Falsuri recente
Începând cu invazia militară la scară largă a Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, Franța, țară membră a NATO, a fost printre țintele dezinformării propagandei ruse în mai multe state, inclusiv Republica Moldova. Spectrul falsurilor promovate este destul de larg: de la recrutarea moldovenilor în Legiunea străină franceză până la migranți și oameni fără adăpost „trimiși” de la Paris în Republica Moldova.
Falsul despre migranții și persoanele fără adăpost din Franța care „vor fi plasați în Moldova în perioada Jocurilor Olimpice”
Cel mai recent fals despre Franța, care a căpătat popularitate în Republica Moldova, a fost cel despre așa-zisa relocare a 1500 de persoane fără adăpost și migranți din Franța în R. Moldova în perioada Jocurilor Olimpice din Paris, care vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august. Falsul, distribuit în prima jumătate a lunii iunie, a fost diseminat inclusiv de propagandistul rus Vladimir Soloviov. Stopfals.md a arătat că informația nu corespunde adevărului și a fost dezmințită de Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova. Falsurile despre migranții din Europa sunt o narațiune a Kremlinului, răspândită de mai mulți ani în scopuri propagandistice.
Afișe despre pretinsa recrutare a moldovenilor în Legiunea străină
Un alt fals viral a fost cel despre așa-zisa recrutare a bărbaților din R. Moldova în Legiunea străină (în franceză Légion étrangère), o unitate de elită a Armatei Franceze. La sfârșitul lunii aprilie 2024, pe stâlpii și clădirile din Chișinău au fost încleiate anunțuri care pretindeau că Legiunea străină recrutează soldați în R. Moldova. Stopfals.md a scris atunci că fotografiile cu afișele scrise într-o română aproximativă și fără nicio informație de contact au apărut și pe o pagină anonimă de Facebook Simple Overkill (n. r. - ștearsă deja de Facebook), aceeași care promovase cu plată falsul despre trimiterea de migranți din Polonia în Moldova. Subiectul a fost preluat și de canale de Telegram de limbă rusă, specializate în dezinformare.
Aceeași pagină Simple Overkill a publicat o altă postare care face trimitere la un articol din presa italiană care relatează despre așa-zisele recrutări ale Legiunii străine în R. Moldova. Autorul textului (care citează o sursă anonimă, fără a se face trimitere la o informație oficială), Andrea Lucidi, apare din 2023 în baza de date Mirotvoreț, care desemnează personaje ostile Ucrainei, fiind acuzat de propaganda războiului, atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și complicitate la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi. De asemenea, Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională a Ucrainei a documentat și alte falsuri care vin în susținerea propagandei ruse, răspândite anterior de către Lucidi.
În aceeași perioadă, în Chișinău au apărut și dezinformări cu postere pe clădiri și piloni ce fac referire la angajarea în serviciul militar pe contract în Moldova.
Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că anunțurile sunt false și a denunțat o campanie de dezinformare, iar Poliția a anunțat că investighează cazul. „Cetățenii au semnalat existența unor postere, care invită conaționalii noștri să se alăture legiunii franceze - o altă minciună, un fals grosolan. Atenționez aici că aceste „campanii” sunt realizate cu scopul de a induce frică în rândul populației. Astfel de proceduri de recrutare, care nu au indicată nicio adresă de contact și nicio informație care să indice cine a postat conținutul, au drept scop de a minți populația”, a afirmat Vodă.
Canal suspect cu sute de mii de afișări pe TikTok
În perioada februarie-martie 2024, canalul anonim de TikTok legiunea.francez a lansat o campanie de promovare a înrolării în Legiunea străină, țintită pentru publicul din Republica Moldova.
Canalul a distribuit, fără a oferi context, fragmente video cu activități militare și de pregătire militară, însoțite de textul „Legiunea străină” și drapelele Franței și a Republicii Moldova. Unele videouri au adunat peste 100 sau 200 de mii de vizualizări.
Deși nu există informații care ar indica faptul că actorii propagandei ruse ar crea sau distribui conținutul de pe acest canal, activitatea sa se înscrie în efortul propagandei de la Kremlin de a populariza ideea de promovare a recrutărilor în Legiunea străină.
Falsuri despre Franța în statele vecine, în contextul războiului din Ucraina
Nu este prima dată când propaganda rusă folosește narațiunea falsă a unor recrutări. În martie 2024, Ukrinform a scris despre mesaje false similare legate de recrutarea cetățenilor francezi pentru a lupta în Ucraina. Atunci, pe fundalul declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron că nu poate fi exclusă trimiterea de trupe franceze în Ucraina în viitor, propaganda rusă a răspândit falsuri video despre presupusele apeluri adresate francezilor de a se alătura Legiunii Internaționale pentru apărarea Ucrainei.
La sfârșitul lunii martie 2024, Ministerul francez al Forțelor Armate a denunțat un site fals pe care apărea logoul instituției și care chema 200 de mii de francezi să se alăture războiului din Ucraina. Publicația franceză Le Figaro a citat declarațiile ale unor înalți oficiali care fac referire la o operațiune rusă sau pro-rusă, iar AFP Factuel a enumerat mai multe falsuri răsândite în luna martie curent, ca urmare a declarațiilor lui Macron.
De asemenea, în martie 2024, propaganda rusă răspândea informația că armata franceză a trimis regimente în România, în pregătirea mutării trupelor franceze spre Ucraina. Informația că la granița cu Ucraina ar fi fost trimisă o unitate a Regimentului 2 Infanterie Străină Nîmes din Legiunea Străină Franceză nu a fost confirmată, dovedindu-se un fals.
La 4 mai, publicația Asia Times a scris că autoritățile franceze au trimis soldați dintr-un regiment al Legiunii Străine pentru a sprijini armata ucraineană în zona orașului Sloviansk. Diplomația franceză a dezmințit această informație două zile mai târziu.
Pe 18 iunie, numeroase surse media rusești (inclusiv cele controlate de stat) au scris, citând o sursă anonimă, că în portul ucrainean Odesa au ajuns circa 60 de mercenari care vorbeau franceza. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina a dezmințit acest zvon, precizând că „este de fapt un alt fals inamic ca parte a campaniei informaționale despre „mercenarii francezi în Ucraina”.
Aliona Ciurcă, Mihai Avasiloaie,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0