Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu și-a planificat un buget mai mare pentru anul 2021

26 februarie 2021 840
Articole
Colaj: Stopfals.md

Recent, mai multe portaluri pro-PSRM au publicat articole speculative, afirmând că în 2021 Bugetul Președinției Republicii Moldova este cu 5 milioane de lei mai mare decât în anul 2020. Jurnaliștii sugerează că, pentru a-și asigura confortul, actuala președintă și-a majorat bugetul. Aceasta este o dezinformare, deoarece nici Maia Sandu, nici membri din actualul aparat al Președinției nu au participat la planificarea bugetului Președinției pentru anul 2021, iar sumele au fost incluse în legea bugetului de stat pentru 2021 de Guvernul Chicu până la învestirea Maiei Sandu. Mai mult, sursele media socialiste au manipulat opinia publică, comparând bugetul deja executat pentru anul 2020 cu bugetul planificat pentru 2021.

Pe pagina Președinției R. Moldova a fost publicat recent planul general privind achizițiile pentru anul 2021. Potrivit documentului, în anul curent au fost planificate cheltuieli pentru bilete avia (800.000 de lei), servicii de deservire a delegațiilor oficiale străine (650 de mii de lei), flori și compoziții florale (280.000 de lei), mobilă nouă (195.000 de lei), acestea fiind doar o parte din cheltuielile planificate de Președinție în prima jumătate a anului 2021.

La scurt timp, sursele media afiliate editorial Partidului socialiștilor au publicat articole în care au afirmat că aceste cheltuieli sunt exagerate, iar fostul președinte Igor Dodon a avut un buget la președinție mult mai modest. Astfel, site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a titrat, cu accente vădit tendențioase: „Bugetul Președinției în 2021 este cu 5 mln lei mai mare, decât anul trecut. Sandu planifică să cumpere mobilă și calculatoare”. „Dacă în 2020, AP Igor Dodon a cheltuit 24 790 000 lei, pentru 2021 sunt prevăzute cheltuieli de 29 758 200 lei. (…) O sumă impunătoare de bani, 280 de mii de lei, Președinția condusă de Maia Sandu va cheltui tot în primul trimestru pentru flori și compoziții florale”, anunță site-ul.

Ulterior, Ntv.md a mai publicat și alte articole cu același mesaj. În textul „Apă de lux pentru Maia Sandu. Președinția cheltuiește zilnic peste 1500 lei pentru apă potabilă”, se afirmă că „în acest scop s-au alocat 140 de mii de lei doar pentru primul trimestru, adică o perioadă de trei luni. Un simplu calcul ne arată că în perioada rece a anului, zilnic, la Președinție, se cheltuiesc peste 1500 de lei pentru apă potabilă. În timpul verii, cantitatea de apă consumată se dublează, ceea ce înseamnă că și cheltuielile vor crește considerabil”.

Nu a fost nicio eroare! Președinția intenționa să cumpere covoare noi pentru etajele 6 și 7 și draperii pentru bibliotecă” și „Președinția a alocat 140 de mii de lei pentru întreținerea havuzului. Banii sunt prevăzuți doar pentru trei luni”, sunt alte articole publicate în aceeași zi de portalul Ntv.md. Articole similare au fost publicate și de alte instituții media pro-PSRM, majoritatea elogiindu-l pe fostul președinte Igor Dodon. 

 

 

Caputră foto

Site-ul Politics.md a titrat „Maia Sandu și-a planificat un buget MAI MARE pentru 2021, decât a cheltuit Dodon anul trecut”.  
Texte similare au publicat Breakingnews.md, Telegraph.md, A-tv.md, Sinteza.org, Primul.md, Stiridinmoldova.md, Abcnews.md, Kp.md, Actualitati.md, Ehomd.info.

Colaj: Stopfals.md

În ce constă dezinformarea?

În realitate, toate aceste surse media au dezinformat, uitând” să menționeze că bugetul Președinției a fost aprobat ca parte componentă a legii bugetului de stat pentru anul 2021, până la învestirea Maiei Sandu, când funcția de președinte era deținută de Igor Dodon. Astfel, legea bugetului de stat pentru 2021 a fost elaborată de guvernul Chicu și aprobată de Parlament pe 16 decembrie 2020, fiind publicată în „Monitorul Oficial” pe 22 decembrie 2020. Astfel, cheltuielile au fost planificate, de fapt, de fosta administrație prezidențială.

Este comparat bugetul planificat cu cel executat

Jurnaliștii au manipulat opinia publică și atunci când au comparat bugetul planificat al președinției în 2021 cu cel realizat din 2020, fără a menționa acest lucru. De altfel, suma de 24 de milioane 790 de mii de lei, menționată în articole, reprezintă cheltuieli executate în 2020, însă cheltuielile totale de anul trecut ale președinției au fost chiar mai mari – potrivit raportului privind executarea bugetului 2020, acestea au fost de 27 de milioane 494 de mii de lei. Astfel, dacă e să comparăm bugetele planificate pentru anul 2020 și 2021, reiese că, de fapt, bugetul președinției planificat în 2020, atunci când Igor Dodon era președinte, a fost la prima etapă de 35 de milioane 262 de mii de lei, iar ulterior a fost modificat până la circa 31 de milioane 762 de mii de lei.

 

 

Bugetul planificat pentru 2020:

Rectificat:

În concluzie, bugetul planificat al președinției pentru 2021 nu este mai mare cu 5 milioane de lei față de cel planificat pentru 2020. Dimpotrivă, cheltuielile planificate pentru bugetul președinției pentru anul 2021 sunt de 29 de milioane 758 de mii de lei (Anexa 3), mai mici decât cele planificate pentru 2020.

 Bugetul planificat pentru 2021:

 

Captură foto

Președinta Sandu promite reducerea cheltuielilor

Într-o emisiune televizată la postul Jurnal TV, Maia Sandu a declarat că Președinția nu va cumpăra nici mobilă și nici covoare, așa cum se indică în planul de achiziții al instituției prezidențiale, precizând că pe parcursul anului cheltuielile se vor micșora. „Acesta este bugetul elaborat anul trecut de guvernul Chicu, în colaborare cu fostul președinte. Bineînțeles că noi nu o să cheltuim tot acest buget. Modificările, reducerile o să le putem face, atunci când o să se facă rectificarea bugetară ca să se reflecte și în buget, dar pentru moment, așa cum a scris și secretarul general, cel puțin, în prima lună, cheltuielile s-au redus cu 20%”, a spus Maia Sandu. 

Expert în achiziții publice: „Planul se întocmește într-o primă variantă înaintea de elaborarea propunerii de buget al instituției”

Diana Ranga-Enachi, specialistă în achiziții publice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul”, a precizat pentru portalul Stopfals.md că planul de achiziții este elaborat de către fiecare instituție publică, în cazul respectiv, de către Aparatul Președintelui R. Moldova, în baza cadrului legal în domeniul achizițiilor publice. Planul de achiziții se elaborează de către instituție ca urmare a analizei necesităților de bunuri, servicii și lucrări, în coordonare cu bugetul aprobat al instituției. Acest plan este doar o componentă a bugetului, iar dacă se confundă bugetul unei instituții cu planul de achiziții, atunci publicul este dezinformat”, susține experta.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

26 februarie 2021 840

Relevant

Comments 0