Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

3 aprilie 2020 370
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 698
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1436
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1095
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1687
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1340
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 1964
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
16 martie 2020 5684
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
11 martie 2020 1730
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 556
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1398
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2215
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 374
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1093
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 752
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1061
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

FALS: Finlanda a introdus săptămâna de lucru de patru zile și șase ore pe zi

7 ianuarie 2020 594
Articole
Colaj

Știrile care au făcut înconjurul Europei despre săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână și 6 ore pe zi, introduse în Finlanda, reprezintă o exagerare a faptelor și o știre falsă, comentează presa finlandeză. De fapt, este vorba de o idee a actualei prim-ministre de la Helsinki, Sanna Marin, lansată încă în august anul trecut.

Presa prezintă o inițiativă neoficializată drept un fapt realizat

„Finlanda introduce săptămâna de lucru de PATRU ZILE și şase ore pe zi, în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, potrivit presei internaţionale”, a scris Financialinteligence.ro.

„Veşti bune în UE! Se introduce săptămâna de lucru de 4 zile şi program de 6 ore pe zi”, a titrat și Capital.ro

„Finlanda reinventează cultura muncii: Cel mai tânăr premier din lume ar vrea program de lucru de patru zile pe săptămână, şase ore pe zi la nivel national”, a scris și Ziarul Financiar.

Fără a face trimitere la vreun document sau lege, unele portaluri prezintă informația ca pe un fapt împlinit. Este vorba de Puterea.ro, Observatorulbv.ro, Gândul.info, Daily Mail, Standard.co.uk și altele.

Mai multe portaluri din Republica Moldova la fel au scris că prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajații vor petrece șase ore la locul de munca, citând ca sursă Daily Mail. Portalurile Realitatea.md, Evzmd.md au făcut trimitere la o declarație a prim-ministrei finlandeze, fără să ofere un link la această declarație.

Inițiativă veche de câteva luni

În realitate, este vorba doar despre o inițiativă a actualului premier finlandez și care este destul de veche, lansată încă în august anul trecut.

Portalul specializat din România e-juridic.manager.ro notează că sursa informației despre programul de muncă redus în Finlanda a fost „publicația britanică de scandal DailyMail, renumită pentru informațiile distorsionate pe care le transmite publicului. Din păcate, nici România nu a scăpat de acest val de fake news. S-a răspândit imediat și a fost preluat în val de sute de siteuri de știri. Așadar, adevărul este încă o dată trunchiat și prezentat astfel încât cititorii și internauții să se simtă discriminați de propriile norme din țara lor. Este mai important ca niciodată să fim atenți la astfel de relatări din media”, notează e-juridic.manager.ro.

Sursa notează că există o idee în privința reducerii timpului de lucru în Finlanda, susținută însă doar la nivel politic de partidul actualului premier de la Helsinki. „Actualul guvern finlandez cu orientări de centru-stânga a propus o astfel de modificare și au primit sprijin doar de la cei din propria formațiune politică. În acest moment, nu există niciun consens cu privire la introducerea acestei modificări. În fapt, nu avem nici măcar o propunere legislativă în acest sens”.

Iar cunoscuta publicație britanică The Guardian scrie că o inițiativă similară testată la o companie din Japonia a condus la o reducere a productivității muncii cu 40%.

 Surse guvernamentale: „Informația este falsă”

Portalul Stopfals.md a solicitat reacția Guvernului Finlandei referitor la această informație. Surse guvernamentale au declarat pentru Stopfals.md că nu există o inițiativă sau o propunere din partea guvernului de a introduce săptămâna de lucru de patru zile și că informația mediatizată este falsă.

UPDATE:

Päivi Anttikoski, șefa Direcției Comunicare din cadrul Guvenului Finlandei, a transmis urmatorul răspuns la întrebarea portalului Stopfals.md dacă această informație corespunde adevărului: „În programul Guvernului finlandez nu există nicio mențiune despre săptămâna de patru zile. Acest subiect nu se află pe agenda guvernului finlandez. Prim-ministra Sanna Marin a prezentat pe scurt ideea într-o discuție din luna august a anului trecut, pe când deținea funcția de ministră a Transporturilor și nu a mai existat o altă discuție la acest subiect”.

  Presa finlandeză comentează știrile drept un „fake”

Presa finlandeză de asemenea a comentat informațiile despre reducerea timpului de lucru drept un „fake news”. „Înainte de a deveni prim-ministru, Marin a cochetat cu ideea unei zile lucrătoare de șase ore. Această idee veche de câteva luni, acum exagerată, se răspândește ca un foc sălbatic, cu titluri internaționale precum „Finlanda va introduce o săptămână de lucru de patru zile”, notează portalul finlandez Yfe.fi

Și Newsnowfinland.fi a scris „despre cum fake-ul despre săptămâna de lucru de patru zile a devenit fact în Europa”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

La aceeași temă: Finland Dispels Media Myth PM Is Considering a 4-Day Work Week 

7 ianuarie 2020 594

Relevant

Comments 0