Falsuri recente
Recent, portalul de știri cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md a publicat un articol în care afirmă că exercițiile militare navale ale NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) „Sea Shield 2021”, care s-au desfășurat zilele trecute în România, ar fi îndreptate împotriva Rusiei și urmăresc destabilizarea situației în regiunea Mării Negre. În text se mai menționează că prin aceste exerciții NATO de fapt vrea să ajungă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Aceasta este o dezinformare. În realitate, exercițiile militare „Sea Shield 21” care s-au desfășurat în România sub conducerea Forțelor Navale Române, sunt parte a Programului NATO de instruire multinațională.
În ultima decadă a lunii martie 2021, în regiunea Mării Negre a avut loc un exercițiu militar de instruire multinațională al NATO, condus de Forțele Navale Române, cu denumirea „Sea Shield 21”. Cu referire la acest eveniment, portalul pro-Kremlin Sputnik.md a publicat pe 24 martie articolul „Cum va răspunde Rusia la exercițiile României și NATO în Marea Neagră”. Textul este semnat de un presupus expert militar Alexandr Hrolenco care spune că „exercițiile militare navale ale NATO „Sea Shield 2021” sub conducerea României sunt îndreptate spre soluționarea unor crize regionale inexistente și creează condiții pentru o destabilizare reală în regiunea Mării Negre”. Totodată, autorul speculează că, prin aceste exerciții, NATO și-ar dori să ajungă în regiunea transnistreană. „Evident, „criza” menționată în legenda manevrelor ar izbucni în vecinătate, iar cel mai bine se potrivește provocarea ei artificială în Republica Moldova (și Transnistria). Introducerea trupelor militare într-un stat neutru pentru “o operațiune antiteroristă” nu este dificilă din punct de vedere tehnologic și este prevăzută de acordurile încheiate între București și Chișinău. Anterior, președintele Moldovei, Maia Sandu, a făcut o serie de declarații despre necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană”, se spune în articol.
Exerciții militare periodice, prezentate ca o amenințare
Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forțelor Navale Române, în perioada 19-29 martie curent, „peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor au participat la „Sea Shield 21”, cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în zona Mării Negre. Activitățile de instrucție sunt conduse de Comandamentul Flotei, iar forțele participante fiind din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia”. Obiectivul principal al operațiunii „Sea Shield 21” îl reprezintă consolidarea nivelului de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și alte forțe navale NATO. După încheierea exercițiului, Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că „rezultatul obținut a fost un pachet robust și complex de forțe capabil să desfășoare o operație militară navală NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune”.
Prima ediție a exercițiului multinațional „Sea Shield” a avut loc în anul 2015.
Expert în securitate: „Articol defăimător, realizat la comandă”
Expertul în securitate Dumitru Mînzărari dezminte afirmațiile speculative din articolul publicat de Sputnik.md, menționând că este un exemplu clasic de manipulare a opiniei publice cu scopul de a pune în lumină proastă blocul nord-atlantic. D. Mînzărari a explicat că aceste exerciții militare sunt activități de rutină pentru forțele armate, iar statele desfășoară cu regularitate exerciții militare pentru a menține disponibilitatea de luptă a armatei, dar și interoperabilitatea cu țările partenere. „Rusia, de exemplu, a desfășurat anul trecut exercițiul „Caucaz 2020”, chiar înainte de ofensiva Azerbaidjanului contra Armeniei. La exercițiul rus au participat militari din Belarus, Iran, China, Armenia, Pakistan și Myanmar. Insinuarea unor intenții agresive care ar sta în spatele exercițiului „Sea Shield” are un caracter de manipulare, iar cunoscând modul de operare al agenției ruse Sputnik, este clar că acest lucru s-a făcut intenționat. Cel mai probabil, a venit comanda să se pregătească un articol de defăimare a NATO pentru a speria populația din regiune. Falsurile din acest material sunt ușor de deconspirat. Astfel, autorul folosește expresia „operațiune antiteroristă”, iar asta nu a fost parte a scenariului exercițiului NATO, de obicei doar Rusia și statele autoritare folosesc acest pretext. Adițional, autorul pretinde că ar exista un acord între România și R. Moldova de introducere a trupelor, iar acest fals este ușor de verificat”, susține expertul. În opinia lui Mînzărari, cauza dezinformării ar fi iritarea Moscovei de intrare a navelor SUA în Marea Neagră, iar propaganda pro-Kremlin folosește această ocazia pentru a speria populația Moldovei. „Autoritățile moldovenești ar urma să sancționeze Sputnik, cel puțin pentru afirmarea falsă despre acordul de introducere a trupelor în Moldova”, susține expertul.
Și Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării în 2015, afirmă că aceste exerciții nu sunt nici împotriva Federației Ruse, nici împotriva enclavei transnistrene, și nici împotriva teritoriului ucrainean ocupat de Federația Rusă: „În primul rând, articolul urmărește dezinformarea consumatorilor de informații din Ucraina și din R. Moldova, iar principala țintă sunt cetățenii din raioanele de Est ale țării noastre. Scopul este să le creeze acestora senzația că ei sunt amenințați, iar amenințarea ar veni din România, SUA, NATO, ceea ce nu este adevărat”. Viorel Cibotaru amintește că ideologia NATO este una defensivă și această organizație desfășoară exerciții convenționale care nu au scopul de a dezvolta capacități de intervenție și atac asupra altor state.
Mesaje propagandistice anti-NATO
Nu este prima dată când mesajele propagandistice anti-NATO ajung în spațiul informațional al Republicii Moldova și induc ideea unui război iminent sau transmit mesaje că prin intermediul României, stat membru al NATO, de fapt se dorește ca forțele armate să ajungă în partea stângă a Nistrului. Portalul Stopfals.md a mai dezmințit articole cu mesaje similare: „Tancurile NATO au invadat Chişinăul”, „SUA lucrează asupra proiectului de a provoca „o lovitură” la Tiraspol cu scopul de a evacua armata rusă din regiune”.
Mariana Jacot
Stopfals.md
Relevant
Comments 0