Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Autorităţile au interzis comercializarea „pâinii sociale”  

26 aprilie 2023 1872
Articole, Multimedia

Autorităţile din Moldova au interzis comercializarea „pâinii sociale” de 1 leu. Asta a declarat Serghei Burgudji, consilier în Consiliul Municipal Chişinău, la o întâlnire electorală în susţinerea candidatei la funcţia de başcan Evghenia Guţul. În realitate, în iulie 2022, Parlamentul a interzis comercializarea oricărui produs la un preţ mai mic decât preţul de cost al acestuia, iar legea a intrat în vigoare de la sfârșitul lunii februarie curent.

Burgudji: „Le iau pensionarilor şi ultima bucată de pâine”

Serghei Burgudji, consilier în Consiliul Municipal Chişinău, o susţine pe candidata Partidului „Şor” Evghenia Guţul în cursa electorală. Împreună cu ea, se întâlneşte cu alegătorii şi face agitaţie. La una din aceste întâlniri el a declarat că guvernarea, „săptămâna trecută” a interzis comercializarea pâinii sociale de 1 leu. „Cred că aţi auzit despre proiectul magazinelor sociale. Deci, proiectul magazinelor sociale, pâinea de 1 leu oferită pensionarilor şi pentru pensionari, era acel colac de salvare. Săptămâna trecută, aşa numita guvernare, care este una antipopulară, a făcut modificări şi a interzis comercializarea pâinii sociale de 1 leu. Nici ei nu oferă nimic, dar le iau pensionarilor noştri şi ultima bucată de pâine”, a declarat Burgudji, reprezentantul candidatului la funcţia de başcan al Găgăuziei din partea Partidului „Şor”.

Ilan Şor: „Fură din gura oamenilor ultima bucată de pâine”

Anterior, pe 21 martie, oligarhul fugar, liderul Partidului „Şor” Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul privind „furtul miliardului”, a declarat că din 22 martie magazinele „Merişor” nu vor mai comercializa pâine de 1 leu în urma deciziei autorităţilor. „Cu regret, vă anunț că Maia Sandu și gruparea PAS au votat în Parlament și au promulgat legea care, de fapt, le interzice magazinelor sociale să vândă pâinea la prețul de un leu. Prin asta, această nemernică, practic, fură din gura oamenilor ultima bucată de pâine. Conducerea magazinelor sociale m-a informat că, de mâine (22 martie), în conformitate cu legea votată de majoritatea parlamentară PAS și promulgată de Sandu, nu mai sunt în drept să vândă pâinea socială cu doar un leu. Cu regret, constatăm că actualul regim aduce poporul la moarte”, a declarat Şor pe pagina sa de Facebook.

A doua zi magazinele sociale au încetat să mai vândă pâine de 1 leu, plasând pe uşi anunţurile respective.

Scopul legii nu este să lupte cu magazinele „Merișor” 

La 22 iulie 2022, Parlamentul Moldovei a adoptat o lege care prevede unele modificări la Legea cu privire la comerțul interior. În special, art. 2116 „Practici comerciale neloiale” a fost completat cu un punct care interzice vânzarea produselor agricole și alimentare sub costul produsului, neluând în considerare profitul furnizorului. A fost prevăzut că legea va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Legea a fost publicată la 26 august 2022, respectiv, a intrat în vigoare la 26 februarie 2023. Astfel, comercializarea produselor sub costul lor era interzisă deja din 26 februarie, dar nu din 22 martie, cum au făcut magazinele Merișor.

Amendamentele la legea în cauză n-au fost adoptate pentru a lupta cu magazinele lui Ilan Şpor, dar pentru a ajusta legea la prevederile Directivei 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Modificările se referă la toate produsele, nu doar la pâine.

„Tehnologii politice pentru a spori numărul de adepți”

Analistul politic Alexei Tulbure consideră că speculațiile cu „pâinea socială” sunt o tehnologie politică prin intermediul căreia partidul mizează să atragă voturile alegătorilor. „Partidul „Șor” nu-i un partid, ci o tehnologie politică. Partidul a fost creat la inițiativa lui Plahotniuc (fostului lider al Partidului Democrat, oligarhul fugar – nota red.). Șor a venit la timona acestuia și ei au aprobat această corupere a electoratului pe care se și bazează întreaga activitate a acestei grupări. Declarațiile potrivit cărora guvernarea ar interzice comercializarea pâinii mai ieftine de 1 leu, cadourile care, eu sunt sigur de asta, vor fi distribuite în cadrul turului doi de scrutin, reprezintă niște tehnologii pentru a spori numărul de adepți și a atrage voturi în favoarea Evgheniei Guțul. Sunt în exclusivitate speculații și minciuni. Și acest lucru va continua atâta timp cât oamenii vor reacționa la acest cadouri”, a spus Alexei Tulbure în comentariul oferit pentru Stopfals.md.

Speculaţiile, o modalitate de luptă cu „regimul” Sandu

Ilan Şor a recurs la speculaţia despre interzicerea „pâinii sociale” pentru a pregăti lumea de un protest antiguvernamental la Chişinău. „Îi voi chema în curând pe toți oamenii pentru care acest proiect, ca și toate celelalte făcute de echipa noastră, este important, să iasă și să spună un „Nu!” hotărât. Trebuie să doborâm acest regim. În caz contrar, acest regim va doborî poporul Republicii Moldova”, a declarat Șor la 21 martie, în ziua când a anunţat „interzicerea pâini sociale”.

Vom remarca ca în filmuleţul cu intervenţia lui Serghei Burgudji pe ecran sunt proiectate titrele cu menţiunea „7 mai”. Este chiar ziua pentru care Partidul „Şor” a anunţat la Chişinău un nou protest.

Elena Celak,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

 

26 aprilie 2023 1872

Relevant

Comments 0