Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 117
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2010
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 119
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 261
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 185
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani

23 februarie 2019 336
Articole
Colaj

 

La 21 februarie 2019, mai multe portaluri apropiate Partidului Socialiștilor din R. Moldova au publicat o știre prin care anunțau că autoritățile de la Chișinău au semnat un document prin care au dat râul Nistru în arendă Ucrainei pentru 49 de ani. Informația este una falsă și are la bază un articol publicat în 2017 de un cunoscut expert de mediu, care însă vorbea despre pericolul semnării unui astfel de document privind Nistrul, nu despre faptul că așa ceva deja s-a semnat.

„Actuala conducere a R. Moldova a acceptat toate solicitările părții ucrainene și a semnat documentul scandalos cu privire la folosirea resurselor râului Nistru”, se precizează într-un material cu titlulAutoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani”, publicat pe site-ul Actualități.md, afiliat Partidului Socialiștilor din R. Moldova. La scurt timp, știrea a fost preluată și de site-ul site-ul News.mail.ru.

Portalul actualități.md a menționat la finalul articolului că sursa informației este site-ul bloknot-moldova.md, și el cunoscut ca unul care publică des materiale favorabile PSRM. Linkul oferit spre acest site nu duce însă către articol, ci spre prima pagină a site-ului bloknot-moldova.md.

Informația a fost tirajată și de postul de televiziune Accent TV, afiliat PSRM, care a anunțat că a preluat informația tot de pe site-ul bloknot-moldova.md, care, la rându-i, a precizat că a preluat-o pe pe site-ul kp.md (Комсомольская Правда в Молдове). Nici în știrea de pe actualitati.md și nici în cea de pe site-ul a-tv.md (site-ul televiziunii Accent TV) nu au fost indicate linkuri către materialele concrete de pe bloknot-moldova sau kp.md.

O căutare mai minuțioasă arată că informațiile din corpul știrilor publicate pe 21 februarie 2019 au fost tirajate de către cele două site-uri, bloknot-moldova.md și kp.md, în urmă cu un an și jumătate, la data de 22 octombrie 2017. Informația primară este un text publicat de site-ul Kp.md de către expertul de mediu Ilia Trombițchi, care vorbea despre pericolul pe care-l reprezintă pentru râul Nistru semnarea unui acord cu partea ucraineană în condițiile cerute de aceștia, și nu despre faptul că un asemenea contract a fost semnat.

Expert în domeniul ecologiei: „Clar că informația este falsă”

Ilia Trombițchi a confirmat că informația distribuită de site-urile actualitati.md, a-tv.md sau news.mail.ru nu corespunde adevărului. „Clar că informația este falsă. Eu tot am fost foarte dezamăgit când a apărut noutatea asta. Ei au luat un articol vechi, au pus o altă denumire, precum că așa s-a întâmplat. E inadmisibil pentru mass-media să faci asemenea lucruri. Asta socialiștii au făcut. Articolul de acum a fost făcut în baza unui interviu de-al meu mai vechi”, a punctat Ilia Trombițchi.

Valentina Țapiș, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a confirmat și ea, într-un interviu pentru portalul newsmaker.md, că informația apărută în presă zilele trecute nu corespunde adevărului.

Site-ul actualitati.md a fost înregistrat de Iuri Vitneanski, consilier municipal PSRM. Postul de televiziune Accent TV, cunoscut pentru politica sa pro-PSRM, este deţinut de firma „Telesistem TV” SRL, administrată de Stanislav Vîjga, care a activat anterior la postul TV NIT, închis din cauza propagandei comuniste. Beneficiarul televiziunii, conform actelor depuse la CCA, este Vadim Ciubară, un cetăţean moldovean stabilit la Moscova şi prezentat de mai multe site-uri drept consilier al liderului PSRM, Igor Dodon. Acesta controlează televiziunea prin intermediul firmei „Media Invest Service”.

ProFact Moldova

 

23 februarie 2019 336

Relevant

Comments 0