Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  

25 mai 2020 2118
Articole, COVID-19
Colaj

În ultima perioadă, în mediul online sunt publicate articole în care se afirmă că oamenii își implantează cipuri de teama coronavirusului sau că aceste tehnologii ar avea legătură cu rețeaua 5G. În articole se face trimitere la informații adevărate despre microcipuri bazate pe tehnologia RFID (în engleză: „Radio-Frequency Identification” – Identificare prin Frecvență Radio), despre care însă sunt făcute afirmații false. Portalul StopFals.md explică, împreună cu Svetlana Cojocaru, doctor habilitat în informatică, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, vicepresedinte al AȘM, și cu antreprenorul IT Vitalie Eșanu ce funcții și posibilități au aceste microcipuri, dacă ele pot avea vreo legătură cu tehnologia 5G și cu un eventual control asupra oamenilor, așa cum se sugerează în articole.

„Măsuri extreme în Suedia: oamenii își implantează cipuri sub piele, de teama coronavirusului” și „В Украине стартовал процесс чипизации населения. Догадайтесь, кто за этим стоит?” (în traducere: În Ucraina a început procesul de cipizare a populației. Ghiciți, cine stă în spate?” sunt titlurile a două articole distribuite în mediul online de la noi. Primul a fost publicat de Flux.md, iar al doilea – de portalul din Ukraina Fraza.ua.

Mai nou, există și un moldovean care și-a implantat microcip sub piele

Drept dovadă a afirmației că în Suedia „oamenii și implantează cipuri de teama coronavirusului”, în articolul din Flux.md, care este de fapt o preluare de pe portalul din România Stiripesurse.ro, este prezentat un text de pe alt site Euroweeklynews.com care, însă, nu citează nicio sursă concretă și nici nu face vreo trimitere la „teama de coronavirus”.

Totuși, faptul că în Suedia există în jur de 4000 de oameni care și-au implantat cipuri sub pielea mâinii este adevărat, confirmat într-un reportaj realizat de Euronews și publicat pe 12 mai 2020. În video apare un bărbat care arată că microcipul pe care îl are sub piele îl ajută să pornească computerul, să deschidă ușa sau să acceseze profilul său de pe rețeaua de socializare Linkedin.   

De curând, s-a aflat că și în Republica Moldova un bărbat și-a implantat un astfel de microcip – omul de afaceri Dmitrii Voloșin, care a demonstrat întreaga procedură într-un video plasat pe Facebook

Este vorba de o tehnologie care nu are nicio legătură cu coronavirusul, cu falsuri și teorii conspiraționiste, promovate de unele portaluri religioase și unii politicieni populiști despre „ciparea obligatorie pentru controlul omenirii”.

Ce fel de dispozitive sunt aceste microcipuri și ce date pot conține?

Portalul Stopfals.md i-a solicitat Svetlanei Cojocaru, doctor habilitat în informatică, membru corespondent al AȘM, să explice care este funcția cipurilor despre care se vorbește atât de mult în ultima perioadă. „Microcipurile implantate sub piele sunt dispozitive pasive care, convențional vorbind, emit un semnal unic atunci când sunt apropiate de un alt dispozitiv, care poate recepționa acest semnal. Cea mai simplă analogie este cheia sau cardul de acces, cu ajutorul cărora deschidem o ușă. În majoritatea cazurilor, datele cipului reprezintă un cod din 16 cifre care poate servi drept cheie de acces pentru baze de date externe. Evident că aceste baze de date pot avea conținut diferit. Depinde de persoana care își face implantul la care date anume va fi oferit accesul – teoretic, poate fi portofelul său electronic, contul bancar sau un cont pe rețelele sociale. Practica utilizării microcipurilor implantate arată însă că spectrul conexiunilor posibile în realitate nu este prea larg, deoarece pentru a efectua, spre exemplu, achitarea cumpărăturilor într-un magazin, este necesar ca magazinul să dispună de echipamentul necesar pentru citirea codului de pe microcip, ceea ce nu este un lucru frecvent. Poate cea mai mediatizată utilizare a fost posibilitatea de achitare a călătoriilor cu trenurile unei companii suedeze, care și ea, se pare, nu vede mari perspective în dezvoltarea acestei abordări”, explică Svetlana Cojocaru.

Tehnologia pe care sunt bazate microcipurile există pe piață de aproximativ 20 de ani

Dispozitive similare cu cel implantat de Dmitrii Voloșin se vând, peste hotare, cu aproximativ 45 de euro. Un astfel de microcip poate fi implantat exclusiv dacă cineva îl cumpără și îl plasează sub piele respectând normele corespunzătoare de igienă. Vitalie Eșanu, antreprenor IT, fondator al Privesc.eu, spune că astfel de cipuri funcționează pe baza tehnologiei RFID care a apărut pe piață aproximativ 20 de ani în urmă: „Ele sunt peste tot, în magazine lipite pe diferite produse, în carduri bancare, buletine, sau cheia electronică de la block. Mai nou, unele companii le-a introdus într-o capsulă de plastic cu scopul de a le injecta sub piele. Aceste cipuri nu au alimentare și folosesc o antenă micuță care generează un curent electric atunci când i se dă un impuls electromagnetic și îi ajunge energie atât cât să transmită înapoi un număr de 40 bit, pe care îl are în memorie. Când treceți pe lângă antenele de la ieșire din magazin, antena la fiecare secundă emană un impuls electromagnetic, și dacă vreun RFID răspunde cu un număr care este indicat în baza de date că nu este plătit, se va porni alarma. Aceste cipuri nu pot fi folosite pentru a transmite geolocația din simplul motiv că orice alte calcule sau emanare de semnale necesită energie electrică pe care ele nu le au”.

 

Vitalie Eșanu: „RFID sunt niște cipuri primitive fără sursă de alimentare și pot fi activate doar daca esti la câțiva centrimetri de antenă. Cât despre manipularea cu mintea, cred că e mai ușor tehnologic să o faci cu vodka, decât cu un cip fără sursă de alimentare”.

 

Mai ușor putem fi urmăriți cu ajutorul telefonului și Internetului, decât cu microcipul

Așa cum se vehiculează deseori că „ciparea” oamenilor va permite urmărirea acestora și influențarea emoțiilor, am întrebat-o pe Svetlana Cojocaru dacă microcipul descris mai sus poate avea astfel de funcții/efecte. „Tehnologiile de azi nu au posibilitatea includerii unui sistem GPS într-un microcip implantat. Temerea de urmărire a persoanei care are implantat un microcip este alimentată de diverse teorii conspiraționiste. La ziua de azi, însă, un telefon mobil, accesarea Internetului sau a rețelelor sociale permite o urmărire cu mult mai simplă și mai amplă a activității persoanei”.

Svetlana Cojocaru precizează că microcipurile descrise mai sus și tehnolohia 5G nu au nimic în comun, chiar dacă teoriile conspiraționiste le pun de multe ori în legătură: „Tehnologiile 5G asigură o bandă mai largă și o viteză mai mare de transmitere a datelor. Nu sunt încă implementate nici în Republica Moldova, nici în țările vecine. În țara noastră sperăm să le avem într-un an-doi, ele ne-ar asigura o comunicare mai calitativă, mai rapidă și mai accesibilă”.

Teorii ale conspirației pentru inducerea panicii: legăturile dintre microcipurile de sub piele, 5G și COVID-19

Același lucru îl afirmă și Vitalie Eșanu – cele două tehnologii – RFID și 5G – sunt total diferite: „5G nu are treabă cu cipurile RFID, 5G nu are nicio treabă cu COVID-19, fiind o tehnologie de transmisiune de date care are raza de acțiune chiar mai mică decât 4G. Referitor la puterea de emisie, feriți-vă mai bine de soare decât de o antenă 5G”. Vitalie Eșanu explică amănunțit cum funcționează tehnologia 5G: „Generația 5 (5G) este o tehnologie de transmisiune de date testată pentru prima dată în 2018. Avantajul de care toți știu este că are o viteză mult mai mare decât 4G. Apare întrebarea de ce avem nevoie de viteze mari? Inventatorii au promovat această idee prin asocierea cu telemedicina și întârzierea mică a transmisiunilor de date, însă problema reală este că 4G suportă doar 100 mii de dispozitive per km.p., însă 5G – până la 1 mln de dispozitive. Anume din această cauză 5G va deveni mai popular în orașele mari cu o densitate mare. Inventatorii tehnologiei au mai promovat 5G pentru faptul că dă posibilitatea mai multor IoT (Internet of Things) per km.p. Un IoT poate fi de la un termostat din bucătărie, frigider, telefon mobil, până la mașină”.

Cum de s-a ajuns să se facă legătura dintre 5G, microcipuri și COVID-19?

Vitalie Eșanu are următoarea versiune: „Istorioara a plecat de la un site de fake news care a scris că în Wuhan în noiembrie a pornit virusul COVID-19, iar puțin mai devreme în Wuhan au fost instalate antene 5G. Doar că acest site de fake news a omis să spună că tot în acea perioadă tehnologia 5G a fost instalată și în alte orașe mari din China, unde nu e nici pomină de virus. E un caz clasic de manipulare când nu arăți adevărul până la capăt pentru a face credibilă istoria inventată”.

Și Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit mitul că rețeaua 5G ar avea legătură cu apariția și răspândirea noului coronavirus. Potrivit OMS, virușii nu pot călători pe unde radio/rețele mobile, iar COVID-19 se răspândește în multe țări care nu au rețele mobile 5G.

Legătura dintre COVID-19 și cipizarea în Suedia, de asemenea, este una speculativă. Potrivit presei străine, practica de implantare a cipurilor sub piele de către cetățenii suedezi este aplicată de câțiva ani și nu are nicio legătură cu apariția și răspândirea infecției de coronavirus.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

 

25 mai 2020 2118

Relevant

Comments 0