Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Federația Rusă este victima agresiunii din partea Germaniei și a UE

17 decembrie 2020 776
Articole
Euvsdisinfo.eu

La sfârșitul lunii noiembrie, mai multe portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au publicat articole în care se afirmă că Germania ar fi locomotiva unor acțiuni agresive și impune sancțiuni statelor care nu fac parte din NATO și UE. În toate articolele Rusia este prezentată ca victimă a conspirației pusă la cale de Germania, iar detalii importante, și anume că sancțiunile au fost impuse de UE pentru acțiuni care încalcă drepturile omului sau integritatea teritorială a altor state, au fost omise. Același mesaj de victimizare îl transmit și oficialii belaruși.

„E straniu că, dintre toate țările, anume Germania a decis în ultimul timp să servească în calitate de astfel de locomotivă a unor abordări agresive în raport cu statele care nu fac parte din NATO și Uniunea Europeană”, îl citează portalul Sputnik Moldova pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Declarația a fost făcută după întrevederea lui Lavrov cu omologul său din Belarus Vladimir Makei. În text se mai spune că pentru Germania a devenit o normalitate să lanseze acuzații nejustificate și amenințări în adresa Rusiei, menționându-se că Rusia va răspunde tuturor sancțiunilor care îi sunt impuse de alte state.

Articole similare au publicat și multe portaluri din Rusia, inclusiv Ria.ru. Radiosputnik.ria.ru, Mk.ru, Ytro.ru, Militaryplatform.ru și altele.

Sancțiunile europene sunt o consecință a încălcării drepturilor omului și a integrității altor state

Prin mesajul lui Serghei Lavrov se induce ideea că Federația Rusă ar fi, de fapt, victimă a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, iar acest narativ este promovat frecvent de presa pro-Kremlin care acuză Europa că ar promova o politică anti-rusă. În realitate, sancțiunile impuse de Germania sau alte state membre UE sunt o consecință a acțiunilor autorităților Federației Ruse care încalcă drepturile și libertățile omului și suveranitatea altor țări.

Astfel, la mijlocul lunii octombrie 2020, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități implicate în încercarea de asasinare la 20 august 2020 a opozantului rus Alexei Navalnîi cu o substanță toxică din grupul „Novichok”. Sancțiunile constau în interdicții de călătorie a acestor persoane în spațiul UE și înghețarea activelor atât în cazul persoanelor fizice, cât și organizației asupra căreia s-au impus măsurile restrictive.

Ministrul rus de Externe afirmă că Germania ar impune sancțiuni țărilor din afara UE și NATO. Această afirmație este speculativă, deoarece Germania și UE au impus sancțiuni Federației Ruse și Belarusului, unde au fost înregistrate multiple cazuri de încălcări ale drepturilor omului, nu și altor state care nu sunt membre NATO sau UE. În pofida acestor divergențe, potrivit Ministerului de Externe al Germaniei, dialogul cu Rusia rămâne important, iar la nivel economic, Germania este cel mai mare partener comercial al Rusiei, după China.

Amintim că din anul 2014, UE impune gradual și măsuri restrictive împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea deliberată a Ucrainei. Măsurile aplicate de UE sunt de ordin diplomatic, vizează înghețarea activelor sau restricții de călătorie, sancțiuni economice sau cele care vizează relațiile economice cu Crimeea și Sevastopolul.

La 2 octombrie 2020, Consiliul Europei a impus o serie de măsuri restrictive împotriva a 40 de persoane identificate ca fiind responsabile de represiunea și intimidarea manifestanților pașnici din Belarus, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor după alegerile prezidențiale din această țară, dar și pentru conduita necorespunzătoare a procesului electoral. Măsurile restrictive includ interdicții de călătorie și înghețarea activelor.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

17 decembrie 2020 776

Relevant

Comments 0