Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Hoți care se dau drept medici vin să dezinfecteze casele

17 martie 2020 2649
Articole, COVID-19
Colaj

În mediul online este distribuit intens un mesaj în care oamenii sunt atenționați să nu deschidă ușile nimănui, deoarece pe la casele lor umblă escroci care se prezintă drept medici care ar veni să dezinfecteze casele în contextul infectării cu coronavirus, însă în realitate aceștia sunt hoți. În mesajul transmis în diferite grupuri și rețele sociale se spune că acest anunț ar veni de la poliție. Reprezentanta Serviciului de presă din cadrul Inspectoratului General de Poliție (IGP) a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals și îi îndeamnă pe cetățeni să se documenteze doar din surse sigure: site-urile instituțiilor de stat și instituțiile media credibile.

Pe 16 și 17 martie, în diferite grupuri de pe platforma Viber este distribuit următorul mesaj fals (redăm mesajul integral, inclusiv greșelile gramaticale, de punctuație și de stil): „Astăzi am primit un comunicat în care poliția ne anunță că se profită mult din cauza situației de pandemie, să avem foarte mare grijă să nu deschidem ușa la nimeni. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin să facă teste medicale și să dezinfecteze casele. NU DESCHIDEȚI UȘA LA NIMENI! Sunt grupuri care se organizează, sunând înainte la telefon, ce date personale: câți sunt în casă, ce vârstă (bătrânii sunt cei mai afectați), ca să știe unde să atace. FOARTE IMPORTANT! Medicii sunt colapsați, nu au ei timp să se plimbe, din casă în casă. Dacă voi nu sunați la medic să spuneți că vă simțiți rău, nu vine nimeni. Dacă primiți aceste vizite, sunați la poliție imediat. Anunțați și prietenii și rudele, treaba asta se întâmplă peste tot în lume”. Mesajul care induce panică a fost distribuit de sute de ori, inclusiv de pedagogi și alți intelectuali. A fost publicat chiar și pe pagina de Facebook al emisiunii ”Prima oră” de la postul de televiziune Prime TV, acumulând în scurt timp circa peste 700 de distribuiri.

IGP: ”Aceste acțiuni sunt ilegale”

Diana Fetco, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul nu este transmis din partea poliției și că în prezent nu au înregistrate sesizări de acest fel din partea cetățenilor. „Inspectoratul General al Poliției anunță cetățenii că pe rețelele de socializare și aplicațiile mobile sunt distribuite mai multe tipuri de mesaje false, cu scop de a dezinforma societatea și de a crea panică în rândul cetățenilor. Poliția atenționează persoanele care stau în spatele acestor informații false, să nu profite de situația epidemiologică din țară pentru a panica populația și pentru a perturba activitatea organelor competente. Aceste acțiuni sunt ilegale, iar persoanele implicate vor fi identificate și sancționate de oamenii legii. Rugăm cetățenii să se informeze doar din sursele oficiale, în acest caz paginile oficiale ale Poliției, și să verifice orice informație primită”, a declarat Diana Fetco.

IGP a publicat și un comunicat pe pagina sa de Facebook în care se menționează că aceste acțiuni sunt ilegale, iar persoanele implicate vor fi identificate și sancționate de oamenii legii.

Rugată să comenteze, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a declarat pentru Stopfals.md: ”Este o perioadă propice pentru testarea vigilenței oamenilor, unii o fac prin răspândirea a astfel de falsuri. Este un fapt cunoscut că dezinformarea, propaganda, manipularea mizează pe emoțiile oamenilor, deoarece pe un fundal emoțional puternic se deconectează gândirea critică. În acest caz, anume asta s-a produs – pe un fundal de panică și frică, nimeni nu a mai verificat informația”.

Lilia Zaharia

 

 

17 martie 2020 2649

Relevant

Comments 0