Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 736
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1657
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1133
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1356
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1987
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2137
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2243
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

FALS: Comisia Europeană interzice tatuajele și machiajul permanent

22 ianuarie 2020 419
Articole
colaj

Unele instituții de presă din Republica Moldova, România, dar și din alte țări au difuzat zilele trecute informații precum că în Uniunea Europeană vor fi interzise tatuajele și machiajul permanent. În realitate, Comisia Europeană (CE) propune doar să fie examinată o recomandare a Agenției Europene pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency ECHA) de a restricționa două substanțe chimice dăunătoare, prezente în cerneala pentru anumite tatuaje și machiaj permanent, ceea ce nu înseamnă că tatuajul și machiajul vor fi interzise.

Titluri și informații false despre interzicerea vopselelor pentru tatuaje

Portalul Austria-today.ru a publicat recent știrea „ЕС хочет запретить зеленые и синие татуировки”, (în traducere: „UE vrea să interzică tatuajele de culoare verde și albastră”), cu referire la portalul austriac www.oe24.at. În text se afirmă că: „Европейское химическое агентство (ECHA) требует запретить зеленый и синий цвета татуировки, поскольку они больше не разрешены для окрашивания волос в соответствии с Законом о косметике. Так как цвета татуировки также считаются косметикой, это должно теперь относиться и к татуировкам........” (în traducere: „ECHA cere interzicerea tatuajelor de culoare verde și albastră, deoarece aceste culori nu sunt permise pentru vopsirea părului, conform Legii privind produsele cosmetice. Având în vedere că și culorile tatuajului la fel sunt considerate produse cosmetice, această interdicție trebuie să se refere și la tatuaje…..”).

„Tatuajele și machiajul permanent, interzise în UE” și-a întitulat știrea portalul românesc Evz.ro, care comentează chiar în lead-ul materialului: „Comisia Europeană le-a pus gând rău doamnelor și domnișoarelor cu machiaj permanent, dar și domnilor cu tatuaje de „băieți răi”. Sprâncenele conturate prin miocroblading sau micropigmentare, conturul ochilor sau al buzelor, dar și obișnuitele tatuaje ar putea deveni istorie”. Portalurile Realitatea.net  și Timpul.md au titrat: „Tatuajele și machiajul permanent, ILEGALE. Decizia Comisiei Europene”. Ultimele trei portaluri au citat Agenția națională de presă din România Agerpres care, de fapt, publică o știre cu un titlu și conținut neutru și echilibrat (Comisia Europeană propune interzicerea substanțelor chimice periculoase din cerneala pentru tatuaje”), făcând trimitere la surse din executivul comunitar. Astfel, Agerpres informează despre o propunere a CE de a interzice substanţe chimice dăunătoare din cerneala pentru tatuaje şi din cerneala pentru machiaj permanent, printre care pigmenţii albastru şi verde, utilizaţi pe scară largă, și nu propune interzicerea tatuajelor.

CE nu interzice tatuajele și cernelurile pentru tatuaje

La solicitarea portalului Stopfals.md, un reprezentant al Comisiei Europene a comentat că nu este vorba despre interzicerea tatuajelor sau a vopselelor pentru tatuaje. Comisia va restricționa anumite substanțe chimice dăunătoare, utilizate la producerea vopselelor. „Nu, Comisia nu interzice tatuajele sau cernelurile pentru tatuaje. Comisia va restricționa prezența substanțelor chimice periculoase în cernelurile pentru tatuaje care cauzează probleme de sănătate. Utilizarea acestor substanțe chimice este deja interzisă în produsele cosmetice și deja sunt interzice în cerneluri pentru tatuaje în șapte state membre: Belgia, Franța, Germania, Olanda, Spania, Suedia și Slovenia”, a declarat reprezentantul CE.

Nici despre interzicerea tatuajelor de culoare verde și albastră, așa cum au titrat unele instituții de presă, nu este vorba: „Nu, Comisia nu interzice culorile albastră și verde. Conform raportului ECHA, pigmenții cel mai des folosiți în tatuajele albastre și verzi sunt Pigment Blue 15:3 și Pigment Green 7. Ambii pigmenți sunt interziși în vopsele de păr, în conformitate cu Regulamentul Cosmetic”.

Perioadă de tranziție de doi ani

În plus, ECHA a recomandat o perioadă de tranziție de doi ani pentru a permite industriei de cerneluri să găsească alternative mai sigure. Deci, nu este vorba de „câteva luni” în care pigmenții respectivi „vor dispărea din saloanele de tatuaj”, așa cum au scris unele instituții mass-media. Propunerea Comisiei va fi discutată în februarie 2020 cu statele membre UE, deoarece există opinii diferite în privința derogărilor pentru acești pigmenți.

ECHA, despre pericolele unor vopsele din tatuaje

În luna martie 2019, Comitetul pentru analiză socio-economică al ECHA și-a prezentat opinia în privința necesității restricționării comercializării unor substanțe dăunătoare conținute în vopseaua pentru tatuaje. Potrivit ECHA, motivul este că acestea „includ substanțe cancerigene, mutagene și reprotoxice, sensibilizatori sau iritanți ai pielii, substanțe corozive sau dăunătoare pentru ochi, metale precum și alte substanțe reglementate în produse cosmetice. Obiectivul restricției este de a face cernelurile pentru tatuare mai sigure și pentru a proteja cetățenii de probleme grave de sănătate”.

Cornel Ciobanu,

StopFals.md

22 ianuarie 2020 419

Relevant

Comments 0