca scop repartizarea efortului pe diferite teritorii”.
Într-un comunicat de presă publicat pe 5 aprilie pe site-ul prefecturii din Loire se precizează că Franța a înființat zece centre regionale de primire temporară în toată țara. Oamenii sunt trimiși în aceste centre pentru o perioadă de trei săptămâni. Pe durata șederii în aceste centre, situația lor este evaluată de către serviciile publice competente. La sfârșitul perioadei respective, se fac recomandări în funcție de situația acestor persoane.
În 10 luni, 519 persoane au beneficiat de asistență în regiunea Centre-Val de Loire. 146 de persoane au fost îndrumate către sistemul național de primire a solicitanților de azil, 335 – către o locuință de urgență, situația lor privind dreptul de ședere fiind în curs de examinare, iar ceilalți au părăsit teritoriul în mod voluntar.
„Sperietoarea” despre refugiați și migranți este veche de circa 10 ani
Falsurile despre refugiați și migranți circulă de mai mulți ani, de fiecare dată inventându-se scenarii noi. În timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din Republica Moldova, una dintre cele mai memorabile „sperietori” a fost cea despre 30 de mii de refugiați sirieni pe care R. Moldova urma să-i primească dacă Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale. În decembrie 2023, jurnaliștii de la Stopfals.md au scris despre un fals similar despre refugiații din Germania. Atunci, site-ul Kp.md, interzis în R. Moldova pentru „conținutul informațiilor difuzate în spațiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale”, a publicat un articol bazat pe afirmațiile unui opozant german. Potrivit publicației, Germania ar fi propus deschiderea unor tabere pentru migranți în Republica Moldova și Georgia pentru refugiații din Europa. De fapt, astfel de decizii la nivel guvernamental nu au existat.
Iar în aprilie 2024, conturi false de Facebook au scris că Polonia intenționează să trimită de pe teritoriul său în Moldova migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu, iar autoritățile moldovenești ar fi fost de acord să-i accepte. Stopfals.md a dezmințit și acest fals.
Falsurile lui Soloviov despre Moldova nu sunt noi
Nu este pentru prima dată când propagandistul Vladimir Soloviov dezinformează despre evenimentele din Moldova. De exemplu, în august 2022, Soloviov a scris că Ministerul Afacerilor Interne a trimis un detașament cu destinație specială „Fulger” de la Chișinău în Găgăuzia, pentru „a reprima protestele”. Această afirmație falsă a fost dezmințită de portalul Stopfals.md. În mai 2023, Soloviov a folosit într-un context fals o fotografie de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, lăsând să se înțeleagă că la Comrat are loc un „miting antiguvernamental”. Această manipulare a fost dezmințită de Stopfals.md.
Canalul de YouTube Soloviov LIVE i-a oferit și bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, o platformă pentru răspândirea de falsuri. Într-una dintre emisiunile sale, la 10 aprilie curent, Guțul a spus mai multe falsuri despre unirea R. Moldova cu România, despre presupusa discriminare a Găgăuziei, despre „limba moldovenească” și alte subiecte difuzate pe larg în ultimele luni de către reprezentanții autorităților de la Kremlin. Aflați detalii pe Stopfals.md.
Elena Celak,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0