Portalul care te protejează
de falsuri

  FALS: Legea cu privire la asigurarea egalității „a legalizat paradele minorităților sexuale”

19 aprilie 2023 1014
Articole, Gândește critic!

 Înainte de începutul oficial al campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din autonomia găgăuză, Serghei Cimpoeș, deputat în Adunarea Populară (AP), a vizitat Moscova. Pe 17 martie 2023, el s-a întâlnit cu vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, și a declarat, printre altele, că autoritățile moldovenești au luat decizii „contrare intereselor Găgăuziei”, aducând ca exemplu Legea cu privire la asigurarea egalității, prin care „au fost legalizate paradele minorităților sexuale”. Afirmația lui Cimpoeș este falsă, iar legea NU „legalizează” paradele minorităților sexuale.

Din comunicatul de presă publicat pe pagina web a Dumei de Stat ruse aflăm că Cimpoeș s-ar fi plâns la Moscova că „guvernele s-au schimbat în Moldova de-a lungul anilor, dar, din păcate, atitudinea față de autonomia găgăuză nu s-a schimbat” și că Legea cu privire la asigurarea egalității ar legaliza paradele minorităților sexuale.

În realitate, Legea cu privire la asigurarea egalității promovează nediscriminarea și egalitatea, conform Protocolului 12 la Convenţia europeană a drepturilor omului, pe care Moldova l-a semnat la 4 noiembrie 2000. Prin această lege, NU sunt legalizate paradele gay, ci este combătută discriminarea în bază de religie, vârstă, gen, etnie etc. Sintagma „orientare sexuală” se regăseşte într-un singur articol al legii, care stabileşte că nicio persoană nu poate fi discriminată la locul de muncă în baza orientării sale sexuale. 

 

Reamintim că această inițiativă legislativă a fost contestată încă în fază de proiect, în special de Biserică, unele asociaţii religioase, dar și politicienii populiști pro-ruși care distribuiau falsuri și afirmații speculative despre lege.

Comunitatea LGBTI este deseori vizată în narațiuni de dezinformare promovate de comunități religioase, politicieni, dar și de surse media cu politică editorială pro-Kremlin.

Serghei Cimpoeș candidează ca independent pentru funcția de bașcan la alegerile care vor avea loc la 30 aprilie 2023. Potrivit portalului MoldovaCurata.md, Comisia Electorală Centrală de la Comrat inițial a refuzat să-l înregistreze, pe motiv că mai multe persoane care au semnat în susținerea candidaturii lui, nu au indicat adresa de domiciliu. Cimpoieș a atact decizia în instanță, iar la 29 martie curent, Curtea de Apel Comrat a emis o decizie, prin care a obligat CEC Găgăuzia să-l înregistreze.

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

 

19 aprilie 2023 1014

Relevant

Comments 0