Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Parlamentul European a cerut Republicii Moldova să legalizeze căsătoriile persoanelor de același sex, să vândă pământul străinilor și să lichideze spitalele

29 decembrie 2022 2197
Articole
Colaj

Instituții media cu politică editorială pro-Kremlin, surse rusești oficiale dar și site-uri partinice de la noi au publicat informații speculative, unele chiar false referitoare la Rezoluția Parlamentului European cu privire la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova. Aceste surse au dezinformat că Parlamentul European (PE) ar cere Republicii Moldova, ca o condiție de aderare la UE, să permită căsătoriile persoanelor de același sex, vânzarea pământurilor străinilor și să lichideze obiective ale infrastructurii sociale la nivel local. Toate aceste afirmații sunt speculative. Rezoluția a fost adoptată mai mult de jumătate de an în urmă și conține recomandări de respectare a drepturilor omului și de eficientizare a cheltuielilor publice prin implementarea unor politici naționale de dezvoltare regională.

Agenția media de stat rusească Ria.ru a publicat recent o știre în care afirmă că «Европейский парламент призывает Молдавию отменить конституционный запрет на однополые браки, установленный в 1994 году, и принять меры по борьбе с дискриминацией ЛГБТИ-лиц» (în traducere: „Parlamentul European solicită Republicii Moldova să ridice interdicția constituțională a căsătoriilor între persoane de același sex stabilită în 1994 și să ia măsuri pentru combaterea discriminării persoanelor LGBTI”. Același mesaj l-a transmis și agenția de stat TASS în știrea «Европарламент призвал власти Молдавии снять запрет на однополые браки» (în traducere: Parlamentul European a cerut autorităților Republicii Moldova să ridice interdicția căsătoriilor între persoane de același sex”.) Site-ul rusesc a citat o sursă din Republica Moldova, Newsmd.md, dar link-ul nu duce la un anumit articol, ci la interfața acestei publicații.

În aceeași zi, pagina electronică a Partidului socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Socialistii.md a publicat și a distribuit în rețeaua Faceebook un comunicat în care acest partid anunță că „se opune categoric mai multor puncte ce se conțin în rezoluția Parlamentului European cu privire la Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova”. Între altele, în comunicatul PSRM se spune că Rezoluția încurajează autoritățile moldovenești să permită vânzarea de terenuri agricole cetățenilor străini, ceea ce „înseamnă că pământul moldovenesc – principala bogăție a poporului nostru – va fi acaparat de cetățeni și companii străine”. La fel, se afrimă că Parlamentul European ar solicita „optimizarea raioanelor și primăriilor, lichidarea infrastructurii sociale la nivel local, închiderea spitalelor raionale și a policlinicilor”.

Între „invită” și „solicită”

În comunicatul socialiștilor sunt reluate trei narațiuni mai vechi ale propagandei pro-Kremlin: „căsătoriile persoanelor de același sex”, „vânzarea pământurilor străinilor” și „reforma administrativ-teritorială”, care sunt prezentate drept condiții pe care Parlamentul European le-ar impune Republicii Moldova pentru a avansa pe calea integrării europene, după ce țara noastră a obținut statutul de țară candidată la UE pe 23 iunie 2022.

Legalizarea căsătoriilor persoanelor de același sex este una dintre narațiunile preferate ale PSRM pe care acest partid a pedalat în ultimele campanii electorale. De această dată, socialiștii afirmă că Parlamentul European, prin această Rezoluție (punctul 52), „solicită autorităților moldovenești să legalizeze căsătoriile dintre persoane de același sex, ceea ce reprezintă o insultă directă la adresa credinței creștin-ortodoxe a poporului moldovenesc, a valorilor tradiționale, a bazelor și moralei societății moldovenești”.

De fapt, punctul 52 al Rezoluției PE are alt conținut și invită Republica Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI”. Speculația constă în înlocuirea verbului, în loc de „invită” (care are sens de recomandare) s-a scris „solicită” (cu sens de cerință sau condiție).

Este speculativă și afirmația despre „vânzarea terenurilor străinilor”, așa cum este menționat în comunicatul PSRM. Astfel, în Rezoluția Parlamentului European, la punctul 70, scrie: încurajează Republica Moldova să utilizeze pe deplin oportunitățile preferențiale de export în UE printr-o cultivare mai eficientă și mai sustenabilă a terenurilor agricole, precum și printr-un acces mai democratic la terenuri și o utilizare mai democratică a acestora, obținând astfel produse agricole care amplifică avantajele agricole relative ale Republicii Moldova. Nici aici nu este vreo condiționalitate, așa cum au dedus Socialistii.md și alte surse partinice. Expertul în domeniul agricol al IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga a precizat pentru portalul Stopfals.md că Parlamentul European nu a solicitat Republicii Moldova modificări în domeniul pieței funciare. „Este un subiect sensibil și nimeni n-o să-și permită să facă astfel de afirmații, cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare”, a spus expertul.

 

„Lichidarea raioanelor și a primăriilor” este o altă sperietoare, rostogolită în campaniile electorale de unele partide de stânga. În punctul 76 al Rezoluției, Parlamentul European „salută aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare regională pentru perioada 2022-2028 și solicită o reformă administrativ-teritorială axată pe creșterea competitivității și pe dezvoltarea durabilă; subliniază necesitatea unei creșteri economice și sociale echilibrate în toate regiunile Moldovei și a punerii eficiente în aplicare a unor politici naționale de dezvoltare regională”. Iar PSRM transmite falsul că ar fi vorba de „lichidarea infrastructurii sociale la nivel local, închiderea spitalelor raionale și a policlinicilor”.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, consideră că Parlamentul European a stabilit ca prioritate creșterea eficienței administrației publice în general, și nu efectuarea reformei administrației centrale și locale, care este de fapt o competență a guvernului național. De altfel, o reformă administrativ-teritorială a fost propusă în 2020 de ex-premierul Ion Chicu, promovat de PSRM, și prevedea ca din aproape 900 de primării să rămână mai puțin de 100. Într-o postare pe Facebook în mai 2020, Chicu spunea că R. Moldova cheltuie anual irațional miliarde de lei pentru întreținerea a mii de funcționari și a anunțat că se pregătește revenirea la o structură administrativ-teritorială similară celei de până în 2003. 

Parlamentul European recomandă, nu condiționează

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat pentru portalul Stopfals.mdRezoluția Parlamentului European referitoare la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova, la care se referă PSRM și unele surse media, a fost adoptată încă la 19 mai 2022 și nu conține o listă de condiții pentru aderarea Republicii Moldova la UE. „Condițiile formulate de Comisia Europeană pentru aderarea Moldovei la UE sunt publice și se regăsesc în Planul de acțiuni aprobat în Comisia Națională pentru Integrare Europeană: reforma justiției, cadrul electoral, combaterea corupției, deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private, combaterea criminalității organizate și spălării banilor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile, drepturile omului”, a precizat D. Vodă. În Rezoluția de pe 19 mai 2022, Parlamentul European a inclus un set de recomandări, și nu condiții pentru continuarea procesului de aderare a Moldovei la UE.

Vin sărbătorile, revin sperietorile

În opinia expertului Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, aceste speculații și dezinformări au drept scop să crească gradul de nemulțumire a cetățenilor. „Reforma administrativ-teritorială și vânzarea pământului sunt subiecte sensibile care vizează majoritatea cetățenilor. Perioada sărbătorilor este potrivită pentru lansarea unor astfel de mesaje speculative. Odată cu reunirea familiilor, prietenilor, aceste subiecte pot să alcătuiască teme de discuții datorită gradului înalt de interacțiune. Corespunzător, se mizează că mai mulți oameni vor putea fi manipulați prin aceste mesaje”, a declarat expertul.

Reamintim că în diverse perioade electorale, fie că este vorba de alegeri parlamentare, prezidențiale sau locale, aceste falsuri și speculații au mai fost transmise de politicieni sau de surse media politizate.

 

Ilie Gulca

Stopfals.md

29 decembrie 2022 2197

Relevant

Comments 0