Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Odată cu războiul, s-a încheiat pandemia

27 martie 2022 777
Articole, COVID-19
Foto simbol
Foto: GettyImages

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, pe rețelele de socializare au apărut mesaje scrise sau imagini de pamflet care sugerau că „pandemia COVID-19 s-a încheiat”, făcându-se astfel aluzie la faptul că autoritățile nu ar mai insista pe respectarea măsurilor de protecție, în condițiile fluxului mare de refugiați care intră în Republica Moldova. Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocan, dezminte categoric acest lucru și anunță că în continuare numărul de cazuri grave este destul de mare, zeci de pacienți fiind internați la terapie intensivă, iar o parte din ei – conectați la aparate de respirație asistată.

Într-un filmulet dintribuit de unii utilizatori de Facebook din Republica Moldova o tânără din România întreabă: „Ce mai face COVID? Virusul ucigaș. De când a început războiul din Ucraina se pare că virusul ucigaș a dispărut. Nu se mai vorbește despre convoaiele libertății, care s-au pus în mișcare în multe locuri din lume, despre terorismul Covid din ultimii doi ani, despre morții de covid fără autopsie…”.

Într-un alt video distribuit pe Facebook apare politicianul român Cozmin Gușă, fost deputat PSD, care meditează asupra situației politice la nivel mondial și spune: „Am auzit că Organizația Mondială a Sănătății s-a îngrijorat din nou despre pandemie. Știți, până a început războiul și încă dinainte de război pandemia s-a culcat, pe o ureche…”.

Iar una din imaginile distribuite intens pe rețelele sociale îl prezintă pe președintele rus Vladimir Putin alături de un mormânt în care ar fi îngropat COVID-ul, într-o altă imagine Putin fiind prezentat, ironic, drept candidat la Premiul Nobel pentru că „a vindecat planeta de COVID în 48 de ore”. Astfel, se propagă ideea mai veche a persoanelor și grupurilor de adepți ai teoriilor conspirației că pandemia ar fi fost artificială, iar virusul nu este periculos.

Directorul Spitalului de Urgență: „Pandemia nu s-a terminat. Avem în continuare pacienți în stare foarte gravă”

Ultimele date de la spitalele din țară, sintetizate de Ministerul Sănătății, arată că virusul este în continuare foarte activ și periculos. Zilnic se înregistrează în jur de 300 de cazuri noi, iar în stare extrem de gravă sunt în prezent 33 de pacienți. Pe 30 martie au fost raportate 5 decese.

„Fluxul de pacienți, inclusiv al celor gravi, către instituțiile medicale este la un nivel destul de înalt. De exemplu, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă la moment avem 22 de pacienți în terapie intensivă (la data de 23 martie – n.r.), dintre care 4 sunt intubați intratrahian și starea lor este foarte și foarte gravă. Cu toate că incidența sau numărul inițial de pacienți în ultimul timp s-a micșorat vădit, pandemia încă nu s-a terminat. Suntem obligați să respectăm în continuare regulile de protecție a populației, dintre care distanța dintre persoane, purtarea măștilor în încăperi și în special în transport. În transportul public este obligatoriu să purtăm masca de protecție”, a declarat pentru portalul StopFals.md directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocan.

Există cazuri de infectări în rândul refugiaților

Datele statistice mai arată că în ultima lună, de când Republica Moldova a început să primească refugiați din Ucraina, s-au înregistrat 288 de persoane infectate cu SARS-COV-2, din totalul de 331.318 de refugiați care au intrat în țară. „Tulpina Omicron este cu mult mai contagioasă față de alte tulpine. Ea provoacă îmbolnăvirea în masă a populației, de aceea este foarte important să menținem în continuare vigilența și să respectăm toate regulile menționate mai sus. Vaccinarea și revaccinarea cu dozele buster sunt cele mai indicate metode de profilaxie a acestei boli”, adaugă Mihail Ciocan.

Până în prezent, pe toată durata pandemiei, adică din martie 2020, în Republica Moldova 11.415 persoane au decedat din cauza COVID-19, arată datele Ministerului Sănătății. Numărul de infectări înregistrate oficial în acești doi ani a depășit jumătate de milion, mai exact 512.386 de persoane au fost descoperite infectate cu SARS-COV-2. Mihail Ciocan spune că numărul mare de decese este principalul argument pe care îl pot prezenta medicii în fața celor care cred în continuare în teorii conspiraționiste legate de pandemie: „Dacă nu am fi avut doar în spitalul de medicină urgentă peste 2600 de decese de această boală, evident că am fi putut vorbi despre teoriile conspirației, dar noi, cei care ne-am ocupat nemijlocit și ne ocupăm în continuare de pacienți cunoaștem că aceasta este o maladie foarte și foarte periculoasă, ea se răspândește prin transmiterea virusului de la om la om și este o maladie care poate fi prevenită doar prin vaccinare”.

Șefa Disciplinei Epidemiologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv, spune că numărul de cazuri noi la nivel global oscilează în ultimele săptămâni, în multe țări fiind chiar în creștere, iar apariția tulpinilor noi face imposibilă o prognozare a evoluției infecției pentru următoarea perioadă: „Pandemia COVID-19 continuă și din păcate nu vedem încă o stabilizare a situației la nivel mondial, inclusiv în Republica Moldova vedem că numărul de cazuri oscilează. La nivel mondial, numărul de cazuri este în creștere. În Germania, Franța, Italia a sporit în ultima săptămână. Totodată, vedem că și numărul deceselor a crescut și pentru ultima săptămână Organizația Mondială a Sănătății raportează o creștere de 43%. Este prea devreme să considerăm că infecția COVID-19 nu mai prezintă pericol. Chiar dacă situația un pic s-a schimbat, pe lângă faptul că înregistrăm un număr de cazuri mai redus comparativ cu perioadele anterioare, vedem că numărul persoanelor asimptomatice este în creștere, atât la noi în țară, cât și la nivel mondial. Este o incertitudine în ceea ce privește caracteristicele variantelor noi care, din păcate, limitează posibilitatea de a face la moment un pronostic, or, aceste variante noi suferă anumite mutații. Riscul de apariție a noilor variante încă este destul de înalt, respectiv este prea devreme să afirmăm că COVID-19 s-a terminat. Până nu trecem de perioada acută a pandemiei, nu putem vorbi de relaxarea măsurilor”.

Pe durata pandemiei, adică din martie 2020, în spațiul mediatic al Republicii Moldova și pe rețelele de socializare au circulat o serie de flasuri referitoare la COVID-19. Ele s-au referit la originea virusului, la eficiența testării și efectele vaccinării, la teorii conspiraționiste. Toate au fost dezmințite fie de portalul StopFals, fie de organizații internaționale specializate pe verificarea faptelor.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

27 martie 2022 777

Relevant

Comments 0