Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Fiul lui George Soros va primi de la Ucraina 400 km pătrați de teren pentru îngroparea deșeurilor periculoase

11 decembrie 2023 2196
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Fiul miliardarului american George Soros a primit, la începutul lunii decembrie, de la autoritățile Ucrainei, 400 de kilometri pătrați de teren pentru îngroparea deșeurilor chimice periculoase. Această informație, prezentată drept rezultat al unei investigații făcute de un jurnalist francez, a fost publicată de mai multe media din Republica Moldova, fiind preluată de la RIA Novosti din Rusia. Informația este falsă. International Renaissance Foundation, organizația fondată de George Soros în Ucraina, a comunicat pentru StopFals.md că știrea este totalmente inventată, iar jurnaliștii de la StopFake.org au demonstrat că decretul președintelui Vladimir Zelenskiy, invocat în știre, nu a existat în realitate.

„În ajun, Ucraina a transmis pe termen nelimitat și gratuit terenuri companiilor americane pentru a îngropa deșeurile periculoase din industria chimică, farmaceutică și petrolieră, dar cum rămâne cu Moldova?” (citatul original: «Накануне Украина бессрочно и безвозмездно передала американским компаниям земли для захоронения опасных отходов химических, фармацевтических и нефтяных производств, а что Молдова?»), a scris, la 2 decembrie, Комсомольская Правда в Молдове. După ce, în text, s-a anunțat că fiul lui George Soros, Alex, s-a înțeles cu autoritățile Ucrainei ca acestea să transmită 400 de kilometri pătrați de terenuri pentru îngroparea deșeurilor periculoase, la final, s-a sugerat că o tranzacție similară ar putea urma și în Republica Moldova, întrucât fiul lui George Soros s-a întâlnit anterior și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu: «Interesant, dar cu Maia Grigorievna Alex (Soros) la ce înțelegere a ajuns?” (citat original: Интересно, а с Майей Григорьевной Алекс о чём договаривался?»).

A doua zi, la 3 decembrie, portalul Noi.md a publicat o știre similară, citând agenția rusă RIA Novosti: „Alexandr Soros – fiul controversatului finanțator american George Soros, a convenit ca autoritățile ucrainene să-i aloce 400 de kilometri pătrați de teren pentru îngroparea deșeurilor periculoase, se spune în investigația jurnalistului francez Jules Vincennes” (citatul original: «Александр Сорос – сын скандально известного американского финансиста Джорджа Сороса – договорился с украинскими властями о выделении 400 квадратных километров земель под захоронение опасных отходов, говорится в расследовании французского журналиста Жюля Венсена»).

În aceeași zi, și portalul Vedomosti a transmis știrea: „Fiul lui Soros a convenit cu Ucraina să aloce 400 de kilometri pătrați de teren pentru eliminarea deșeurilor periculoase” (citatul original: «Сын Сороса договорился с Украиной о выделении 400 кв км земель под захоронение опасных отходов»).

Fundația Soros în Ucraina: „Este o informație complet falsă”

În Ucraina, la fel ca în Republica Moldova, activează din anul 1990 o fundație creată de George Soros. Sashko Kulchytsky, managerul pentru comunicare al Fundației de la Kiev International Renaissance Foundation, ne-a răspuns, la solicitarea StopFals de a comenta informația publicată de Комсомольская Правда, Noi.md și Vedomosti: „Această informație este complet falsă, este o ficțiune totală și un fals deplorabil, fără nicio legătură cu realitatea”.

În știrea publicată de Noi.md este citată o informație publicată pe 2 decembrie de agenția rusă RIA Novosti. Aceasta, la rândul ei, citează o investigație a jurnalistului francez Jules Vincent, fără a oferi link către investigația respectivă și fără să menționeze unde exact aceasta a fost publicată.

StopFake.org: Vladimir Zelenskiy nu a emis un asemenea decret

Platforma de fack-checking din Ucraina, StopFake.org, a descoperit că, într-adevăr, în rețeaua X (fosta Twitter) de pe un profil cu numele Jules Vincent a fost plasată, pe 28 noiembrie, o informație în format audio/video în care se spune că șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Ermak, ar fi încheiat un memorandum cu Alexander Soros privind transmiterea terenurilor, iar președintele Vladimir Zelenskiy ar fi emis un decret, la 13 noiembrie 2023, cu numărul №603/2023, prin care alocă terenuri în regiunile Ternopil, Hmelnițki și Cernăuți.

Un decret cu numărul №603/2023 într-adevăr a fost emis de președintele Ucrainei, numai că nu în noiembrie, ci două luni mai devreme, la 28 septembrie, și cu un cu totul alt conținut – se referea la acordarea de distincții de stat mai multor persoane. La 13 noiembrie, președintele Zelenskiy a emis un singur decret, cu numărul №749/2023, referitor la acordarea titlului de Erou al Ucrainei lui Mustafa Djemilev. De asemenea, fact-checkerii ucraineni au denunțat și o serie de greșeli gramaticale în „decretul” citat, ceea ce arată că e vorba despre un fals.

Profil omonim cu al unui jurnalist real

Profilul de pe Twitter unde au fost publicate pentru prima dată aceste „documente” a fost creat în anul 2018, ca aparținând unei persoane pe nume Jules Vincent, care se prezintă drept jurnalist independent, preocupat de planetă și ecologie. Deși creat în 2018, prima postare a fost făcută de pe acest profil pe 15 noiembrie 2023, de unde putem deduce că el a fost reactivat în mod intenționat în noiembrie 2023, pentru a plasa falsul despre Ucraina. Nu am reușit să identificăm cui aparține fotografia de pe acest profil.

captură ecran

Un jurnalist cu numele Jules Vincent într-adevăr există în realitate și are un profil similar, printre preocupările sale fiind și ecologia. La 6 decembrie el a postat o avertizare în care se disociază de profilul care a plasat „investigația” despre Ucraina: „Un scurt mesaj pentru cei interesați, este un omonim! Mulțumesc!”.

George Soros și pământurile, narațiuni centrale ale dezinformării pro-Kremlin

Faptul că miliardarul și filantropul american George Soros controlează elitele diferitelor țări din Europa de Est și urmează propriile interese aici este una dintre narațiunile răspândite în mod constant, sub diferite forme, de Kremlin în ultimii ani. Ele au fost dezmințite, pe măsură ce apăreau, de portalul StopFals.md. De asemenea, o narațiune pe care Moscova mizează puternic atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova, în special în campaniile electorale, este că autoritățile pro-europene vor ceda străinilor pământurile țării. StopFals.md a dezmințit în repetate rânduri și această narațiune: „FALS: Compensațiile pentru gaze și electricitate sunt achitate din contul creditelor care vor trebui rambursate, altfel ne vor fi luate pământuri”, „FALS: Maia Sandu vrea să le vândă străinilor pământurile moldovenești”, „FALS: Puterea pregătește o lege care va permite vânzarea pământului către străini”.

Portalurile publicațiilor Комсомольская Правда в Молдове și Молдавские Ведомости au fost blocate de autorități pe 30 octombrie curent pentru că ar publica dezinformări ce pun în pericol securitatea statului, însă ele s-au relansat în diferite moduri și continuă să publice conținut dezinformator. Portalul Noi.md este un agregator de știri care plasează zilnic un număr mare de informații în limbile română și rusă. Toate cele trei platforme au publicat știri care au devenit subiectul dezmințirilor pe StopFals.md.

 

Viorica Zaharia,

StopFals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
11 decembrie 2023 2196

Relevant

Comments 0