Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Ivermectina, medicament antiparazitar pentru animale, previne și tratează COVID-19

22 octombrie 2021 1221
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Pe rețelele de socializare este viral un videoclip în care un medic american afirmă că Ivermectina (medicament antiparazitar pentru animale) este un „medicamentul miracol” care previne și tratează infecția cu SARS-Cov-2. Specialiștii și organizațiile internaționale de verificare a faptelor au constatat însă că promotorii acestui medicament ca tratament anti-COVID se bazează pe studii superficiale, fără dovezi științifice. Până în prezent, Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA, și nici Agenția Europeană pentru Medicamente nu au aprobat Ivermectina pentru prevenirea sau tratamentul noului coronavirus.

„Ivermectina - medicamentul care vindecă boala COVID” este titlul unui videoclip cu o durată de aproape 7 minute, cu subtitrări în limba română, publicat pe Facebook și raportat pe 18 octombrie pe platforma Semnale.stopfals.md. Videoclipul este distribuit din ianuarie 2021 și continuă să fie viral, fiind vizionat, până acum, de peste 31.000 de ori și distribuit de 1,8 mii de ori pe Facebook. În imagini apare Pierre Kory, specialist în îngrijiri critice și cofondator al Asociației Frontline COVID-19 Critical Care Alliance,  un centru medical care pledează pentru utilizarea medicamentului Ivermectină pentru tratamentul COVID-19. El se adresează unui comitet al Senatului SUA, afirmând că „s-a demonstrat în studii că acest medicament poate preveni și trata boala COVID-19”, numind Ivermectina „tratament miracol”. „Avem dovezi că Ivermectina este eficientă nu numai în profilaxie, în prevenire. Medicamentul are o imensă și puternică acțiune antivirală. Avem trei studii randomizate de control care arată că dacă iei Ivermectină spitalizările și decesele vor scădea”, declară Kory.

Afirmații bazate pe... studii inexistente

Atât afirmațiile lui Pierre Kory, cât și eficiența „tratamentelor” împotriva COVID-19 cu Ivermectină au fost demontate, în ultimele luni, de mai multe redacții de jurnaliști de investigație și de verificare a faptelor. Bunăoară, redacția britanică BBC a dezvăluit că nu există dovezi care ar demonstra eficiența acestui medicament. Iar prestigioasa publicație americană The New York Times scrie într-un articol că afirmațiile Pierre Kory nu au fost susținute de studii în domeniu. „În iulie 2021, o echipă de cercetători a analizat studiile efectuate până atunci și nu au găsit nicio dovadă care să susțină utilizarea Ivermectinei pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, iar baza dovezilor este limitată, au concluzionat ei”, scrie NY Times. Totodată, publicația The Insider a menționat într-un articol că unele afirmații ale lui Pierre Kory provin din studii care citează date care nu există. „Pierre Kory împreună cu Paul Marik conduc Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, o organizație nonprofit, fondată de medici marginali și foști angajați din mass-media și care a condus o campanie din ce în ce mai concertată, bazată pe informații științifice răstălmăcite, pentru a promova Ivermectina ca un remediu pentru COVID -19”, se spune în articol.

Declarațiile lui Pierre Kory au fost dezmințite și de cele mai mari redacții de fact-checking din lume, cum ar fi Politifact.com, Factcheck.afp.com, dar și de Usatoday.com. Platforma YouTube a anunțat că va elimina videoclipurile care recomandă utilizarea Ivermectinei pentru tratamentul sau prevenirea COVID-19.

Ivermectina nu este aprobată pentru vindecarea COVID-19

Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat în medicina veterinară și, în cazuri excepționale, în medicina umană. Medicamentul este aprobat de Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) pentru a trata anumite tipuri de paraziți și boli tropicale neglijate, inclusiv scabie, viermi paraziți. Medicamentul nu a fost aprobat pentru utilizare în prevenirea sau tratarea COVID-19. Autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și UE au constatat că, în prezent, nu există dovezi suficiente pentru utilizarea acestuia în tratamentul împotriva COVID-19. În septembrie 2021, FDA a anunțat într-un comunicat că nu recomandă utilizarea Ivermectinei pentru tratamentul sau prevenirea COVID-19: „FDA nu a autorizat sau aprobat Ivermectina pentru utilizare în prevenirea sau tratarea COVID-19 la oameni sau animale. Ivermectina este aprobată pentru uz uman, în doze foarte specifice, pentru tratarea infecțiilor cauzate de niște viermi paraziți și păduchi de cap și afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea (n.r: roşeaţă la nivelul feţei)”.

Publicitatea bazată pe așa-zisele cercetări a determinat un număr mare de oameni din întreaga lume să folosească Ivermectina în tratamente COVID-19. FDA a avertizat de mai multe ori populația să nu utilizeze acest medicament destinat animalelor pentru a trata sau preveni noul coronavirus, menționând că a primit „mai multe rapoarte privind pacienți care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au luat pe cont propriu Ivermectina destinată animalelor”.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) la fel a menționat pe pagina sa web oficială că: „dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susține utilizarea Ivermectinei în COVID-19 în afara studiilor clinice. Medicamentele Ivermectin nu sunt autorizate pentru utilizare în tratamente pentru COVID-19 în UE, iar EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare”. Organizația Mondială a Sănătății de asemenea a anunțat că Ivermectina nu ar trebui utilizată în afara studiilor clinice de control.

În prezent, cel puțin 70 de studii clinice sunt în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a afla efectele Ivermectinei asupra pacienților cu COVID-19.

Medicamentul antiparazitar pentru animale nu se administrează oamenilor

Pericolul utilizării acestui medicament de către oameni îl confirmă și medicul veterinar Vitalie Olari, în prezent inspector principal la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Orhei. Specialistul le recomandă oamenilor să evite așa-zisele tratamente, inventate de pseudo-experți. „Ivermectina este medicament strict pentru uz veterinar și se folosește pentru tratament antiparazitar. Este interzis pentru oameni. Acest preparat se vinde cu rețetă și poate fi cumpărat numai din farmacii veterinare și nu cred că cineva a cumpărat vreodată medicamente pentru animale ca să le folosească pentru uz personal. Ivermectina este un medicament foarte periculos și toxic și trebuie administrat cu mare precauție. Dacă atunci când se administrează preparatul, se greșește doza și se dă dublu, animalul poate muri”, spune medicul.

Mariana Jacot,

Stopfals.md 

22 octombrie 2021 1221

Relevant

Comments 0