Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: „Elita globală” a planificat apariția noilor tulpini de COVID-19 până în anul 2023

22 octombrie 2021 1145
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Odată cu apariția noilor tulpini COVID-19, ultima fiind Delta, susținătorii teoriilor conspirației au lansat diferite zvonuri că aceste variante sunt „lansate” special, conform unui plan global. Pe rețelele sociale sunt distribuite informații că există o listă de noi tulpini de coronavirus, „elaborată de universități, organizații nonguvernamentale și elite mondiale”, care urmează să fie lansate până în anul 2023. În realitate, această listă este fictivă.

Conform unei postări de pe Instagram, raportată de cititori pe Semnale.stopfals.md, tulpinile COVID-19 sunt „lansate” intenționat și planificat. «Все идет по плану!» (în traducere: „Totul decurge conform planului”), se menționează în textul de însoțire la un tabel cu 21 presupuse denumiri ale tulpinilor de COVID-19 și perioada când acestea vor apărea, între 2021 și 2023. În aceeași imagine apar și simbolurile unor universități și organizații internaționale, sugerându-se astfel că acestea sunt implicate în „conspirația globală” de lansare a noilor tulpini de COVID-19. Este vorba de Universitatea Johns Hopkins (SUA), Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională „Forumul Economic Mondial” și Fundația filantropică „Bill și Melinda Gates”. „Au toate tulpinile programate pentru luni de zile până în 2023! Îi fac nebuni pe oameni spunând că undeva există o nouă tulpină și că se mută mai puternic și mai mortal. Planul este strict detaliat în prealabil cu numele tulpinii pentru fiecare lună. Primii vor începe să moară oamenii cipați...”, se spune în textul de sub tabel.

Aceeași imagine este distribuită și pe alte platforme de comunicare: Twitter, Vkontakte, Facebook etc.

Tabelul cu „lista de lansare” a variantelor COVID-19 fost diseminată și în segmentul de limbă engleză de pe rețelele sociale, iar jurnaliștii verificatori de fapte au demonstrat că este vorba de un fals (Verificați-vă faptele, Associated Press News, India Today).

„Date de lansare” inventate

Pentru a fi mai credibili, autorii „listei planificate” cu tulpinile noului coronavirus au utilizat literele din alfabetul grec, așa cum face Organizația Mondială a Sănătății care a anunțat în mai că va denumi variantele de COVID-19 după alfabetul grec - Alfa, Beta, Gamma, Delta etc., pentru a face numele mai ușor de reținut și pentru a evita asocierea acestora cu anumite locații geografice.

Datele indicate în „listă” sunt inventate și nu coincid cu datele reale, când au fost descoperite variantele cunoscute ale virusului. Astfel, în tabel se indică că Delta va apărea în iunie 2021, însă OMS a notificat primele cazuri cu această tuplină în octombrie 2020. La fel, potrivit OMS, tulpina Eta a fost înregistrată în luna martie 2021, iar tabelul indică luna septembrie 2021; tulpina Iota a fost descoperită în martie 2021 și nu noiembrie 2021; tulpina Kappa – în aprilie 2021, iar tabelul arată decembrie 2020; alte variante la fel au fost documentate înainte de datele de „lansare”, indicate în „lista planificată”, iar unele (tulpinile Sigma și Tau) nu au fost încă descoperite.

Organizația Mondială a Sănătății, Organizația internațională „Forumul Economic Mondial” și Fundația „Bill și Melinda Gates” au confirmat pentru redacțiile de fact checking The Associated Press și Reuters că această informație este falsă. Într-un răspuns pentru portalul de verificare a faptelor Indiatoday.in, Amanda Russo, șefa de conținut media a Forumului Economic Mondial a declarat că organizația „nu a văzut această listă până acum și nu este implicată în crearea ei”. Pe paginile web oficiale și pe paginile de pe rețelele sociale ale Universității Johns Hopkins nu există nicio „listă de lansare” a variantelor virusului de COVID-19.

Virusurile se schimbă prin mutație

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, virusurile se schimbă prin mutație. Este imposibil de prezis cu certitudine când vor apărea tulpinile noi ale virusului, susține Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supravegherea epidemiologică a gripei şi inspecţiilor respiratorii virale acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. „Având în vedere capacitatea de mutație a acestui virus, este posibili să apară noi și noi tulpini, însă este imposibil de prezis când anume vor apărea alte variante”, a concluzionat expertul.

Stopals.md a dezmințit anterior și alte dezinformări despre variantele COVID-19, inclusiv afirmația falsă că vaccinurile împotriva COVID-19 conduc la apariția noilor tulpini ale virusului.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

22 octombrie 2021 1145

Relevant

Comments 0