Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Companiile nu fac asigurări de viață pentru cei vaccinați anti-COVID

13 februarie 2022 1012
Articole, COVID-19
Colaj

La 5 februarie portalul de limba rusă Mejdurecie.md a publicat un articol preluat de pe portalul rusesc Fondsk.ru (Фонд Стратегической Культуры) și semnat de un doctor în științe economice, Valentin Katasonov, în care se anunță că marile companii de asigurări de peste hotare refuză să plătească despăgubiri în caz că persoana a decedat în urma vaccinării anti-COVID-19, dar și să perfecteze asigurări de viață dacă oamenii sunt vaccinați.

„Vaccinarea anti-COVID - asiguratorii nu deservesc sinucigașii” – este titlul articolului. „Companiile de asigurări țin piept presiunilor din partea clienților (sau a rudelor clienților decedați), încercând să demonstreze că situațiile „negative” și decesele provocate de vaccinurile anti-COVID nu pot fi acoperite de polițele de asigurare. (...) În cazurile în care se dovedește suicidul, plata compensațiilor e aproape imposibilă. Decesele de felul acesta nu fac parte din categoria asigurărilor clasice (în urma unei boli, accident etc.) și despăgubiri în acest caz nu se plătesc”.

Autorul dă drept exemplu un caz care ar fi avut loc în Franța la sfârșitul anului trecut. Un milionar din Paris, al cărui nume nu este menționat, ar fi decedat după ce și-a injectat un vaccin anti-COVID, iar după moartea sa, compania de asigurări ar fi refuzat să plătească despăgubiri rudelor. Refuzul ar fi fost confirmat de o instanță din Paris, care ar fi argumentat că persoana știa că se vaccinează cu un preparat experimental, știa că acesta poate avea efecte negative, deci ar fi comis conștient un suicid.

În nici una dintre sursele pe care le citează autorul nu se spune numele „milionarului” decedat, numele companiei de asigurări și nici cel al instanței care ar fi respins cererea de plată a despăgubirilor și ar fi calificat vaccinarea drept un suicid. În mediile franceze sau din altă țară nu găsim vreo mențiune despre un astfel de caz. În schimb, există două dezmințiri făcute de Federația Asiguratorilor din Franța.

Prima, în iulie 2021, și a doua – în ianuarie 2022. „Pe rețelele de socializare continuă să circule zvonul că „societățile de asigurări ar refuza să plătească asigurarea de viață dacă defunctul ar fi fost vaccinat împotriva Covid-19”. Aceasta este o informație falsă”, se spune în comunicatul emis de Federația Asiguratorilor din Franța.

O dezinformare similară a circulat și în SUA la începutul anului 2021, ceea ce a făcut ca Departamentul servicii financiare a statului New York să publice o dezmințire: „Departamentul cunoaște informațiile care circulă pe rețelele de socializare care sugerează că vaccinarea împotriva COVID-19 ar duce la neplata despăgubirilor de deces din polițele de asigurare de viață existente sau ar face imposibilă obținerea de către o persoană a unei noi asigurări de viață. Alte informații sugerează că polițele de asigurare de viață nu acoperă decesele din cauza COVID-19. Aceste informații sunt false”. O dezmințire similară a publicat și Consiliul asiguratorilor de viață din SUA.

Asiguratorii din Moldova confirmă: fals

„Nu există nici o condiție legată de vaccinare în contractele noastre de asigurări. Orice cetățean, indiferent dacă este sau nu vaccinat se poate asigura la GRAWE Carat Asigurări. Având în vedere situația excepțională în care ne aflăm și pentru că mereu suntem întrebați, menționăm că GRAWE Carat acoperă prin produsele sale de asigurare de viață inclusiv riscul de deces în urma infectării cu Covid-19, motiv pentru care am înregistrat chiar o creștere în vânzarea acestora în perioada aceasta. Vaccinarea nu este condiţionată în nici un fel în condiţiile de asigurare de viaţă”, comunică, într-un răspuns pentru StopFals.md, managerul pentru marketing și PR al Companiei GRAWE Carat, Nadia Burunciuc.

Compania mai anunță că a plătit deja compensații familiilor persoanelor decedate de COVID-19, fără să se intereseze dacă defunctul a fost sau nu vaccinat: „Deși nu putem compensa durerea pierderii de vieți omenești, am avut ocazia de a sprijini financiar beneficiarii din contractele de viață în care asiguratul a decedat din cauza Covid-19. Desigur, aspectul vaccinării sau nevaccinării nu a contat în decizia de despăgubire, deoarece cum am menționat mai sus, nu avem aceste condiții în contractele noastre de asigurări”.

Compania Moldasig la fel, într-un răspuns pentru StopFals.md, a respins categoric că statutul de vaccinare ar conta în vreun fel în contractele de asigurare: „Asiguratorii din toată lumea vor asigura sau nu anumite riscuri bazându-se pe statistică și argumente obiective și nicidecum speculative. Moldasig SA nu este licențiată pentru clasa de asigurări de viață. Însă, tipurile de asigurare medicale pe care le practicăm nu prevăd asemenea restricții discriminatorii și lipsite de argumentare, precum statutul de vaccinare la încheierea contractelor de asigurare. Noi îndemnăm cetățenii să respecte recomandările autorităților de combatere a pandemiei, precum și vaccinarea împotriva COVID-19. Până la declanșarea pandemiei, majoritatea companiilor de asigurare aveau excluderi precum epidemiile și pandemiile. Evaluând riscurile, în scurt timp MOLDASIG a ajustat contractele de asigurare de sănătate ale cetățenilor care pleacă peste hotare, ca acestea să acopere riscurile legate de COVID-19” . 

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), organ de stat care supraveghează piața asigurărilor în Republica Moldova, anunță, la fel, că afirmația este un fals. „Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că nu a înregistrat nici o plângere cu privire la refuzul companiilor de asigurări de a achita despăgubiri persoanelor decedate în urma vaccinării împotriva COVID-19 sau de a asigura contracte de asigurări de viață cu cei care au fost imunizați anti-COVID-19. Totodată, CNPF nu a fost notificată cu privire la modificarea condițiilor contractuale aferente polițelor de asigurare de viață, opinând că o astfel de clauză contractuală ar încălca dispozițiiel Legii privind asigurarea egalității. În calitate de autoritate care reglementează și supraveghează sectorul de asigurări, Comisia Națională îndeamnă beneficiarii de produse de asigurare să informeze instituția prin depunerea de petiții în cazul în care sunt suspiciuni că au fost afectate drepturile în calitate de consumator”, a declarat pentru StopFals Adrian Gheorghiță, vicepreședinte al CNPF.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

13 februarie 2022 1012

Relevant

Comments 0