Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Se pregătește lichidarea colegiilor agricole

17 august 2022 737
Articole
Colaj: Cele opt colegii de profil din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Pe pagina de Facebook a site-ului Telegraph.md (Telegraph Moldova) a fost publicată recent o postare în care se afirmă că Guvernul PAS ar pregăti lichidarea colegiilor agricole, făcând trimitere la un proiect de hotărâre a Guvernului. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) dezminte aceste afirmații, precizând că proiectul de hotărâre vizat în postare se referă nu la lichidarea, ci la transferarea celor opt colegii de profil din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în cea a MEC.

Guvernul PAS pregătește și lichidarea Colegiilor Agricole?! Nu mai avem nevoie de tractoriști și de mecanizatori în domeniul agricol?!”, scrie Telegraph Moldova pe pagina sa de Facebook. După titlul speculativ, autorii menționează în text că este vorba de un proiect de transmitere a colegiilor în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, iar autorii proiectului au aceleași argumente care au stat la baza lichidării Universității Agrare. La finalul postării, făcând referire la surse anonime, Telegraph susține că respectivele colegii ar urma să fie lichidate: „Potrivit unor surse, Colegiile vor fi lichidate anul viitor, iar studenții vor fi repartizați la alte instituții de învățământ”.

Atacuri la persoană  - nemoderate

Până la 17 august, postarea respectivă a adunat peste 100 de reacții, a fost distribuită de peste 90 de ori și a adunat peste 60 de comentarii, majoritatea critice, iar unele conținând chiar atac la persoană, fără să fie moderate de administratorii paginii.

Proiectul de hotărâre la care face referire Telegraph nu spune nimic despre lichidare, ci de transferarea celor opt colegi din subordinea MAIA în cea a MEC. „Este de menționat că programele de studii ale celor 8 instituţii de învățământ profesional tehnic subordonate Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare sunt din domenii de formare profesională precum Contabilitate și impozite, Vânzări angro (cu ridicata) și cu amănuntul, Prelucrarea alimentelor, Electrotehnică și energetică, Electronică și automatică, Mecanică și prelucrarea metalelor, Vehicule cu motor, nave și aeronave, Horticultură, Servicii hoteliere, restaurante și alimentație publică, Călătorii, turism și agrement. Astfel, cele 8 instituții de învățământ profesional tehnic subordonate Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare oferă atât programe din domeniul agricol, cât și din alte domenii. Totodată, conform Codului educației al Republicii Moldova nr.152/2014, Ministerul Educației și Cercetării elaborează și aprobă actele normative pe dimensiunea învățământului profesional tehnic, iar alte ministere își exercită doar calitatea de fondator”, este menționat în nota de argumentare.

MEC: Transmiterea nu va afecta elevii și profesorii

Acest lucru a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md și de către Ministerul Educației și Cercetării, dezmințind că s-ar urmări lichidarea colegiilor. „Proiectul de hotărâre prevede doar transmiterea calității de fondator pentru cele opt instituții de învățământ profesional tehnic de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare la Ministerul Educației și Cercetării, având drept temei prevederile Codului educației al Republicii Moldova nr.152/2014, ofertele educaționale ale celor opt instituții de învățământ profesional tehnic și necesitatea asigurării standardelor de calitate de același nivel pentru programe similare”, a precizat pentru Stopfals.md purtătoarea de cuvânt a MEC Viorica Pistrui.

Acest transfer nu va afecta în niciun fel elevii și profesorii. „Inițiativa nu prevede nici reorganizarea instituțiilor vizate, nici modificarea statutului elevilor, al cadrelor didactice sau manageriale”, a precizat reprezentanta MEC.

Reforma universitară

Informațiile false sunt distribuite în contextul reorganizării universităților, care au provocat diverse nemulțumiri și critici. În principiu, este vorba de absorbția unor universități și institute de către universitățile mai mari, scopul fiind consolidarea sistemului de învățământ universitar, sporirea calității studiilor universitare, în condițiile în care numărul de studenți este în descreștere, potrivit MEC.

Telegraph, generator de falsuri

Telegraph.md, care se pretinde un portal de știri, a apărut în perioada guvernării PDM, fiind un instrument împotriva oponenților politici ai fostului lider PDM Plahotniuc, iar apoi ai guvernării socialiste. Stopfals.md a demontat mai multe falsuri și speculații ale acestui site, printre cele mai cunoscute fiind falsul publicat cu zece zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2019 că Maia Sandu s-ar fi sărutat cu o femeie în München, Germania.

Mihaela Petrov,

Stopfals.md

 

 

 

17 august 2022 737

Relevant

Comments 0