Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Medicii din Moldova refuză să se vaccineze împotriva COVID-19

17 februarie 2021 3968
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

În contextul campaniei de vaccinare care se apropie în R. Moldova, în spațiul public apar tot mai multe dezinformări care ar anunța vaccinul anti-COVID ca un potențial pericol. Recent, portalul Noi.md a publicat un articol cu un titlu panicard care anunță că medicii din Moldova refuză să se vaccineze împotriva COVID-19. Jurnaliștii se bazează doar pe o sursă anonimă care ar fi declarat că este vorba despre medici de la un spital din capitală, fără a menționa însă în ce instituție medicală ar activa aceștia. Contactați de portalul Stopfals.md, managerii celor mai mari spitale din Chișinău spun că afirmațiile din articol sunt speculative în condițiile în care în R. Moldova nu a ajuns nicio doză de vaccin.

Pe 15 februarie, portalul Noi.md a titrat: „Medicii din Moldova refuză să se vaccineze împotriva COVID-19”. În text se spune că „în timp ce autoritățile fac planul de vaccinare, mai mulți medici refuză să se vaccineze”. Jurnaliștii spun că medicii care sunt împotriva vaccinării ar activa într-un spital din Chișinău. „Din informațiile de care dispunem, doar în cadrul unui spital din capitală, din 20 de cadre medicale care lucrează în secția de terapie intensivă, doar 3 au acceptat să se vaccineze împotriva COVID-19. Restul cadrelor medicale motivează că nu vor să se vaccineze pe motiv că nu au încredere în vaccin”. În articol nu este menționat cu câți medici au discutat jurnaliștii și cine este sursa informației. Totodată, portalul respectiv nu a menționat despre ce spital este vorba, făcând referire la surse anonime. Acest articol a devenit viral și a acumulat până la momentul publicării 25.830 de vizualizări și 14 comentarii, majoritatea din ele fiind împotriva vaccinării.

Articolul a fost preluat și de alte portaluri.  Bloknot-moldova.md l-a tradus și l-a publicat cu titlul: «Недоверие и отказ от ковид-вакцин – молдавские врачи беспокоятся за свою жизнь», (în traducere: „Neîncredere și respingerea vaccinurilor anti-COVID. Medicii moldoveni sunt îngrijorați în legătură cu viața lor”). Subtitlul articolului transmite mesajul de bază al acestui text - «Даже специалисты испытывают большие опасения», în traducere „Chiar și experții se tem foarte mult”. Textul este însoțit de un sondaj online al redacției cu întrebarea sarcastică: „Dvs. sunteți gata să vă vaccinați?”.

Și site-ul Point.md a tradus și a publicat același articol, cu titlul: «Молдавские врачи отказываются делать прививки от COVID-19», (în traducere: „Medicii moldoveni refuză să vaccineze împotriva COVID-19”).

Portalul Stopfals.md a contactat câțiva medici și directori de spitale din municipiul Chișinău, instituții care au secții de terapie intensivă, așa cum este menționat în text, dar și unde sunt tratați pacienți infectați cu coronavirus. Toți medicii infirmă cele relatate de jurnaliști. Medicii nu exclud că printre angajații medicali ar fi unele persoane mai sceptice în privința vaccinării, însă afirmă că jurnaliștii au manipulat și au dezinformat publicul, generalizând că ar fi vorba de medici din toată țara.

Igor Curov: „Cum să vorbești despre refuz, dacă în Moldova încă nici nu este adus vaccinul?”

Igor Curov, medic de urgență și vice-director al Institutului de Medicină Urgentă, neagă afirmațiile din articol și susține că medicii de la urgență, care lucrează în prima linie, așteaptă cu nerăbdare vaccinul și nu înțelege de ce ar refuza vaccinarea. „Noi am transmis la Ministerul Sănătății listele cu medicii din prima linie care tratează pacienții cu COVID-19, iar până acum nu avem niciun refuz în scris, de la medici din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, ba din contra, toți sunt în așteptarea vaccinului. Cum putem vorbi despre refuzarea de a se vaccin dacă nu există vaccin încă la noi în țară. E încă devreme să discutăm”, a declarat medicul.

Și Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde sunt secții cu profil COVID-19, infirmă zvonurile că medicii din R. Moldova ar refuza vaccinarea. Managerul instituției spune că, la moment, cadrele medicale sunt informate despre vaccinare și se completează liste în care angajații din cadrul instituției își dau acordul și semnează pe propria răspundere că sunt de-acord  să se vaccineze împotriva infecției de coronavirus. „Cel puțin, până acum, nu am avut în liste persoane care refuză și nici nu am auzit discuții de acest fel”, spune medicul.

L-am întrebat și pe Oleg Crudu, directorul Spitalului „Sfânta Treime” din Capitală, unde sunt tratați inclusiv pacienții bolnavi de COVID-19. Și acest manager susține medicii din instituția pe care o gestionează optează pentru vaccinare, mai ales că o bună parte din ei au fost infectați deja. „Invers, la noi oamenii mai mult vor să se vaccineze. Eu am așa situații când omul lucrează la universitate, însă prestează servicii și aici. Și el spune că, până va ajunge vaccinul la universitate, eu lucrez pe linia întâi  la reanimare și eu  vreau să mă vaccinez. Deci, poziția este invers, este pro-activă”, susține medicul. Oleg Crudu a mai adăugat că doctorii cunosc foarte bine beneficiul vaccinului, de aceea nu există motive să refuze vaccinarea. „Medicul poate refuza numai dacă a suportat boala recent, atunci el se va vaccina, de exemplu, peste 4 săptămâni. El înțelege lucru acesta nu pentru că este împotriva vaccinării, el pur și simplu își dă foarte bine seama că în perioada precoce după maladie nu trebuie să se vaccineze”.

Grigore Zapuhlîh: „Orice om rațional trebuie să-și facă vaccinul dacă nu are contraindicații”

„Vaccin în Moldova nu este, dar ei vorbesc despre refuz. Cum poți să refuzi ceea ce nu ai?”, se întreabă și directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Grigore Zapuhlîh. Medicul a precizat că instituția pe care o conduce nu este cu profil COVID-19, însă sunt cazuri când sunt aduși pacienți infectați, de aceea este imperativ să fie vaccinați și medicii din secția reanimare, terapie intensivă, secția de urgență, de neuro-urgență. „Noi am pregătit lista cu numele medicilor și când o va cere ministerul, noi o vom da. Eu am citit acest articol și pentru mine este o surpriză. Este un fals să spui că nu vor medicii să se vaccineze. Vaccinarea este un gest profesional de apărare a doctorilor, a pacienților, a oamenilor. Orice om rațional trebuie să-și facă vaccinul dacă nu are contraindicații, altfel, el va fi expus la virus încă mult timp”.

Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din Chișinău afirmă că nici la ei în instituție nu au avut refuzuri din partea medicilor. „Marea majoritate a personalului medical s-a expus pentru vaccinare. Au fost făcute listele cu personalul medical care oferă asistență medicală pacienților suspecți cu COVID-19 și au fost transmise ministerului Sănătății pentru a beneficia de acele doze de vaccin. Este vorba despre 50 de persoane. Am avut câteva persoane care au spus că se vor gândi atunci când o să înceapă vaccinarea, ca să vadă ce fel de vaccin va fi, dar ei sunt din altă categorie de personal. Noi, la nivel de administrație, am promovat mesaje prin grupuri interne cu privire la vaccinare. Inclusiv, eu am scris că eu mă vaccinez. Am arătat care sunt oportunitățile, beneficiile. Eu cred că la noi în instituție am scăpat de acest stereotip”, spune medicul.

Sergiu Gladun: „Vaccinarea este salvarea”

Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun susține că doar vaccinarea este salvarea în condițiile actuale. „Chiar și astăzi am discutat că trebuie să fim pregătiți și organizați atunci când va începe vaccinarea. Practic toți șefii de departamente au spus că oamenii sunt dispuși pentru vaccinare. Întotdeauna lucrătorii medicali au fost destul de receptivi și promotori ai vaccinării. Eu le dau exemplul Statelor Unite, acolo, unde decurge procesul de vaccinare din luna decembrie a anului trecut și foarte mulți sunt vaccinați, inclusiv  pensionari de 90 de ani. Israelul are 25% din populație vaccinată și în primul rând, lucrătorii medicali. Vaccinarea este salvarea. Vaccinarea a salvat lumea, atunci când au apărut primele vaccinuri. Sper că și în secolul al XXI-lea, va fi rezolvată problema cu COVID-19, tot datorită vaccinării”, a concluzionat Sergiu Gladun.

Ministerul Sănătății: „Îndemnăm instituțiile media să se informeze din surse oficiale și sigure”

Consultanta pe comunicare la Ministerul Sănătății Muncii, Protecției Sociale, Cristina Stratulat a declarat pentru portalul Stopfals.md că medicii din R. Moldova optează pentru vaccinare pentru că doar așa îi vor putea trata pe toți pacienții infectați cu noul coronavirus. „Doar prin vaccinarea personalului medical, sistemul de sănătate va putea să acorde toată atenția pentru tratarea fiecărui pacient infectat cu COVID-19, și în același timp să nu se expună riscului de a se infecta și a face boala într-o formă severă. Acest lucru va permite personalului medical să salveze și mai multe vieți, inclusiv cea a medicilor și asistenților medicali, care lucrează de la începutul pandemiei în prima linie”.  Cristina Stratulat a precizat că în contextul începerii campaniei de vaccinare, în spațiul public apar tot mai multe informații manipulatorii sau false, care induc în eroare cetățenii, de aceea le sugerează oamenilor să nu creadă în articole nedocumentate. „Îndemnăm instituțiile media să se informeze din surse oficiale și sigure, să împărtășească responsabilitatea lucrătorilor medicali și să susțină eforturile autorităților pentru stoparea pandemiei”, a declarat Cristina Stratulat.

Potrivit Ministerului Sănătății, campania națională de vaccinare anti-COVID-19 ar urma să înceapă spre sfârșitul lunii februarie. Primii vor fi vaccinați lucrătorii din sistemul de sănătate. Primele doze de vaccin vor ajunge  în R. Moldova spre sfârșitul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Totodată, Republica Moldova va beneficia de o donație de circa 200.000 de doze de vaccin din partea României. Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

17 februarie 2021 3968

Relevant

Comments 0