Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Ofițerii CNA vor asista la examenele de bacalaureat

28 mai 2021 1323
Articole
Colaj: Stopfals.md

Sputnik.md a publicat un articol cu titlu panicard în care anunță că ofițerii anticorupție vor fi prezenți în centrele de examinare în ziua desfășurării examenelor de bacalaureat. Afirmația este falsă.  În realitate, ofițerii CNA nu vor fi în incinta centrelor de BAC, ci vor oferi ajutor celor care supraveghează sistemul video.

Pe 27 mai, Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat un comunicat de presă în care anunță că în această săptămână ofiţerii CNA, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării şi Agenţia Națională pentru Curriculum și Evaluare, desfăşoară o campanie anti-mită în toată ţara, în preajma examenelor de bacalaureat. În text sunt menționate detalii cu privire la rigorile de integritate în procesul de desfășurare a BAC-lui.

Sputnik.md a publicat un articol cu trimitere la acest comunicat, întitulându-l „Așa ceva nu a mai fost la BAC! Ofițerii CNA vor fi prezenți în centrele de examinare”. În articol nu există nicio frază care ar confirma afirmația din titlu. Cu toate acestea, unii internauți au crezut că la examene vor asista și ofițeri CNA, iar în grupul de pe Facebook „Bacalaureat Moldova” cineva se întreabă: „mascații la examenele de BAC?”.

Captură foto

Ofițerii CNA vor fi delegați la centrele de supraveghere video a examenelor

De fapt, în comunicatul de presă, CNA atenționează și îndeamnă cadrele didactice să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-lui. Totodată, instituția a anunțat ministerul de resort că va oferi  tot suportul în procesul de monitorizare a examenelor de bacalaureat. „Ofiţeri ai CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politeţe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancţiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală”, se menționează în comunicatul CNA.

Purtătoarea de cuvânt CNA: „Unii colegi jurnaliști s-au jucat puțin cu titlurile”

Contactată de portalul Stopfals.md, purtătoarea de cuvânt a CNA Angela Starinschi a confirmat că titlul de pe Stutnik.md este manipulator, iar „unii jurnaliști s-au jucat cu titlurile”: „Ne-am străduit să punem accent pe acțiunile preventive pe care le desfășoară ofițerii CNA cu ministerul Educației pentru a nu admite nereguli la examenele de bacalaureat. Am amintit că, la fel ca și în anii precedenți, vom face front comun cu Ministerul, Agenția Națională de Curriculum și Evaluare ca să supraveghem procesul examenelor. Nu vom fi nicidecum în centrele de BAC! Noi vom da o mână de ajutor celor care supraveghează sistemul video. Am făcut-o și în alți ani. Nu e o premieră și nu avem de gând să stresăm pe cineva sau să dăm buzna peste copii care și așa au de trecut acest prim examen al vieții. (...) Misiunea noastră e de a informa corect publicul. Concluzia mea pentru azi e ca ori eu am dat un comunicat interpretabil sau unii colegi jurnaliști s-au jucat puțin cu titlurile”.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

28 mai 2021 1323

Relevant

Comments 0