Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: consumul și traficul ilegal de droguri nu vor fi pedepsite

31 august 2022 1960
Articole, Gândește critic!
Imagine simbol
Sursa: Medscape.com

Pe pagina de Facebook a site-ului Telegraph.md (Telegraph Moldova) a fost publicată o postare în care se afirmă că Ministerul Justiției propune excluderea pedepsei penale pentru consumul ilegal de droguri, inducând ideea că prin aceste modificări legislative, traficanții dar și consumatorii de droguri nu vor mai putea fi pedepsiți. În realitate, chiar dacă în proiectul de lege propus pentru dezbatere publică într-adevăr se propune ca pedeapsa pentru consumul de droguri să fie exclusă din Codul penal, totuși aceste sancțiuni vor fi prevăzute de Codul contravențional, detalii pe care autorul postării a evitat să le menționeze.

Titlul postării „Vremuri bune pentru consumatorii și traficanții de CANABIS, COCAINĂ și HEROINĂ?!” este unul speculativ și induce în eroare opinia publică. În acest titlu sunt menționați atât consumatorii, cât și traficanții de droguri, insinuându-se că proiectul de lege ar favoriza consumul și traficul de droguri, ceea ce este un fals grosolan. Și asta pentru că pedeapsa cu amendă sau închisoare pentru „organizarea consumului ilegal de droguri, etnobotanice sau analogii acestora” nu a fost exclusă din Codul penal.

Ministerul Justiției, condus de Sergiu Litvinenco, propune EXCLUDEREA pedepsei penale pentru consumul ilegal de CANABIS și COCAINĂ etc, săvârșit în mod public sau pe teritoriul instituţiilor de învățământ, instituţiilor de reabilitare socială, penitenciarelor,  militare, în locurile de agrement, în locurile de desfăşurare a acţiunilor de educaţie, instruire a minorilor sau tineretului, a altor acţiuni culturale sau sportive ori în imediata apropiere a acestora”, a scris pe 22 august 2022 Telegraph Moldova pe pagina sa de Facebook.

Pedeapsa pentru consumul ilegal de droguri NU a fost exclusă!

Autorul postării a scos din context modificările propuse la Codul penal și Codul contravențional și nu a menționat despre modificări în ansamblu. Într-adevăr, se propune amendarea Codului penal, însă pedeapsa pentru consumul de droguri se regăsește în modificările la Codul contravențional, fără a fi dublată în Codul penal, păstrându-se sancțiunile anterioare: „Articolul 851, alin. (1) – „Consumul ilegal de droguri, etnobotanice sau analogii acestora, săvârşit în mod public sau pe teritoriul instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de reabilitare socială, penitenciarelor, unităţilor militare, în locurile de agrement, în locurile de desfăşurare a acţiunilor de educaţie, instruire a minorilor sau tineretului, a altor acţiuni culturale sau sportive ori în imediata apropiere a acestora, se sancționează cu amendă în mărime de la 750 la 1050 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore”.

Cristian Postovan, autorul proiectului din cadrul Ministerului Justiției, a precizat pentru portalul Stopfals.md că această delimitare s-a făcut în contextul umanizării politicii penale și a necesității depopulării penitenciarelor. „Prezența în Codul penal a infracțiunii de organizare a consumului de droguri este justificată, fiind o acțiune mult mai gravă decât simplul consum. Sentința pentru consumul de droguri se regăsește în Codul contravențional și a rămas aceeași. Este important ca acești consumatori de droguri să fie tratați, să treacă prin programe de reabilitate și nu să fie sancționați cu închisoarea”, explică autorul.

În aceeași postare, Telegraph.md a mai scris că art.2175 din Codul penal va avea următorul conținut: „Organizarea consumului ilegal de droguri etnobotanice sau analogii acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 750 la 1050 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani”, însă nu a dat denumirea propriu-zisă a articolului din lege: Organizarea consumului ilegal de droguri sau etnobotanice. Astfel, s-a creat o confuzie, deoarece drogurile și etnobotanicele sunt două noțiuni total diferite. Drogurile la care se referă autorii postării (cocaină, canabis, heroină) diferă de etnobotanice (care sunt droguri sintetice sau substanțe psihoactive nereglementate cu efecte similare drogurilor controlate; acestea sunt disponibile pe internet, fiind vândute ca substanțe chimice pentru cercetare, săruri de baie sau alimente). Din spusele lui C. Postovan, la culegerea textului proiectului de lege care a fost publicat de Ministerul Justiției, s-a strecurat o eroare tehnică, fiind omisă o virgulă în textul amendamentului, între cuvintele „droguri” și „etnobotanice”. Eroarea va fi corectată, pentru că proiectul de lege este la etapa de consultări publice și urmează să fie definitivat.

Proiectul de lege este la etapa de avizare, după ce au avut loc mai multe consultări publice cu judecătorii, procurorii, anchetatorii, societatea civilă. După definitivare, inițiativa va fi expediată spre aprobare Guvernului, iar ulterior Parlamentului spre examinare și adoptare.

Dezinformări pentru a denigra guvernarea

Nu este pentru prima dată când Telegraph.md induce în eroare opinia publică. Recent, această resursă cu politică editorială anti-guvernare a publicat un material speculativ despre reforma în educație, dezinformare dezmințită de Stopfals.md.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

31 august 2022 1960

Relevant

Comments 0