Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Noul coronavirus este o bacterie și se tratează cu antibiotic

5 februarie 2021 1878
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Câțiva cititori ne-au sesizat pe platforma Semnale.stopfals.md că pe rețelele sociale este distribuită o postare în care se spune că medicii din Germania au găsit un tratament împotriva coronavirusului. În text se afirmă că noua infecție este provocată de o bacterie, nu de un virus, și se tratează cu antibiotice sau aspirină. Aceste afirmații sunt false. COVID-19 este provocat de un virus, iar antibioticele nu se utilizează în tratament, ele se prescriu rareori și doar dacă se demonstrează o infecție bacteriană concomitentă. Tratamentul anti-COVID-19 este adaptat și aprobat prin protocoale clinice locale și se stabilește în funcție de patologiile pacientului.

În postarea publicată pe Facebook se spune că „în Germania a fost descoperit un tratament împotriva COVID-19, iar medicii germani au descoperit că coronavirusul nu este un virus, ci o bacterie care provoacă moartea”, după formarea de cheaguri de sânge. În același text se afirmă că tratamentul se face cu „antibiotice, medicamente antiinflamatoare și anticoagulante, și în primul rând - aspirina”. Și că OMS a „eliminat” pandemia. La sfârșitul postării este menționat că sursa acestei informații ar fi Ministerul German al Sănătății.

Redăm mai jos o captură foto:

Totodată,  internauților le este propus și un tratament pentru a se trata de COVID-19: «Сейчас надо будет делать следующее: Принимать аспирин 100мг и апронакс или парацетамол» (în traducere: „acum va trebui să faceți următoarele: Luați aspirină 100 mg și apronax sau paracetamol”).

 

 

 

 

 

 

Portalul Stopfals.md a constatat că acest text este o compilare de dezinformări, „presărată” cu unele informații reale. Să le luăm pe rând.

COVID-19 este o boală provocată de UN VIRUS contagios din familia coronavirușilor

SARS-CoV-2 este un virus, nu o bacterie, care a fost identificat pentru prima dată în decembrie 2019, în orașul Wuhan, China, iar acest lucru a fost dovedit de sute de studii din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), boala se transmite pe cale aeriană, prin aerosol expirat de o persoană purtătoare de virus, inclusiv asimptomatică.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Antibioticele NU se utilizează în tratamentul COVID-19

Referitor la antibiotice, Adrian Belîi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, menționează că nicio maladie virală, inclusiv virusul SARS- CoV-2 și maladia COVID-19, nu va reacționa la antibiotic. Totodată, medicul atenționează că folosirea în exces a antibioticelor duce la o tulburare a florei intestinale. „Destinația antibioticului este să ucidă o bacterie vie, care este sensibilă la antibioticul dat. Deci, înainte de a folosi antibioticul, trebuie să certificăm că este prezentă o suprainfecție bacteriană și că acea bacterie este sensibilă la antibioticul prescris. Evidențele științifice arată că rata de asociere a infecțiilor bacteriene în cazul formelor ușoare și de gravitate medie a COVID-19 sunt rare, ceea ce înseamnă că nu se poate de administrat în mod sistematic antibiotic”, spune medicul. El menționează că tulburarea florei intestinale va inflama intestinul, iar ca rezultat vor fi amplificate leziunile pulmonare prin intermediul sângelui.  

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Una dintre complicațiile COVID-19 poate fi tromboza

Pe pagina web a jurnalului medical din Regatul Unit al Marii Britanii „European Respiratory Journal” este menționat că una dintre complicațiile COVID-19 poate fi tromboza. Jurnalul medical mai scrie că „prevalența adevărată a trombozei asociate cu COVID-19 este necunoscută, deoarece majoritatea studiilor efectuate până în prezent nu includ protocoale de investigație sistematice și cuprinzătoare”. De aceea, anticoagulantele pot fi și sunt prescrise pacienților cu COVID-19 care dezvoltă tromboză, în scop profilactic și terapeutic, fiind incluse și în protocoalele de tratament din R. Moldova. Medicul Adrian Belîi menționează însă că unele anticoagulante nu și-au argumentat utilitatea în tratament, în special la formele ușoare și de gravitate medie de COVID-19.

Tratamentul anti-COVID este adaptat și aprobat prin protocoale clinice locale

Pe pagina oficială a Ministerului Federal al Sănătății din Germania nu există nici o informație că medicii germani ar fi găsit un tratament pentru COVID-19. Experta internațională în sănătate publică Ala Tocarciuc susține că majoritatea schemelor de tratament actuale includ medicamente utilizate pentru tratarea diverselor simptome, cauzate de coronavirus. Este un tratament aprobat prin protocoale clinice locale, fără evidență dovedită și colectată prin studii clinice clasice. Același lucru a fost confirmat și de Adrian Belîi care a precizat că tratamentul anti-COVID-19 este același în toate țările, iar pacientul infectat este tratat diferit, în funcție de patologie și de starea acestuia.

A. Belîi lucrează în secțiile de COVID-19 de la începutul pandemiei și le recomandă internauților să nu creadă în postările suspecte distribuite pe Facebook și să caute doar informații din surse oficiale: „Medicina se învață șase ani la universitate și mai mulți ani la rezidențiat. La noi însă foarte multă lume se dă cu părerea în medicină, interpretează informația sau o modelează în funcție de miturile sau de convingerile personale. De aceea fiți atenți cu așa gen de informații și luați medicamente doar la indicația medicului”.

În concluzie, OMS nu a „eliminat” pandemia, iar oamenii de știință studiază alte sute de tratamente potențiale împotriva COVID-19.

Mesajul fals din postarea de mai sus a fost dezmințit și de alți jurnaliști și verificatori de fapte, precum Stopfake.org și Factcheck.kz. În luna mai, pe rețele sociale a fost viral același mesaj, doar că atunci se spunea că tratamentul a fost descoperit de medici italieni. Și în acel caz informația a fost dezmințită de portalul Factcheck.kz.

Mariana Jacot,

Stopfals.md 

 

5 februarie 2021 1878

Relevant

Comments 0