Portalul care te protejează
de falsuri

Falsuri recente

1 martie 2021 2682
Cronica site-urilor de știri false: din 1 martie vor fi scoase toate restricțiile, moldovenii vor primi cetățenie română în 20 de zile, iar termoscanarea provoacă cancer
26 februarie 2021 232
FALS: Maia Sandu și-a planificat un buget mai mare pentru anul 2021
22 februarie 2021 439
FALS: Din cauza deficitului de vaccin occidental, UE „se uită” la produsul rusesc Sputnik V
17 februarie 2021 3095
FALS: Medicii din Moldova refuză să se vaccineze împotriva COVID-19
5 februarie 2021 547
FALS: Noul coronavirus este o bacterie și se tratează cu antibiotic
4 februarie 2021 403
Falsurile lunii ianuarie: benzina s-a scumpit de trei ori după alegerea Maiei Sandu, vaccinul împotriva COVID-19 provoacă infertilitate și hoți deghizați în voluntari oferă măști otrăvite
28 ianuarie 2021 453
FALS: Hoți deghizați în voluntari oferă măști de protecție pulverizare cu substanțe narcotice și jefuiesc apartamentele
27 ianuarie 2021 684
FALS: Vaccinul Pfizer-BioNTech provoacă infertilitate
22 ianuarie 2021 545
Cronica site-urilor de știri false: începe vaccinarea obligatorie pentru elevi și bugetari, Maia Sandu va scădea prețurile la carburanți, iar tinerii părinți vor primi 100.000 de lei la nașterea fiecărui copil
19 ianuarie 2021 3338
FALS: Carburanții s-au scumpit deoarece în funcția de președinte a fost aleasă Maia Sandu
14 ianuarie 2021 474
FALS: Maia Sandu s-a pronunțat pentru construcția de către Ucraina a hidrocentralei pe Nistru  

FALS: Hoți deghizați în voluntari oferă măști de protecție pulverizare cu substanțe narcotice și jefuiesc apartamentele

28 ianuarie 2021 452
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

În grupurile de mesagerie populare în Republica Moldova este distribuit un mesaj de atenționare despre „voluntari care merg din ușă în ușă și distribuie măști de protecție, pulverizate cu  substanțe narcotice” și că aceștia ar fi de fapt hoți care pătrund astfel în casele oamenilor, pentru a-i jefui. Inspectoratul General de Poliție (IGP) a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals, iar oamenii legii nu au fost sesizați cu privire la comiterea vreunui jaf care s-ar încadra în cele descrise mai sus.

Mesajul fals a fost trimis într-un grup de Viber locatarilor unui bloc din municipiul Chișinău chiar de către administratorul blocului, în seara de 26 ianuarie 2021. Locatarii sunt atenționați că persoane necunoscute „de la diferite partide” oferă gratuit „măști înmuiate în substanțe chimice”, rugându-i pe oamenii să probeze masca. După ce-și pun masca pe față, omul și-ar pierde cunoștința, iar hoții intră în apartament și-l jefuiesc.

„Vă rugăm să vă avertizați rudele, apropiații și prietenii!!!” – așa începe anunțul înșelător.

Ходят «волонтеры» от различных партий… от двери к двери, раздавая маски. Они говорят, что это инициатива местных властей. Просят вас «примерить» маску… если «подойдет»… то «дадут» 3–5 штук… в зависимости от количества членов семьи… МАСКА ПРОПИТАНА химикатом с наркотическим действием… Человек просто «отключается»… Доступ в квартиру свободен… (происходит ограбление…).

 

 

 

 

 

 

 

Serviciul de Presă al IGP a precizat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals și că până în prezent poliția nu a fost sesizată despre pretinse jafuri comise după această schemă.

Falsul despre măștile otrăvite a fost rostogolit prin mai multe țări

Falsul despre măștile otrăvite nu este unul nou. Un mesaj similar a fost distribuit anterior în câteva țări, în diferite chaturi și rețele sociale. Portalul Meduza.io scrie că „falsul despre măștile otrăvite nu este nou – el a apărut în aprilie 2020, în Rusia, atunci când a început primul val de coronavirus. Mesajele erau distribuite în special pe WhatsApp și VKontakte. În octombrie, departamentele de poliție din majoritatea regiunilor Rusiei au dezmințit oficial că mesajele despre măștile otrăvite sunt false”. Anunțuri similare au fost distribuite și în Kazahstan, potrivit portalului The-village.kz. Mai mult, același mesaj a fost viral și în limba engleză. Portalul Reuters.com scrie că „mesajul fals a fost distribuit în chaturi și pe rețele sociale în mai multe țări, precum Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Africa de Sud, iar cele mai multe postări au fost pe Facebook”.

Nu este prima dată când moldovenii sunt speriați de mesaje panicarde pe grupurile de Viber. În martie 2020, când în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu pandemia noului coronavirus, mulți oameni au primit mesaje, în care erau atenționați să nu deschidă ușile caselor, deoarece umblă escroci care se prezintă ca medici care au venit să dezinfecteze casele, însă în realitate aceștia sunt hoți. Portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

28 ianuarie 2021 452

Relevant

Comments 0