Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Din vina autorităților, în Moldova este înregistrat un număr record de șomeri

7 septembrie 2023 1833
Articole, Gândește critic!
Captură video

Vladimir Odnostalco, deputat în Parlament din partea fracțiunii „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat că în Moldova a fost înregistrat un număr record de șomeri, iar această creștere are legătură cu guvernarea PAS (Partidul „Acțiune și Solidaritate”). Afirmația a fost făcută la emisiunea Moldova LIVE de la postul de televiziune ТНТ Exclusiv TV, afiliat Partidului Socialiştilor. Declarația lui Odnostalco este o dezinformare. În realitate, cel mai mare număr de şomeri a fost înregistrat în anii 2015 şi 2016, când Guvernul a fost condus, pe rând, de către Chiril Gaburici, Valeriu Streleţ şi Pavel Filip.

La emisiunea Moldova LIVE, în afară de Vladimir Odnostalco, a participat şi deputatul PAS Eugeniu Sinchevici. În discuție cu acesta, Odnostalco a spus: „În premieră avem 53 de mii de șomeri. E o cifră oficială. Asta în situația când, oficial, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă 11200 de locuri vacante, din câte mi se pare. Avem o catastrofă şi dvs. vorbiţi despre creşterea economiei” (în original: „Впервые у нас 53 тысячи безработных, это официально. Когда официально агентство занятости предлагает 11200 мест, по-моему. Это катастрофа у нас, а вы говорите о росте экономике.”)

Deputatul Odnostalco a postat un fragment cu aceste declaraţii şi pe reţelele sociale, cu menţiunea: „Cei din PAS se fac vinovaţi de sărăcia poporului moldovenesc, anume cei din PAS lichidează libertatea de exprimare, doar PAS ne distruge Patria, prin eforturi susținute. Nu este cazul să caute vinovați de propria lor incompetență” (în original: „PAS виноваты в бедности молдавского народа, именно PAS ликвидируют свободу слова, только PAS планомерно уничтожают нашу Родину. Не нужно искать виноватых в собственной некомпетентности”).

Declarațiile despre numărul record de șomeri înregistrați nu corespund realității. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), cel mai mare număr de șomeri a fost atestat în anii 2015 și 2016. Atunci, în fruntea Guvernului s-au aflat, pe rând, Chiril Gaburici, Valeriu Streleț și Pavel Filip. Astfel, în anul 2015, numărul șomerilor a constituit 62,1 de mii, în anul 2016 a fost de 53,3 de mii, în anul 2017 – 51,6 de mii, în anul 2018 – 38,4 de mii, în anul 2019 – 46,9 de mii, în anul 2020 – 33,1 de mii, în anul 2021 – 28,2 de mii, în anul 2022 – 27,7 de mii de persoane.

Sursa: BNS

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului 2023, numărul şomerilor a constituit 50,8 de mii de persoane, iar în trimestrul al doilea al anului curent - 35,6 de mii. În 2024, când vor fi prezentate datele pentru întregul an curent, această cifră se va schimba. Totuși, este evident că, anterior, numărul șomerilor în Republica Moldova a atins cifra de 53 de mii și chiar a depășit-o.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco critică sistematic actuala guvernare, dar și partenerii de dezvoltare ai Moldovei, deseori făcând uz de informații vădit false. Portalul Stopfals.md a mai scris despre falsurile ce țin de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, promovate de către acest deputat. Astfel, Odnostalco a fost invitatul emisiunii Соловьев LIVE, care este moderată de Vladimir Soloviov, supranumit „propagandistul nr. 1 al lui Putin”. În cadrul acesteia, Odnostalco a spus că „Occidentul a înglodat Republica Moldova în datorii din cauza refugiaților”. Declarația respectivă a fost dezmințită de portalul Stopfals.md.

Emisiunea Moldova LIVE este difuzată de postul de televiziune ТНТ Exclusiv TV, gestionat de compania „Exclusiv Media”, administrată de către Ludmila Furculiță, soția lui Corneliu Furculiță, deputat al fracțiunii „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor”.

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

7 septembrie 2023 1833

Relevant

Comments 0