Portalul care te protejează de falsuri

PSRM pedalează pe aceleași sperietori electorale: „vin străinii” și „familia tradițională este în pericol”

20 mai 2021 1853
Articole
Stopfals.md

În ultimii ani, în preajma alegerilor, fie că sunt prezidențiale, parlamentare sau locale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova promovează aceleași falsuri și aceleași mesaje homofobe și discriminatorii. Dacă în campania prezidențială din 2016, alegătorii erau speriați cu „cei 30 de mii de sirieni”, în 2021, este distribuit masiv sloganul pre-electoral „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”.

„Invazia migranților” - o sperietoare din 2016, crezută și în prezent

Narativul fals despre „invazia migranților” a marcat campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când alegătorii au fost speriați cu cei „30 de mii de sirieni” care urmau să „ajungă în țara noastră, dacă Maia Sandu ar fi câștigat alegerile”. Chiar dacă falsul a fost dezmințit, majoritatea instituțiilor media controlate politic de PSRM și PDM l-au promovat, dezinformând alegătorii. Aceleași falsuri au fost exploatate și la alte alegeri (alegerile locale din 2018: „Andrei Năstase, unul dintre candidații la funcţia de primar general al Chişinăului, s-ar fi înțeles să «dea în chirie» capitala Republicii Moldova arabilor pentru 50 de ani pentru a o moderniza și a promis să construiască un sector în capitală pentru etnicii arabi”; alegerile parlamentare din 2019: „Moldova primește migranții refuzați de Uniunea Europeană”). Scopul acestor știri false a fost ca să-i convingă pe moldovenii care au o opinie negativă față de migranți să nu voteze anumiți candidați.

PSRM prezintă susținerea Occidentului ca un pericol pentru Moldova

Mesajul despre „străini” a fost reluat și inclus de socialiști și în campania electorală din 2020. Atunci, cu două luni înainte de alegerile prezidențiale, deputații PSRM Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru anunțau că „lidera PAS, Maia Sandu vrea să vândă străinilor pământurile moldovenești”. Portalul Stopfals.md a constatat că afirmațiile sunt manipulatorii și a dezmințit acest fals. Același mesaj a fost exploatat și în promisiunile electorale ale lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale 2020: „Nu vom permite vânzarea pământurilor la străini...”.

În ajunul alegerilor, mai multe site-uri cu politică editorială pro-rusă și pro-PSRM au publicat articole speculative, în care afirmă că Occidentul, în special Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, se implică în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În realitate, site-urile au scos din context și au interpretat cu rea-credință declarațiile unor oficiali americani și europeni.

În 2021, după ce Maia Sandu a devenit președintă a Republicii Moldova, iar „sirienii” n-au mai venit, socialiștii din nou ne amenință că țara este în pericol. În mesajul pre-electoral de pe panourile stradale PSRM anunță că „Moldova e în pericol. Nu vom da țara străinilor. NU conducerii externe”. Cine sunt străinii și de ce Moldova este în pericol, a explicat Igor Dodon în una din emisiunile de pe vlogul său. În unele instituții de stat, deciziile nu sunt luate de cetățeni moldoveni, ci de diverși consilieri plătiți din străinătate, din diverse fonduri (...) Ce fel de stat suntem dacă deciziile sunt luate de un nene din străinătate? Nu mai suntem un stat, ci o republică bananieră, în care nu mai putem lua decizii în interesul cetățenilor noștri”, a declarat președintele PSRM.

 

Mesajele homofobe – parte a campaniei electorale

Retorica homofobă la fel este utilizată frecvent de către PSRM și Igor Dodon, care se declară apărători ai familiei tradiționale. În promisiunile electorale ale PSRM la parlamentarele din 2019 au fost incluse și mesaje despre „apărarea familiei tradiționale” și „excluderea din legea egalității șanselor a mențiunii referitoare la minoritățile sexuale”. În campania pentru alegerile prezidențiale 2016 și ulterior în 2020, Igor Dodon și PSRM au distribuit frecvent mesaje împotriva minorităților sexuale, iar la ultimele alegeri prezidențiale, Dodon a declarat că „tradițiile, valorile familiale, credința sunt lucruri sfinte pentru mine. Eu nu voi permite legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și organizarea paradelor gay, iar Maia Sandu nu doar că declară deschis că va permite acest lucru, dar și a participat personal la astfel de marșuri”. Și această afirmație este falsă: Maia Sandu nu a declarat niciodată că va permite căsătoriile între persoanele de același sex, iar Președintele R. Moldova nici nu are asemenea competențe (pentru asta ar trebui modificată Constituția, adică să voteze majoritatea constituțională din Parlament sau să fie aprobat prin referendum). În plus, M. Sandu nu a participat la marșurile organizate periodic de minorităților sexuale, ci la „Marșul solidarității între femei”, organizat la 8 martie 2018 de mai multe ONG-uri din domeniile drepturilor omului și egalității de gen.

Sperietorile despre „distrugerea valorilor familiei tradiționale” sunt promovate și de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea. După primul tur al scrutinului prezidențial din 2020, el insinua că „globaliștii și liberalii din întreaga lume au declarat război familiei tradiționale, bărbatului și femeii și respectului pentru persoanele în etate. Ni se impune că nu există mamă și tată, dar există părintele 1 și părintele 2. (...) Ei ne explică faptul că un bărbat se poate considera femeie și invers”.

Chiar dacă Codul familiei al Republicii Moldova menționează expres în articolul 15 „Impedimente la căsătorie”, litera h) că „nu se admite încheierea căsătoriilor între persoanele de același sex”, acest subiect este readus periodic în spațiul public, fiind exploatat mai ales în campaniile electorale. În 2021, PSRM a reluat sperietorile despre „minoritățile sexuale” și anunță că vrea să modifice Constituția și legislația pentru „a interzice căsătoriile între persoanele de același sex, răspunderea penală pentru promovarea homosexualității și refuzul de a ratifica Convenția de la Istanbul”. În realitate, căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise nu doar de Codului familiei, dar și de Constituția Republicii Moldova care prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie”.

Mai nou, este folosită drept momeală electorală și Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Primul în Moldova”, Igor Dodon a declarat că PSRM nu va permite ratificarea de către țara noastră a Convenției de la Istanbul, deoarece „documentul impune statele semnatare să protejeze și interesele minorităților sexuale”. Și aceste afirmații sunt false, iar promovarea miturilor despre Convenție nu este altceva decât o strategie de PR electoral.

Încercare de promovare electorală și de deturnare a dezbaterilor în preajma alegerilor

Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN), fondată de mai multe organizații neguvernamentale în scopul apărării principiului egalității și a combaterii fenomenului discriminării, a reacționat la intenția PSRM de a modifica Constituția Republicii Moldova. „Nu este decât un act de „promovare electorală” și de deturnare a dezbaterilor electorale în preajma alegerilor datorită unor subiecte false și inventarea unor pericole inexistente” se menționează într-un comunicat de presă al CIN. Coaliția reiterează că „discursul deputaților este instigator la discriminare și ură și inadmisibil într-un stat de drept ce tinde să promoveze valorile democratice, respectarea demnității ființei umane, a dreptului la viața privată și libertatea de exprimare a tuturor cetățenilor, indiferent de orientare sexuală și identitatea de gen, sex, opinie etc”.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

20 mai 2021 1853

Relevant

Comments 0