Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu a participat la summitul NATO de la Madrid  

7 iulie 2022 481
Articole
Colaj

Site-ul rusesc Eurasia.expert, afirmă într-un articol că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a participat la summitul NATO care a avut loc recent la Madrid, Spania, și a declarat că Moldova este gata „să plătească orice preț” pentru integrarea europeană. Acesta este un fals. Șefa statului nu a participat la evenimentul de la Madrid, iar declarațiile sale anterioare au fost distorsionate în scop de manipulare.

În articolul «Эксперт: Сближение с НАТО и втягивание в конфликт с Украиной грозит Молдове потерей Приднестровья» (în traducere – „Expert: Din cauza aproprierii de NATO și implicării în conflictul din Ucraina, Moldova ar putea pierde Transnistria”) sunt promovate mai multe falsuri despre relațiile țării noastre cu Alianța Nord-Atlantică (NATO), insinuându-se că Moldova își încălcă statutul de neutralitate. În text este citat un politolog rus, Boris Șapovalov, care afirmă că apropierea dintre Moldova și NATO ar amenința nu doar  Chișinăul, ci întreaga regiune. Autorii articolului afirmă că președinta Republicii Moldova participă la summitul NATO de la Madrid” și că ”șefa statului a menționat că Chișinăul este gata „să plătească orice preț” și „să meargă până la capăt” pe calea integrării europene”. («Напомним, 28-30 июня президент Молдовы Майя Санду принимает участие в мадридском саммите НАТО. Как отмечала глава государства, Кишинев готов «заплатить любую цену» и «идти до конца» на пути евроинтеграции.) 

Maia Sandu nu a fost prezentă la summitul de la Madrid

Presupusa participare a Maiei Sandu la summitul NATO din capitala Spaniei este un fals. Nu au existat informații oficiale nici din partea Președinției R. Moldova, nici din partea NATO despre o astfel de participare.

Președinția dezminte afirmațiile despre participarea Maiei Sandu la reuniunea de la Madrid, la fel și oficiali din cadrul NATO. „Președinta Republicii Moldova Maia Sandu nu a fost prezentă la summitul NATO de la Madrid. Dacă este util, un rezumat al participanților, agendei și rezultatelor cheie ale summitului este disponibil aici”, se spune în răspunsul oferit portalului Stopfals.md de cartierul NATO.

Lucrările recentului summit NATO au fost reflectate și de cel puțin trei echipe de televiziune din Republica Moldova. Solicitat de Stopfals.md, corespondentul postului public de televiziune delegat la summit, Radu Osipov, a confirmat că Maia Sandu nu a fost văzută la acest eveniment.

Declarații mai vechi trunchiate și scoase din context

Afirmațiile din articolul publicat de site-ul Eurasia.expert care îi sunt atribuite Maiei Sandu reprezintă o distorsionare a declarațiilor șefei statului din 24 iunie 2022, în contextul deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statut de țară candidată la aderarea la UE. „Proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului - acesta este proiectul generației noastre, este proiectul dumneavoastră. Iar succesul lui depinde de noi toți. Noi ne asumăm orice preț politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetățenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o țară care se dezvoltă și merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană”, a declarat atunci Maia Sandu. Această declarație a fost trunchiată și plasată alături de falsurile despre participarea la summitul NATO și „îndepărtarea Moldovei de neutralitate”, cu scopul clar de manipulare o opiniei publice.

Modernizarea armatei nu înseamnă livrarea de arme „ca să se apărăm de Rusia”

Articolul abundă în speculații despre „apropierea Republicii Moldova de NATO” și „modernizarea armatei după standardele NATO” care ar îndreptate împotriva Rusiei.

De fapt, despre modernizarea armatei a vorbit la o recentă emisiune la postul de televiziune TVR Moldova Valeriu Mija, secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării. El a explicat că Armata Națională are nevoie de echipament modern, care însă va fi achiziționat pe cale bilaterală de la anumite state, și nu este vorba despre o colaborare cu NATO în acest sens: „Asistența va fi pe linie bilaterală, cu țările care au industrie militară. NATO nu are propria industrie. Este industrie națională care este standardizată. Este vorba de a spori tipurile de echipament care vor ajuta Armata Națională să fie mai rapidă, mai mobilă, fiind fortificată puterea de foc pentru apărare. Noi nu modernizăm tipurile de arme ofensive”.

Un alt fals promovat în articol este că „ministerul britanic de Externe a menționat că NATO discută cu Republica Moldova pentru a-i livra arme „ca să se apere de Rusia” («По заявлению британского МИД, альянс ведет с Молдовой переговоры о поставках оружия «для защиты от России»). În realitate, șefa diplomației britanice Liz Truss a declarat într-un interviu pentru publicația britanică Telegraph.co.uk că țara sa discută cu NATO despre o posibilă echipare militară a Republicii Moldova pentru a-i spori capacitățile de apărare. Astfel, nu este vorba despre negocieri dintre Republica Moldova și NATO, fapt infirmat și de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al țării noastre (MAEIE). Cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”, se menționează în nota MAEIE.

În comentariul oferit de oficiali NATO la solicitarea portalului Stopfals.md se accentuează că: „NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei. NATO continuă să ofere sprijin Moldovei pentru reformarea și modernizarea sectorului său național de securitate și apărare, ca parte a reformelor sale democratice generale”.

Republica Moldova - NATO

Primele contacte ale Republicii Moldova cu NATO au avut loc la scurt timp după declararea independenței, iar în 1994 Republica Moldova s-a alăturat programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”. Pe parcursul anilor, au avut loc mai multe întrevederi și vizite ale oficialilor moldoveni de cel mai înalt rang la Cartierul general NATO și viceversa, iar în octombrie 2008, în timpul mandatului de președinte al lui Vladimir Voronin, la Chișinău s-a aflat în vizită secretarul general NATO din acea vreme Jaap de Hoop Scheffer.

Dana Dragan

Stopfals.md

 

 

 

7 iulie 2022 481

Relevant

Comments 0