Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Liderul din Tatarstan a fost declarat „persoană indezirabilă” din cauza că autoritățile de la Chișinău sunt împotriva dezvoltării Găgăuziei  

21 aprilie 2023 685
Articole, Gândește critic!
Colaj

Rustam Minnihanov, președintele Tatarstanului, invitat la Comrat la așa-numitul congres al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” a spus că în Moldova el a fost declarat „persoană indezirabilă”, astfel că a fost nevoit să facă cale întoarsă. Autorităţile din Găgăuzia afirmă că au existat toate actele necesare pentru efectuarea acestei vizite, însă Chişinăul i-a interzis lui Minnihanov să viziteze Comratul, din lipsă de respect faţă de autonomie. Această afirmație nu corespunde realităţii.

La 17 aprilie, Rustam Minnihanov se îndrepta la Comrat pentru a participa la „congresul diplomaţiei populare”, la invitaţia lui Victor Petrov, candidat la funcţia de başcan şi deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia, şi a lui Alexandr Suhodolski, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor. Scopul anunţat al evenimentului a fost consolidarea relaţiilor economice.

Totuşi, odată sosit pe Aeroportul Internaţional Chişinău, Minnihanov nu şi-a putut continua drumul şi a fost nevoit să facă cale întoarsă, anunţând că autorităţile moldoveneşti l-ar fi declarat „cetăţean indezirabil”. „Spre regret, autorităţile moldoveneşti au decis că suntem cetăţeni indezirabili care nu pot vizita ţara voastră. Din acest motiv, spre regret, nu vom putea participa la congres”, a declarat Minnihanov într-un video făcut în avion. Minnihanov nu a specificat la cine se referea când spunea „noi”. 

Alexandr Suhodolski: Erau toate actele oficiale

„Este un abuz total din partea autorităților noastre, căci exista o invitație oficială pentru președintele republicii, erau toate actele oficiale (...) A fost planificat un număr enorm de pași pozitivi, însă autoritățile centrale ale țării noastre au făcut tot posibilul ca locuitorii din autonomie să nu se bucure de acest mesaj pozitiv pentru noi toți. Persoana nu a fost admisă în țară, nici nu i s-a permis să iasă din avion, a declarat deputatul socialist Suhodolski prezentându-i scuze lui Minnihanov și „întregului popor din Tatarstan”. 

Vasile Bolea: Nici nu i s-a permis să părăsească avionul

„Lui Rustam Minnihanov nici nu i s-a permis să părăsească avionul. I-au adus o hârtie în care scria că Președintele Tatarstanului este persoană indezirabilă în Moldova”, a spus Vasile Bolea, un alt deputat socialist.

Irina Vlah: Nu înţeleg de ce Minnihanov este asociat cu războiul

În cadrul ședinței Guvernului RM din 19 aprilie, Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și-a exprimat nedumerirea vizavi de faptul că Minnihanov este asociat cu războiul. „Conlucrăm cu Tatarstanul deja de 25 de ani. Și în ultimii 8 ani (perioada mandatului Irinei Vlah în calitate de bașcan - nota red.) această regiune și liderul acestei regiuni au susținut regiunea noastră foarte mult. Am avut relații bune și vom continua să le menținem. Nu vreau să comentez această vizită lui și motivul acestei vizite. Nu înțeleg de ce îl asociați pe dl Minnihanov cu războiul de peste hotare”, a declarat Irina Vlah.

Alexandr Nosovici: Mihhihanov a fost deportat

Alexandr Nosovici, un propagandist pro-Kremlin și unul din autorii portalului Rubaltic.ru, a anunţat că Minnihanov a fost declarat „persoană indezirabilă fiind deportat din Moldova” din vina Maiei Sandu care nu și-ar dori dezvoltarea Găgăuziei. „Așa s-a întâmplat că mă aflu astăzi chiar în orașul Kazan: evident, la aeroport, la radio se anunţă despre deportarea lui Minnihanov din Moldova. Este subiectul de top. Putem pune cruce pe pachetele de investiţii pentru Găgăuzia”, a scris Nosovici, numindu-l pe Victor Petrov „candidatul principal” la funcţia de başcan. Postarea lui Nosovici a fost distribuită de canalul de Telegram al Gagauznews, afiliat lui Petrov.

MAE din FR: Este un pas neprietenos

Maria Zaharova, reprezentanta oficială a Ministerului afacerilor externe (MAE) din Rusia, a calificat decizia autorităţilor din Moldova drept un „pas neprietenos”. „Calificăm decizia autorităţilor moldoveneşti drept un nou pas neprietenos în raport nu doar cu Tatarstanul şi cu Găgăuzia, dar şi în raport cu Rusia. Acest pas ţinteşte subminarea interacţiunii tradiţionale strânse dintre regiunile ţărilor noastre”, a spus Zaharova.

Victor Petrov: Autorităţilor moldovenești nu le convine prosperarea autonomiei

Formularea despre „pasul neprietenos” lansată de MAE din Rusia a preluat-o ulterior și candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov într-un comentariu oferit portalului Rubaltic.ru. El a acuzat autoritățile moldovenești de faptul că acestea zădărnicesc „prosperarea Găgăuziei”. „Autoritățile din Moldova nu au permis intrarea în țară a unei delegații de rang înalt din Tatarstan, iar, potrivit lui Rustam Minnihanov, reprezentanții republicii surori din componența Federației Ruse au fost declarați de către Chișinău drept „persoane indezirabile”. Condamn acest pas al autorităților centrale din Moldova și chem întreaga Lume Turcă să condamne acțiunea oficialilor de la Chișinău. În opinia mea, autorităților RM nu le convine dezvoltarea economică și prosperarea autonomiei noastre”, a spus Petrov. 

Vom aminti că, în februarie curent, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dat indicații de blocare a site-ului Rubaltic.ru în Moldova pentru promovarea de informații false ce incită la ură și fac propagandă războiului.

Declarațiile lui Petrov au fost distribuite de către Alexandr Nosovici și canalul de Telegram al site-ului GagauzNews.md care, la sfârșitul lui februarie 2022, la fel, a fost blocat prin decizia SIS pentru distribuirea de informații false și pentru că prezintă riscuri pentru securitatea națională.

Poliția de Frontieră: Persoanele nu au putut explica scopul călătoriei

Surse din cadrul Poliției de Frontieră au explicat decizia de a returna avionul cu care a sosit în țara noastră politicianul rus Minnihanov prin faptul că persoana în cauză nu a întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat.

„Persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei, s-au încurcat în declarații, dar și au oferit informații contradictorii despre scopul vizitei în țara noastră. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre. Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova”, se menționeză în comunicatul de presă.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în acele 24 de ore unui număr de 46 de străini li s-a refuzat intrarea în Moldova.

Dorin Recean: Moldova nu se asociază cu atrocitățile

Premierul Dorin Recean a declarat că o persoană care susține omorurile nu are ce face în Moldova. „Luni, patru persoane, unele declarând că sunt religioase, au încercat să vină la Chișinău pentru a se implica în alegeri și în politica locală. Persoanele care temporar sunt deputați și îi invită aici pe cei care ajută să omoare oameni, să omoare copii, să omoare femei în Ucraina, nu au ce căuta aici. Nu ne asociem cu războiul. Nu vom permite nimănui să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova și nu vom permite ca Moldova să fie asociată cu aceste atrocități”, a spus Recean în cadrul ședinței de Guvern.

Analist: Minnihanov a fost invitat în scopuri politice

Analistul politic Alexei Tulbure, ex-diplomat, subliniază că Minnihanov a fost invitat în Găgăuzia pentru interesele politice ale candidatului Victor Petrov, nu pentru interese economice, așa cum au declarat organizatorii congresului. „El (Rustam Minnihanov) vine să-l susțină pe Victor Petrov, or în Găgăuzia, pentru unele persoane, opinia artiștilor, politicienilor este mai importantă decât efortul de a încerca să înțeleagă ce se întâmplă în jur”, a spus Tulbure în cadrul programului analitic „Trigger”.

„Găgăuzia are dreptul la o activitate autonomă în domeniul relaţiilor economice externe, însă, după începutul războiului, când Rusia a fost declarată ţară teroristă, când pe numele şefului acestui stat a fost emis un mandat de arest, toţi cei aflaţi la putere, inclusiv Minnihanov, fac obiectul sancţiunilor internaţionale, după toate acesta, astfel de persoane nu pot veni în Moldova”, este de părere Tulbure. 

De menţionat că la 14 martie Victor Petrov care, la acel moment, încă nu era înregistrat în calitate de candidat la funcţia de başcan, s-a întâlnit cu liderul din Tatarstan Minnihanov. Adunarea Populară din Găgăuzia nu l-a delegat să meargă acolo, vizita a fost întreprinsă la iniţiativa lui personală. 

Aşa-numitul congres al diplomaţiei populare „Prietenia popoarelor 2023” care s-a desfăşurat la Comrat la 17 aprilie 2023 având ca scop declarat „stabilirea relaţiilor economice şi consolidarea păcii între naţiuni”, în realitate, a fost un eveniment electoral al lui Victor Petrov.

Rustam Minnihanov susţine agresiunea Rusiei din Ucraina. Până în ianuarie 2023, Tatarstanul a cheltuit pentru susţinerea războiului din Ucraina 2,5 mlrd. de ruble.

Elena Celak,

Stopfals.md 

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

 

21 aprilie 2023 685

Relevant

Comments 0