Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Centrul de excelență EOD (geniu) al Armatei Naționale face parte, oficial, din Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA

16 decembrie 2019 854
Articole
Colaj

Portalul de limba rusă Vedomosti.md a publicat la 30 noiembrie 2019 un articol în care se afirmă că Centrul de instruire pentru geniști, inaugurat la 8 noiembrie 2019 în localitatea Negrești din raionul Strășeni, aparține Statelor Unite ale Americii. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a dezmințit pentru Stopfals.md această informație, precizând că Centrul respectiv se află în gestiunea Ministerului.

„Так, недавно открытый в Страшенах противоминный центр фактически официально входит в состав Европейского командования США, руководитель которого одновременно является Верховным главнокомандующим ОВС НАТО” (în traducere: „Astfel, Centrul de deminare deschis recent la Strășeni intră, de facto, oficial, în componența Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA, al cărui conducător este, în același timp, comandantul suprem al Forțelor Aliate ale NATO”), se spune în articolul de pe Vedomosti.md, întitulat „Первая в истории конференция стран-партнеров НАТО прошла без участия Молдовы”.

Solicitat de portalul Stopfals.md să comenteze afirmația precum că Centrul de la Negrești ar aparține Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA, Ministerul Apărării al Republicii Moldova ne-a expediat următoarea notă: „Ministerul Apărării infirmă informaţia apărută în publicația Vedomosti.md. Centrul de excelenţă EOD se află în gestiunea Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Subdiviziunea a fost creată cu suportul Guvernului SUA prin intermediul Programului de asistenţă umanitară „HMA Program” (Humanitarian Mine Action Program). În cadrul Centrului de excelenţă EOD, militarii Armatei Naţionale sunt instruiți pentru executarea misiunilor de verificare și curăţare a teritoriului Republicii Moldova de obiecte explozive, rămase în sol din timpul acțiunilor militare”.

Centrul de instruire a fost deschis la 8 noiembrie 2019 și este destinat instruirii militarilor care vor participa la misiuni de deminare și neutralizare a bombelor și munițiilor neexplodate, care se mai găsesc pe teritoriul Republicii Moldova în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Construcția și dotarea cu echipament specializat a Centrului a fost finanțată de Guvernul SUA, în cadrul unui proiect al Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA „Humanitarian Mine Action (HMA) program”, care a demarat în 2013. Proiectul prevede asistenţă financiară pentru construcţia sălilor de studii, donaţii de echipament şi instruire specializată pentru geniştii Armatei Naţionale.

Un mesaj de dezinformare similar, în care se afirmă că SUA ar construi obiective militare pe teritoriul Republicii Moldova, a fost răspândit de portalul Sputnik.md în două articole publicate în luna august 2019. Afirmația a fost dezmințită și atunci de Ministerul Apărării, printr-o notă expediată portalului Stopfals.md.

Stopfals.md

16 decembrie 2019 854

Relevant

Comments 0