Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Hoți deghizați în voluntari oferă măști de protecție pulverizare cu substanțe narcotice și jefuiesc apartamentele

28 ianuarie 2021 1183
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

În grupurile de mesagerie populare în Republica Moldova este distribuit un mesaj de atenționare despre „voluntari care merg din ușă în ușă și distribuie măști de protecție, pulverizate cu  substanțe narcotice” și că aceștia ar fi de fapt hoți care pătrund astfel în casele oamenilor, pentru a-i jefui. Inspectoratul General de Poliție (IGP) a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals, iar oamenii legii nu au fost sesizați cu privire la comiterea vreunui jaf care s-ar încadra în cele descrise mai sus.

Mesajul fals a fost trimis într-un grup de Viber locatarilor unui bloc din municipiul Chișinău chiar de către administratorul blocului, în seara de 26 ianuarie 2021. Locatarii sunt atenționați că persoane necunoscute „de la diferite partide” oferă gratuit „măști înmuiate în substanțe chimice”, rugându-i pe oamenii să probeze masca. După ce-și pun masca pe față, omul și-ar pierde cunoștința, iar hoții intră în apartament și-l jefuiesc.

„Vă rugăm să vă avertizați rudele, apropiații și prietenii!!!” – așa începe anunțul înșelător.

Ходят «волонтеры» от различных партий… от двери к двери, раздавая маски. Они говорят, что это инициатива местных властей. Просят вас «примерить» маску… если «подойдет»… то «дадут» 3–5 штук… в зависимости от количества членов семьи… МАСКА ПРОПИТАНА химикатом с наркотическим действием… Человек просто «отключается»… Доступ в квартиру свободен… (происходит ограбление…).

 

 

 

 

 

 

 

Serviciul de Presă al IGP a precizat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals și că până în prezent poliția nu a fost sesizată despre pretinse jafuri comise după această schemă.

Falsul despre măștile otrăvite a fost rostogolit prin mai multe țări

Falsul despre măștile otrăvite nu este unul nou. Un mesaj similar a fost distribuit anterior în câteva țări, în diferite chaturi și rețele sociale. Portalul Meduza.io scrie că „falsul despre măștile otrăvite nu este nou – el a apărut în aprilie 2020, în Rusia, atunci când a început primul val de coronavirus. Mesajele erau distribuite în special pe WhatsApp și VKontakte. În octombrie, departamentele de poliție din majoritatea regiunilor Rusiei au dezmințit oficial că mesajele despre măștile otrăvite sunt false”. Anunțuri similare au fost distribuite și în Kazahstan, potrivit portalului The-village.kz. Mai mult, același mesaj a fost viral și în limba engleză. Portalul Reuters.com scrie că „mesajul fals a fost distribuit în chaturi și pe rețele sociale în mai multe țări, precum Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Africa de Sud, iar cele mai multe postări au fost pe Facebook”.

Nu este prima dată când moldovenii sunt speriați de mesaje panicarde pe grupurile de Viber. În martie 2020, când în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu pandemia noului coronavirus, mulți oameni au primit mesaje, în care erau atenționați să nu deschidă ușile caselor, deoarece umblă escroci care se prezintă ca medici care au venit să dezinfecteze casele, însă în realitate aceștia sunt hoți. Portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

28 ianuarie 2021 1183

Relevant

Comments 0