Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană

30 decembrie 2021 1980
Articole
Colaj: Stopfals.md

Câteva site-uri din Republica Moldova și din Federația Rusă, dar și platforme online afiliate regimului de la Tiraspol, au publicat recent articole în care au afirmat că „forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană”, iar pe 2 decembrie 2021 a avut loc o „încercare de a-i captura pe «grănicerii» transnistreni”. Aceste informații sunt totalmente false. Sursa primară a dezinformării despre „forțele speciale NATO” este o postare pe canalul de Telegram al lui Semion Pegov, care se prezintă ca „reporter de război” și publică materiale de propagandă pro-Kremlin.

Recent pe canalul de Telegram „WarGonzo” care îi aparține jurnalistului și bloggerului rus Semion Pegov a fost publicată informația că în Moldova au fost dislocate „forțe speciale din Germania și SAS-ul britanic” (n.r:  Special Air Service  - Forțe Speciale Aeriene). În postarea «Спецназовцы НАТО пытались проникнуть в ПМР» (în traducere: „Forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană”) se afirmă că aceste trupe ar fi fost văzute în regiunea raionului Dubăsari. «Под видом молдавских силовиков в зону безопасности на линии разграничения в Дубоссарском районе были заброшены спецназовцы из Германии и британского SAS. Это было сделано как раз в ходе инцидента, произошедшего 2 декабря», (în traducere: Sub masca forțelor de securitate moldovenești, în zona de securitate de pe linia de demarcație din raionul Dubăsari au fost dislocate forțe speciale din Germania și SAS-ul britanic. Acest lucru a fost făcut chiar în timpul incidentului din 2 decembrie”), a scris S. Pegov pe canalul de Telegram.

La scurt timp, informația a fost preluată de unele portaluri de limbă rusă din R. Moldova, dar și de site-uri din Rusia și de site-uri afiliate regimului de la Tiraspol. «Источник: спецназовцы НАТО пытались проникнуть в Приднестровье» (în traducere: „Sursă: Forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în Transnistria”) – este titlul articolul publicat de Bloknot-moldova.md, un site cu politică editorială pro-rusă care deseori publică știri false și speculații.  «Российский военкор: Спецназовцы НАТО пытались проникнуть в Приднестровье» (în traducere: „Corespondent militar rus: Forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în Transnistria”) – a titrat „Novosti Pridnestrovia” (Novostipmr.com) – portal oficial al administrației transnistrene. Articole cu titluri similare au publicat și Eadaily.com, Mk.ru, Lenta.ru, Censury.net, Tsargrad.tv, Rusnext.ru și altele.

Atât bloggerul rus, cât și sursele care l-au citat, au afirmat că în acea zi (2 decembrie 2021) ar fi avut loc o încercare de a-i captura pe așa-numiții grăniceri transnistreni în apropierea satului Cocieri. Despre „încercarea de a-i captura pe grăniceri” a anunțat într-un comunicat și delegația regiunii transnistrene în Comisia Unificată de Control (CUC).

Ce s-a întâmplat la 2 decembrie 2021?

Așa-zisa „încercare de capturare” este, de fapt, o dezinformare. În realitate, la 2 decembrie 2021, în preajma satului Cocieri, lângă Unitatea militară din această localitate au avut loc antrenamente planificate ale Grupului operativ de reacție a contingentului moldovenesc din misiunea de pacificare. Potrivit lui Ion Solonenco, conducătorul Delegației R. Moldova în CUC, în timpul antrenamentelor, în regiunea satului Cocieri au pătruns ilegal două automobile cu așa-numiții grăniceri, care se subordonează Tiraspolului. I. Sololenco a precizat pentru portalul Stopfals.md că aceștia s-au infiltrat în raza zonei de securitate fără a anunța Comandamentul Militar Întrunit și Comisia Unificată de Control, ceea ce este obligatoriu. „Conform Acordului de la Odesa, în zona de securitate sunt prevăzute doar posturi staționare, iar alte posturi mobile nu pot să apară în Zona de Securitate de-a lungul râului Nistru (în afara mișcărilor organelor de drept: a poliției și a miliției)”, a specificat conducătorul Delegației R. Moldova în CUC. Prin astfel de acțiuni, partea transnistreană încalcă actele aprobate de CUC în baza Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, fiind periclitată libera circulație în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, iar dezinformarea că „NATO învață forțele speciale moldovenești să lupte în regiunea transnistreană” nu este altceva decât o tentativă de distragere a atenției publice de la această acțiune ilegală. „Peste 18 zile de la acest eveniment, acest blogger afirmă că trupele NATO se antrenează, ceea ce este un fals. Nici trupele NATO, și nici alte forțe militare oricum nu pot ajunge în zona de securitate de-a lungul râului Nistru”, declară Ion Solonenco.  

Despre acest incident a relatat și delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control. În comunicatul din 23 decembrie 2021 se accentuează că pe 2 decembrie au avut loc antrenamente planificate, și nu exerciții militare, cum a dezinformat bloggerul rus și sursele care l-au citat.

 

Captură foto din declarația delegației R.Moldova adresată către toate componentele CUC

Într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md de Biroul politici de reintegrare, se menționează că „informațiile apărute în spațiul public despre așa-numita încercare a forțelor speciale NATO de a pătrunde în regiunea transnistreană sunt false”. Serviciului de presă al Ministerului Apărării la fel a dezmințit aceste afirmații.

Cu ce scop sunt publicate aceste informații false?

Igor Boțan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, susține că aceste informații sunt vădit false și se înscriu în tactica de șantaj pe care o aplică Rusia. „În Federația Rusă a început o campanie de revendicare a teritoriilor care aparțin fostelor republici sovietice și pe care Rusia consideră că le-a făcut cadou la diferite etape istorice, cum ar fi Donbas, regiunea transnistreană și multe alte teritorii. Acum Rusia revendică aceste teritorii, dacă conducătorii acestor țări nu merg în „albia” politicii rusești. Fiind izolată internațional, Federația Rusă lansează tot felul de propuneri către UE, NATO, SUA, și invocă că ar exista o imixtiune a forțelor NATO, a Occidentului, în spațiul ex-sovietic, pe care Rusia îl consideră, în mod straniu, exclusiv spațiul său de influență. În realitate, NATO și UE sunt interesate doar să-și securizeze frontierele și să-și protejeze spațiul, iar aceste falsuri sunt publicate cu scopul de a dezinforma cetățenii”, a afirmă expertul.

Experta independentă Cristina Lesnic, fostă viceprim-ministră pentru Reintegrare, la fel consideră că cetățenii din regiune sunt manipulați prin publicarea unor astfel de informații care nu corespund adevărului. În același timp, se încearcă a pune presiune pe autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Cine este Semion Pegov?

Semion Pegov se prezintă ca jurnalist, reporter de război și blogger rus. Surse media din Azerbaijan și Ucraina îl numesc „propagandist rus”, el având interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei. Pegov a vizitat regiunea transnistreană în decembrie 2021, când acolo au avut loc așa-numitele alegeri prezidențiale. La 15 decembrie, mai multe portaluri, inclusiv din R. Moldova, au anunțat, cu referire la Artiom Turov, deputat în Duma de Stat a Rusiei, că Pegov ar fi fost reținut, interogat și percheziționat de serviciile speciale moldovenești în timp ce pleca de la Chișinău spre Moscova. Poliția de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate au refuzat să confirme sau să infirme informația despre reținerea lui Pegov la frontieră, făcând trimitere la legislația de protecție a datelor cu caracter personal.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

30 decembrie 2021 1980

Relevant

Comments 0