Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Marea majoritate a cazurilor de variola maimuței sunt din comunitatea LGBTI

8 august 2022 1354
Articole
Imagine simbol
Gettyimage.com

În rețelele sociale este distribuit un reportaj tv al postului de televiziune NTV Moldova, însoțit de mesajul că „virusul variola maimuței afectează cel mai mult reprezentanți ai comunității LGBTI”. În reportaj este citat medicul pediatru Mihai Stratulat care a declarat că marea majoritate a cazurilor care acum se depistează în Europa este din rândul LGBT”. În realitate, informația OMS a fost trunchiată și scoasă din context. Astfel, datele oficiale arată că doar 20 la sută dintre persoanele infectate cu variola maimuței sunt parte a comunității LGBTI, și nu marea majoritate”.

Datele OMS - trunchiate

Medicul Mihai Stratulat a vorbit la o emisiune de la postul de televiziune N4 inclusiv despre variola maimuței, menționând că aceasta ar fi depistată preponderent la minoritățile sexuale. În reportajul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculița, se spune că „potrivit OMS, în cele mai multe cazuri, este vorba de bărbați cu vârsta sub 40 de ani care locuiesc în Europa și se identifică drept homosexuali”. Acest lucru l-a accentuat Mihail Stratulat care a declarat că „marea majoritate a cazurilor” care acum se depistează în Europa, pacienții sunt din rândul LGBT”.

Afirmația medicului a fost mediatizată și de unele site-uri: Noi.md, Safenews.md care însă nu au verificat dacă ea corespunde adevărului.

„Matematică medicală”: 20 la sută este marea majoritate?

Informațiile la care face trimitere medicul Stratulat sunt incluse într-un raport al OMS privind situația variolei maimuței în mai multe țări de la începutul anului până la 4 iulie 2022. Astfel, în perioada raportată au fost înregistrate 6030 de cazuri de variolă a maimuței în 59 de țări/teritorii, dintre care 4920 de cazuri în regiunea europeană. În raport se menționează că din totalul de pacienți infectați cu variola maimuței în perioada respectivă, 2025 de persoane și-au declarat orientarea sexuală, iar 60% dintre cei care și-au declarat orientarea sexuală (1214 pacienți), s-au identificat ca gay, bisexuali etc. Cu alte cuvinte, datele statistice ale OMS arată că numărul persoanelor homosexuale reprezintă aproximativ 20% din totalul bolnavilor înregistrați, și nu „marea majoritate a cazurilor”. În consecință, datele raportului OMS au fost interpretate tendențios atât de către medic, cât și de instituțiile media care au distribuit acest mesaj.

OMS pentru Stopfals.md: „Variola maimuței nu este legată de orientarea sexuală”

Portalul Stopfals.md a solicitat comentariul Organizației Mondială a Sănătății la informațiile mediatizate de unele media din Moldova. „Variola maimuței nu este legată de orientarea sexuală și poate afecta pe oricine. Prin urmare, ar fi greșit să fie stigmatizat cineva pentru focar. Oricine o poate obține prin contactul apropiat cu o persoană infectată și oricine o poate transmite”, se spune în răspunsul OMS.

Pentru a pune capăt interpretărilor și speculațiilor referitor la incidența infectării cu variola maimuței în rândul persoanelor LGBTI, OMS a emis și o notă explicativă în care precizează că înregistrarea cazurilor de variola maimuței în comunitatea persoanelor LGBTI nu înseamnă că persoanele din această comunitate sunt mai expuse infectării. „Un focar de infecții virale numită variola maimuțelor este raportat în prezent în țările care au nu au avut anterior cazuri. Oricine este în contact apropiat cu cineva infectat poate fi în pericol. Au fost identificate cazuri în comunități de homosexuali, bisexuali etc, dar riscul nu se limitează la aceste grupuri”, se menționează în nota OMS.

Medicul Stratulat și teoria relativității

Întrebat pe ce date statistice s-a bazat în emisiune, atât timp cât OMS a prezentat alte informații, medicul Stratulat a invocat teoria relativității. „Chiar și dumneavoastră faceți un calcul relativ. 20% ar fi în cazul în care cunoașteți orientarea sexuală a tuturor celor infectați. Dar dacă mergem pe teoria relativității expusă de dumneavoastră, 60% din cei care și-au declarat orientarea sexuală sunt din comunitatea LGBT, păi cam atât ar fi din comunitatea LGBT și dintre cei care nu și-au declarat orientarea sexuală. Atunci, 60% din cei infectați sunt din comunitatea LGBT”, a menționat medicul pentru portalul Stopfals.md. 

Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. În ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.

Expertizele medicului Stratulat – subiect de falsuri

Pediatrul Mihai Stratulat a alimentat speculații și în perioada pandemiei de COVID-19. În anul 2020, el a declarat că purtarea măștilor de către copii în timpul orelor de curs va duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge, provocând hipoxie. Portalul Stopfals.md a cerut opinia mai multor medici: epidemiologi, neurologi și pediatri, care au infirmat declarațiile lui Stratulat. Doctorii au admis că masca îngreunează respirația, însă utilizarea îndelungată a acesteia nu provoacă intoxicație cu CO2 și nici deficiență de oxigen.

Mesaje de denigrare în adresa comunității LGBTI

Instituții media din Federația Rusă, dar și cele moldovenești cu politică editorială pro-Kremlin promovează frecvent stereotipuri, falsuri și mesaje denigratoare la adresa persoanelor LGBTI, inclusiv „legăturile” dintre anumite boli/virusuri și orientarea sexuală. Acum cinci ani, postul de televiziune Rossia 24 a difuzat un reportaj în care atenționa cetățenii ruși că în țările din Europa există riscul de a te infecta cu hepatita A, boală care ar fi „răspândită mai frecvent de către homosexuali”. Informaţia a fost prezentată tendinţios, speculându-se că incidenţa cu hepatita A în Europa este direct proporţională cu gradul de toleranţă faţă de persoanele cu orientare sexuală netradiţională. În același timp, autorii au evitat să prezinte incidența cu hepatita A în Federația Rusă, care era mult mai mare în comparație cu Europa.

Dana Dragan,

Stopfals.md

 

8 august 2022 1354

Relevant

Comments 0