Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării, a chemat ca găgăuzii să fie expulzați din Moldova

4 ianuarie 2023 2125
Articole
Colaj

Mai multe site-uri din autonomia găgăuză și mai mulţi politicieni locali sunt indignați de faptul că fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru i-ar fi numit pe găgăuzi escroci, afirmând că ei ar trebui expulzați din țară. În realitate, declarațiile fostului politician au fost trunchiate și scoase din context. În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova el a declarat că politicienii găgăuzi, nu cetățenii au fost cei care au cerut statut de autonomie, iar din punct de vedere istoric găgăuzii sunt o minoritate etnică în Republica Moldova. Anatol Șalaru n-a ofensat găgăuzii și n-a chemat ca ei să fie expulzați din ţară. El a spus că din Moldova ar trebui să fie expulzaţi doar spionii ruşi.

Portalul Eadaily.com a publicat articolul „Молдавский политик назвал гагаузов мошенниками и призвал изгнать их из страны” (în traducere: „Un politician moldovean i-a numit pe găgăuzi escroci şi a chemat ca aceştia să fie daţi afară din ţară”). În text se spune că Anatol Şalaru, ex-ministru al Apărării din Moldova, a lansat acuzaţii în adresa găgăuzilor care locuiesc în ţară, numindu-i „trădători” şi „escroci”. Iată un citat din articol, în traducere: „În calitate de măsură împotriva „escrocilor găgăuzi”, Şalaru a propus ca aceştia să fie daţi afară din ţară”. În acelaşi cheie au scris articole şi unele portaluri din Găgăuzia, cum ar fi Gagauzinfo.md și Gagauznews.md. Astfel, Gagauzinfo.md a scris că fostul ministrul al Apărării nu exclude expulzarea găgăuzilor din Moldova. Aceste portaluri au distribuit ştirea respectivă şi prin intermediul reţelelor sociale Facebooк şi Telegram.

Politicieni din Găgăuzia: „s-a decis ca găgăuzii să fie daţi afară din ţară”

La şedinţa Adunării Populare din Găgăuzia de pe 26 decembrie 2022, vice-speakerul Gheorghii Leiciu a declarat că Anatol Şalaru a chemat ca găgăuzii să fie expulzați din ţară. „Domnul Șalaru a spuns că găgăuzii trebuie daţi afară din ţară. Această declarație presupune răspundere penală pentru ațâțarea dezbinării naţionale”, a spus Leiciu.

Un alt deputat, Piotr Fazlî, a distribuit pe pagina sa de Facebook o ştire, în care se afirmă că se intenţionează ca găgăuzii să fie expulzați din ţară. 

Pe site-ul „Альтернатива”, care aparţine fostului başkan al Găgăuziei Mihail Formuzal, la fel, este publicată o ştire, potrivit căreia Şalaru i-a numit pe găgăuzi escroci şi a chemat ca aceştia să fie daţi afară din ţară. Sursa ştirii este portalul Eadaily.com, la care ne-am referit mai sus. Formuzal a distribuit ştirea şi pe pagina sa de Facebook.

Publicaţia „Moldova Liberă” pe pagina sa de Instagram a postat ştirea întitulând-o: „Экс-министр обороны предложил выселить гагаузов из Молдовы” („Un fost ministru al Apărării propune ca găgăuzii să fie expulzați din Moldova”). Titlul este plasat pe fundalul unei poze în care Şalaru apare alături de secretarul general NATO Stoltenberg.

Socialiştii şi canalele de Telegram: găgăuzii au fost numiţi escroci şi se intenţionează expulzarea lor

Mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor, la fel au scris pe canalele lor de Telegram că Şalaru i-ar fi numit pe găgăuzi escroci şi ar fi chemat ca aceştia să fie daţi afară din ţară. Printre autorii acestor postări se numără Vladimir Odnostalco şi Bogdan Ţârdea, deputaţi în Parlament din partea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS), Veaceslav Jucov, consilier în Consiliul Municipal Bălţi.

Aceleaşi informaţii au fost răspândite de mai multe canale de Telegram: „Молдавский пистон”, „Гагаузская республика” etc. Autorii postărilor respective au plasat o secvență din emisiunea la care a participat Anatol Șalaru fără a prezenta contextul enunțurilor și citându-l doar parțial cu scopul de a denatura sensul celor spuse și de a induce cititorii în eroare. 

Aceste surse au completat cele spuse de Șalaru indicând că „găgăuzii susțin Rusia” și nu susțin „ideea de intrare a țării în componența României”.

Ce a spus Şalaru despre găgăuzi la TVR Moldova

Portalul Stopfals.md a analizat intervenția lui Anatol Șalaru în cadrul emisiunii de la postul TVR Moldova din 23 decembrie 2022 pentru a stabili dacă el a făcut afirmațiile cu referire la găgăuzi care îi sunt atribuite de mai multe instituţii media și de politicieni. 

Din video deducem că Șalaru i-a numit „trădători” pe unii politicieni din anii 90 care au fot racolați de KGB. Nu era vorba despre persoanele care locuiesc acum pe teritoriul Găgăuziei. „Autonomia găgăuză a apărut doar datorită lui Snegur, lui Lucinschi, agrarienilor, care sub influența, sub presiunea Moscovei, au votat neutralitatea, au introdus autonomia găgăuză, pe când nu exista necesitatea aceasta. A apărut doar în capul unor politicieni din Găgăuzia, dar cetățenii de rând n-aveau nevoie de aceasta... Au venit niște trădători în anii 90 racolați de KGB”, a spus Șalaru.

La fel, am verificat dacă Șalaru a spus că găgăuzii trebuie expulzați din Moldova. Concluzia este că nu, n-a spus acest lucru. „Trebuie să fim stăpâni în casa noastră, să nu uite nici găgăuzii, care au venit în secolul XIX în Moldova, că ei nu au pământuri aici, noi le-am dat pământurile, noi i-am primit, i-am acceptat, dar bunătatea noastră se poate termina într-o zi, fiindcă nu vreau ca viitorul copiilor mei să depindă de deciziile unor escroci politicieni din Găgăuzia şi, la fel, din Transnistria”, a spus Şalaru.

Totodată, el a relatat despre găgăuzii din perioada interbelică. „În perioada interbelică, găgăuzii din Basarabia au fost foarte loiali statului român, iar în al Doilea război mondial Stalin nu i-a trimis la război în prima linia fiindcă n-avea încredere în ei”, a afirmat Şalaru.

Fostul ministru al Apărării a conchis că „politicienii-extremişti plătiţi de Rusia trebuie izolaţi”. Ulterior Anatol Şalaru nu a spus nimic cu referire la Găgăuzia în cadrul acestei emisiuni. 

Elena Celak

Stopfals.md

 

4 ianuarie 2023 2125

Relevant

Comments 0