Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Armata Republicii Moldova va deveni parte a Armatei României

20 iunie 2024 10678
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, politicieni și canale de dezinformare afiliate oligarhului fugar, afirmă că Armata Națională a Republicii Moldova va deveni parte a Armatei României, iar militarii moldoveni vor fi obligați să se supună ofițerilor români și să participe la misiuni sub egida NATO și a Uniunii Europene. Potrivit acestora, soldații moldoveni vor deveni complici la acțiunile țărilor NATO, iar armata va înceta să mai existe ca forță independentă. Afirmațiile sunt false și fac trimitere în mod eronat la un proiect de hotărâre de Guvern care se referă la un Acord de cooperare militară dintre Guvernul R. Moldova și cel al României. Ministerul moldovean al Apărării a dezmințit informațiile, care se înscriu în narațiunea falsă a propagandei ruse, conform căreia Occidentul dirijează Republica Moldova.

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”, a scris la 17 iunie, pe canalul său de Telegram, căGuvernul Sandu predă armata națională a Moldovei”. Mesajul este însoțit de prima pagină a proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare, semnat la București la 24 mai 2024, a Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie 2012. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri din 21 iunie. „Dacă înainte soldații moldoveni slujeau sub egida ONU, acum vor fi obligați să se supună ofițerilor români și să participe la misiuni sub egida NATO și UE pentru a-și îndeplini sarcinile murdare. Sandu, Moldova nu este România. Și nu în NATO. Armata noastră nu ar trebui să lupte pentru platformele petroliere din Siria sau cu NATO și să bombardeze Serbia ortodoxă. Și nu o va face” (în original: „Правительство Санду сдает национальную армию Молдовы. Если раньше молдавские солдаты служили под эгидой ООН, то теперь они будут вынуждены подчиняться румынским офицерам и участвовать в миссиях под эгидой НАТО и ЕС, чтобы выполнять их грязные задачи. Санду, Молдова не Румыния. И не в НАТО. Биться за нефтяные вышки в Сирии или с НАТО бомбить православную Сербию наши военные не должны. И не будут”).

În aceeași zi, Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, a publicat pe Telegram și Instagram un mesaj similar, în care susține că „armata națională a Moldovei va deveni parte a armatei române”. „Maia Sandu a decis că cel mai bun mod de a întări armata noastră este să o integrăm în sistemul de securitate românesc. Și dacă înainte militarii noștri serveau exclusiv sub egida ONU în misiuni de menținere a păcii, acum vor fi obligați să se supună ofițerilor români și să participe la misiuni sub egida, mult mai îndoielnică, a NATO și UE. (...) este doar o acoperire pentru a-i face pe soldații noștri complici la acțiunile țărilor NATO. (...) Sandu și gașca ei ne-au trădat poporul și armata, făcându-ne niște pioni în jocurile globale”, a scris Lungu.

Autorii postărilor nu și-au argumentat în niciun fel afirmațiile.

Falsurile, promovate intens pe canalele de dezinformare

Declarațiile au fost distribuite pe numeroase canalele de dezinformare de pe Telegram, vizate în mai multe articole Stopfals.md, unele dintre care au zeci de mii de abonați.

Astfel, la promovarea falsului s-au conectat canalele de Telegram ale Partidului „Șansă”, fostului partid „Șor” și a Blocului Politic „Victorie”, dar și de unele canele media pro-Kremlin sau afiliate lui Șor, printre care KP.MD, TV6, Первый в Молдове (aici și aici), Sputnik Moldova (aici, aici și aici), Gagauznews, Молдавский Vагон, Выбор Молдовы, Salut Молдова! (aici și aici), Insider Moldova, Приднестровец, Гагаузская Республика, Мамалыга и Токана și Молдавия сегодня (aici și aici). Falsul a ajuns și pe site-urile Pravda Moldova (aici și aici) și ZOV ПРИДНЕСТРОВЬЕ, dar și pe VKontakte.

Autoritățile dezmint afirmațiile

Ministerul Apărării a dezmințit, pe 18 iunie, declarațiile lui Șor și ale surselor media și politicienilor afiliați acestuia, precizând că documentul vizat „prevede completarea Acordului bilateral cu un nou articol „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor şi operaţiilor”, prin care se stabilește susținerea logistică și administrativă reciprocă în procesul de pregătire şi participare la misiuni şi operaţii sub egida organizațiilor internaționale, printre care Uniunea Europeană”.

„Documentul prevede că militarii moldoveni participanți la misiuni internaționale vor fi susținuți logistic de structurile Armatei Române, alături de care vor executa misiunile în teatrele de operații. Exemple similare de cooperare Armata Națională le deține și în alte misiuni internaționale precum KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban, unde pacificatorii moldoveni activează în cadrul contingentelor Armatei italiene”, a transmis Ministerul Apărării.

Analist: „Doresc să creeze pretexte pentru amestecul Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova”

Potrivit analistului politic Anatol Ţăranu, politicienii pro-Kremlin și sursele afiliate lor promovează această informație falsă pentru a destabiliza Republica Moldova și a justifica politicile de agresiune ale Federației Ruse.

„Prin această dezinformare, ei doresc să destabilizeze situația din Republica Moldova și să creeze pretexte pentru amestecul Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova. Ei creează pentru Federația Rusă pretexte pentru a se manifesta într-un mod tot mai agresiv în raport cu Republica Moldova. Pe de altă parte, prin aceste dezinformări, ei încearcă să justifice politicele Moscovei care propagă minciuni precum că NATO este un bloc agresiv și iată că Republica Moldova este atrasă în această politică agresivă pe care o promovează blocul NATO. Asta se face în condițiile în care Rusia este principala țară agresoare pe continent. Deci, este o dezinformare pentru a destabiliza Republica Moldova și a justifica politicile de agresiune ale Federației Ruse în Ucraina, dar și în raport cu Republica Moldova”, a spus Anatol Țăranu. 

Ce prevede cel de-al Doilea Protocol de amendare

Pe 24 mai, conform unui comunicat al Ministerului Apărării, ministrul Anatolie Nosatîi și omologul său din România, Angel Tîlvăr, au semnat, la București, cel de-al doilea protocol de modificare a Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău pe 20 aprilie 2012. „Documentul actualizat prevede susținerea reciprocă în domeniul pregătirii și participării în comun la misiuni și operații sub egida organizațiilor internaționale, cum ar fi UE”, se arată în mesajul publicat de Ministerul Apărării în luna mai.

Cel de-al Doilea Protocol de amendare prevede completarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar cu un articol care stabilește că „părţile se vor sprijini, în condiţii de reciprocitate şi pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operaţii în cadrul coaliţiilor multinaţionale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie şi internet, sprijinul financiar, medical şi evacuarea în situaţii de urgenţă”.

Documentul stipulează că „acest suport se va acorda în aceleaşi condiţii ca cele aplicabile propriului personal participant la misiuni sau operaţii desfăşurate în afara teritoriului statelor celor două părţi”. Totodată, părțile convin ca detaliile necesare referitoare la sprijinul și serviciile oferite să constituie ulterior obiectul de reglementare a unor înțelegeri tehnice subsecvente și/sau a altor instrumente juridice, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și, respectiv, legislația României.

Potrivit documentului, prin încheierea protocolului respectiv va fi facilitată acordarea reciprocă a suportului logistic și a serviciilor aferente participării în comun la operații și misiuni de menținere a păcii. „Republica Moldova participă și intenționează și în continuare să participe cu personal şi/sau contingente militare la misiunile şi operaţiile internaţionale sub egida ONU, UE, NATO (sub mandat ONU) şi OSCE. Aceasta constituie un important aspect în dezvoltarea relaţiilor politice bilaterale şi un factor ce contribuie indirect la creşterea nivelului de asigurare a securităţii statului nostru pe continentul european”, se mai arată în proiect.

Narațiuni și falsuri specifice propagandei ruse

Afirmațiile potrivit cărora Republica Moldova este condusă în prezent din exterior (și anume din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii), că armata moldovenească va fi atrasă de NATO în război sau că va fi sub controlul unor forțe străine reprezintă unele dintre narațiunile preferate ale propagandei de la Kremlin. Acestea s-au intensificat odată cu instalarea unei guvernări pro-europene în Republica Moldova în 2021, precum și odată începerea, în 2022, a invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Printre cele mai recente falsuri din domeniu, promovate de politicieni și surse de dezinformare, se numără afirmațiaactivitatea Maiei Sandu și victoria sa în alegeri va duce la lichidarea Moldovei sau la război (aici și aici) sau că Republica Moldova va trece sub controlul României și al NATO și că România se pregătește să cucerească R. Moldova.

Vezi și: (INFOGRAFIC) „Sperietoarea” NATO pe timp de război. Care sunt cele mai răspândite falsuri despre Alianța Nord-Atlantică în R. Moldova și ce scop urmăresc

(VIDEO, INFOGRAFIC) Top 5 falsuri despre securitate, propagate în 2023 în R. Moldova

 

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

20 iunie 2024 10678

Relevant

Comments 0