Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: Masca favorizează apariția cancerului pulmonar

27 decembrie 2020 1807
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Mai multe site-uri din R. Moldova și România, unele cu profil religios și anti-vaccin, au publicat articole panicarde în care afirmă că măștile de protecție sau cele chirurgicale ar fi sterilizate cu o soluție cancerigenă și ar conține teflon, un material plastic rezistent la mediul acid care de asemenea ar provoca cancer la plămâni. Potrivit medicilor, această informație este falsă și nu există cercetări medicale care ar confirma că utilizarea măștilor duce la apariția cancerului pulmonar.

Pe 16 decembrie 2020, site-ul Stiri-net.com a publicat un articol întitulat „Masca favorizează apariția cancerului pulmonar”. Textul fără semnătură și care nu face referire la surse oficiale a fost semnalat pe platforma Semnale.stopfals.md, lansată recent de portalul Stopfals.md.

Informații false și mesaje trunchiate, preluate de site-uri religioase și anti-vaccin

La verificarea semnalului venit de la cititori, Stopfals.md a constatat că articole similare au fost publicate anterior și de alte site-uri din România și R. Moldova, unele cu profil religios și anti-vaccin: Ortodoxinfo.ro, Flux.md, Jurnalul-patriot.ro, Eufrosin.wordpress.com, Stirinews.com și altele. În aceste texte se afirmă că „masca tipică albastră descrisă în fotografie conține teflon și alte substanțe chimice”. Cu referire la „un prieten” anonim, prezentat ca sursă, se spune că „măștile sunt sterilizate cu oxid de etilenă – un cancerigen cunoscut. Măștile conțin PTFE (Politetrafluoretilenă) care formează teflon împreună cu alte substanțe chimice, respirația acestora pe perioade îndelungate poate duce la cancer pulmonar”. Autorul textului publicat de site-urile menționate mai sus este Guy Crittenden care se prezintă ca fost redactor al publicației canadiene „HazMat Management”, specializată inclusiv pe probleme legate de siguranța muncii și gestionarea deșeurilor. El face trimitere la două specialiste în domeniul sănătății și siguranța mediului, însă mesajul acestora a fost trunchiat. Potrivit portalului Usatoday.com, care este pagina web a cotidianului american USA Today, cele două specialiste s-au pronunțat împotriva măștilor ca fenomen, dar nu au afirmat că măștile ar conține substanțe chimice care ar provoca cancer.

Pe 23 octombrie, textul aceluiași Guy Crittenden a fost publicat integral și pe site-ul cu politică editorială pro-Kremlin cu sediul în Canada GlobalResearch.ca. Portalul Stopfals.md a scris anterior că GlobalReasarch.ca a fost fondat în 2001 de economistul Michel Chossudovsky și este cunoscut pentru publicarea/distribuirea de teorii ale conspirației, informații false și teorii pseudo-științifice despre vaccinuri. Totodată, site-ul a promovat intens narativele anti-ucrainene distribuite în contextul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia și a conflictului militar din regiunile estice ale Ucrainei.

Oxidul de etilenă este folosit, cel mai des, pentru sterilizarea dispozitivelor medicale

Oxidul de etilenă este folosit pe larg în medicină la sterilizarea echipamentului medical. În revista Institutului Național de Standardizare și Metrologie din R. Moldova se menționează că „sterilizarea cu ajutorul oxidului­ de­ etilenă asigură cel mai bun regim de temperatură și s-a recomandat foarte bine în lume, cu precădere în SUA. Anual, circa jumătate din obiectele medicale de unică folosință sunt sterilizate cu ajutorul oxidului de etilenă, 45% prin iradiere și doar circa 2% cu aburi”. Oxidul de etilenă nu este utilizat pentru sterilizarea măștilor, așa cum susțin site-urile de mai sus.

Medic pneumolog: Masca nu poate cauza cancer pulmonar

Afirmațiile că teflonul din măști ar favoriza apariția cancerului la fel sunt false. Teflonul (politetrafluoretilenă) este un material de plastic utilizat la fabricarea țesăturilor rezistente la foc și la acizi. Unele măști într-adevăr conțin și politetrafluoretilenă (PTFE), însă această substanță nu provoacă nici un fel de maladie oncologică. O confirmă și specialiștii în domeniu.

Alexandru Corlăteanu, conferențiar universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, disciplina pneumologie și alergologie, dezminte falsul că măștile provoacă cancer pulmonar: „În ultima perioadă, sunt tot mai multe falsuri despre mască. Măștile au apărut mai demult, nu odată cu pandemia de COVID-19. Nu există niciun studiu care ar dovedi că masca poate favoriza dezvoltarea cancerului pulmonar sau poate cauza hipoxie. Cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar este fumatul, destul de răspândit în R. Moldova. Un alt factor este poluarea aerului, factorii genetici la fel sunt importanți”. Medicul le recomandă tuturor să se informeze din surse sigure și să nu creadă informațiilor despre domeniul medical care nu sunt bazate pe studii științifice, publicate de reviste de specialitate.

Măștile ne protejează împotriva coronavirusului

Aliona Serbulenco, doctoră conferențiară universitară la USMF „Nicolae Testemițanu”, fostă viceministră a sănătății, la fel îi încurajează pe oameni să nu creadă în miturile că măștile ar fi periculoase pentru sănătate. Ea confirmă că în R. Moldova măștile nu se sterilizează cu substanțe chimice periculoase și le recomandă tuturor să poarte măști, pentru că doar așa putem preveni infecția de COVID-19. „Vă pot spune cu certitudine că măștile care se vând la noi în ambalaj special nu se sterilizează suplimentar. Îmi pare foarte rău că într-o perioadă critică pentru întreaga omenire, când ne confruntăm cu un dușman invizibil și anume noul coronavirus, miturile și fake news-urile sunt în top și nu toți oamenii urmează recomandările medicilor”, spune Aliona Serbulenco. Ea atenționează că masca trebuie să acopere gura și nasul și trebuie schimbată peste fiecare cel mult patru ore.

Masca în trei straturi – mai eficientă

Pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pot fi urmărite mai multe filmulețe video cu sfaturi privind folosirea măștilor. Astfel, OMS recomandă măștile din trei straturi care oferă o mai bună protecție decât măștile de bumbac cu un singur strat.

 

Sursa: OMS

Iar în acest video, OMS explică când și cum ar trebui să poarte copiii masca de protecție.

Sursa: OMS

Mariana Jacot,

Stopfals.md

27 decembrie 2020 1807

Relevant

Comments 0